Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Saturday, August 28, 2010

Kristal Ball @ Biskut Arab

Assalamualaikum..ada yg duk tgh main tpung ke tu..maklum la cti2 ni kan..kita pun memang lum hbis lgi prjek ckut raya ni..huhu..bkn apa sesambil lepas gian xbuat apa2 rya sblum ni..rya kat tmpat org xde mood raya langsung..hehe..mngu ni memang n3 ckut raya je..takpe la ye smbil2 cuci mata..hehe..antra ckut yg ramai pminat kat umah kita ni..dgn lembutnya..pastu bau2 susu mnyak sapi plak..walala..enak snguhhh!! msuk mulut tu rsa mcm xnk brhnti mkn..dah le sodapppp..cumil plak tu dgn wrna wrninya..cute je ckut ni kan..dan nk buat pun pnye la sonangnya..bhn2 pun simple sngat..cpat2 p cri mnyak sapi..tpi pastikan mnyk sapi tu trjmin kualiti n sumber2nya..rspi dri Syahmi Myresipi..dah prnah buat msa kat bahrain dlu..mksih ye Syahmi..mtak izin nk share rspi kat sni plak..

kita buat 2 adunan..rsanya tu lum ckup lgi utk dibhagi2kan..

Sumber Resipi :
Syahmi Myresipi
Bahan-bahan ( 50 biji ) - saiz maz buat ni boleh dpt 100 biji lebih utk 1 rspi
  • 250gm tepung gandum
  • 125gm gula halus (ikut kesesuaian) - maz kurangkan jadi 110g je, sebab nak gaul gula lagi
  • 125gm minyak sapi - maz guna jenama windmill
  • Pewarna merah, hijau dan kuning

Cara-cara:

1.Gaulkan tepung dengan gula hingga rata.

2.Uli adunan dengan minyak sapi hingga menjadi doh.

3.Bahagi kepada 3 bahagian dan warnakan.

4.Cubit sedikit drp setiap warna dan gentelkan bulat2.

5.Bakar dalam oven. (maz bakar selama 20 minit dengan suhu 150 C)

6.Setelah masak, golekkan dalam gula halus

6 comments:

  1. jauhnye sekut ni merantau kak maz,dari arab ke mesia,hehheheh.... cantek kaler die warna warni,rase cam nk g mintak je sebalang,ngeh3....

    ReplyDelete
  2. Salam Maz...
    Alahai lawa bebenor sekut2 raya Maz..
    Kak sue pun baru nak mula project esok..

    Maz balik raya KB brapa haribulan..?

    ReplyDelete
  3. salam kak maz,
    saya pun suka biskut ni.
    tahun ni saya ingat nak buat sendiri lah.... tq kak, share resepi ni.

    ReplyDelete
  4. Salam Maz...
    Saya suka sangat makan sekut arab ni... tiap tahun mesti beli... tapi saya nak masuk list sekut maz ni... mana lah tahu kalau sampai angin rajin kan... boleh lah buat!!!!

    ReplyDelete
  5. Salam Kak Maz,
    tengah projek semekut raya ek... kite tak buat apa pon lagi. sekut arab ni memang best ni.lama nya tak makan.

    ReplyDelete
  6. salam maz, suke sgt biskut mamacarie ngan arab [panggil suji gak kan] tuh, :P

    ReplyDelete