

Sumber Resipi : Kak Wan @ Citarasawan
Bahan-bahan
Bahan A
Bahan A
- 200gm mentega
- 100gm gula ising
- 1 biji kuning telur
- 1/4 tsp pes pandan/pandan emulco
- 1/2 tsp pewarna hijau epal
Bahan B
- 250gm tepung gandum - maz guna tepung red rose
- 50gm tepung jagung
- 30gm tepung kastard
Hiasan : Coklat masakan putih dan manik hundred thousand.
Cara :
1. Pukul bahan A hingga berkrim. Masukkan bahan B yang telah di ayak dan gaul hingga menjadi doh yang lembut. Rehatkan selama 1 jam. (maz tak rehat, terus canai je)
2. Guna nozzle tart gulung dan tekan ke atas loyang yang telah di griskan. Potong mengikut saiz di kehendaki. (maz buat bentuk bunga)
3. Panaskan oven dan bakar pada suhu 140C selama 30 minit atau hingga kekuningan.
4. Biarkan biskut sejuk baru di hias dengan coklat masakan putih yang di cairkan secara double boiler, masukkan ke dalam kon kertas, gunting sedikit muncungnya dan pipe di tengah biskut dan tabur dengan manik berwarna.
5. Biskut ini agak nipis, jika mau lebih tebal tindihkan selapis lagi.
uishhh... cutenya...
ReplyDeletesalam kak maz, dah berapa jenis akak dah buat, tengok sedap2 biskut akak ni...
ReplyDeleteSlm Maz...dah banyak buat kuih raya ke..rajin tul,hai,bila la ida nak semangat nak start ni...sbb beraya kat perantauan kut.kalau nak buat pun..rasanya buat tak banyak..sekadar ada saja..lgpun tak semua bahan senang dpt kat sini.
ReplyDeletesemangat betul buat sekut raya. CA tepung pun takbeli lagi ..... bila nak mai semangat tak tau ...
ReplyDeletenampak menarik la...
ReplyDeleteShare
Delete