

Sumber Resipi : Ilham Dapur.blogspot
Bahan-bahan
- 3 ekor ketam - cuci bersih, potong 2 dan toskan
- 3 cawan santan dari 1 biji kelapa
- 4 ulas bawang merah *
- 1 ulas bawang putih *
- 5 biji cili padi *
- 1 inci lengkuas *
- 1 inci kunyit hidup *
- 1 helai daun kunyit - carik-carikkan
- 2 biji cili merah - dipotong nipis
- 1 mangkuk kecil nenas yang dipotong sederhana
- 1 keping asam keping
- garam dan gula sebagai perasa
Cara-cara
1. Kisar hancur semua bahan-bahan yaang bertanda *
2. Dalam periuk, masukkan santan, bahan-bahan yang dikisar, asam keping dan nenas. Masak sehingga mendidih. Kemudian masukkan ketam. Balik-balikkan agar ketam masak sekata.
3. Masukkan daun kunyit dan cili merah. Perasakan dengan garam dan gula seenak rasa. Masak seketika lagi agar ketam masak. Padamkan api. Siap...
salam kak maz..ahaii..terliurnya nengok isi ketam mcm nak tersembul2 jek dr kulitnya tuu..kuahnya kalo dihirup mesti besh!sibbaik merayap memalam bkn tgh2hari..hehe
ReplyDelete