

Sumber Resipi : Ilham Dapur
Bahan-bahan
- 6-8 biji pisang dikerat 2 - maz guna pisang nangka (boleh juga guna pisang lain yang sesuai)
- 3 cawan santan dari 1 biji kelapa
- nesan/gula melaka secukupnya (maz guna nesan karek/keping kelantan)
- 1/4 sudu kecil garam
- 1/4 sudu kecil kapur makan (bancuh dengan sedikit air)
- 1 helai daun pandan
Cara-cara
1. Pisang dikupas kulit, dikerat 2 dan direndam dalam air kapur selama 5-7 minit. Toskan
2. Dalam periuk masukkan santan, nesan/gula melaka, garam, daun pandan dan pisang. Masak dengan api sederhana sehingga pisang lembut dengan dikacau sekali sekala agar santan tidak berketul. Siap...
sedapnya pengat..ada jugak yg buat pengat pisang ni kering tak berkuahkan kak maz..kalau kami ni panggil bubur pisang..eh ye ke..hehehe
ReplyDeletesalam ramadhan maz...wah tayang toys baru..
ReplyDeletehb pun suker jugak makan pengat pisang ni..dah mula buat biskut raya ker?