

Sumber Resipi : Maklang/Kak Ita
Bahan-bahan
A.
- 150g minyak sapi
- 100g butter
- 100g gula castor - maz letak 90g, manisnya elok je, sbb nati nak gaul gula lagi kan
- 1st esen vanila
- 1 biji kuning telur
B.
- 100g cornflakes - kisar halus
- 100g tepung jagung
- 50g tepung suji - maz ganti dengan tepung kastard
- 280g tepung gandum - curah skit2 dulu sampai senang diterap
HIASAN: 150g tepung susu (mklang guna susu eveready, jadi takyah ltk icing lagi sbb manis sedang elok) - maz guna coffemate + sedikit gula icing
50g gula icing
Cara :
1. Sebatikan semua bahan A
2. Masukkan semua bahan B dan uli menjadi doh yg lembut.
3. Canai dan terap. - maz buat bulat-bulat
4.Bakar pd suhu 150 selama 25' (ikut oven masing2 eh)
5. Dah masak, sewaktu masih panas gaulkan dengan campuran susu dan icing
Pagi2 dah buat saya telan air liur Kak Maz ni
ReplyDeleteSlm Maz....dah banyak nampaknya kuih raya dr dapur maz ni,rajin betul..biskut suji ni ida suka
ReplyDeleteSalam Maz..hu hu sorry lama tak ziarah..line broadband kat rumah macam siput sedut daaa..saya baru sempat buat almond london..maz dah banyak cookies dah..ni yang taklih lawan ni...hik hik
ReplyDeletesalam kak maz..nampak sedap tu...hmmm boleh try jugak..sebab suka la kalau cair dimulut nih..
ReplyDeletesalam kak Maz,
ReplyDeleteohh.. dsini namanya suji salju ya?
kalau di Ina nih, namanya putri salju... hehhe
aku suka makan ni, kalau lebaran bisa habis 1 stoples (balang)