Assalamualaikum..antara lauk brbuka kita hri prtama ramadhan..smlm menu ala2 kdai mamak gtuw..kbtulan adik2 kita dan isteri masing2 dtg brbuka kat umah...saja nk temankan kak longnya..kesian kat kak long..hehe..xde la kita nga anak2 je..brbuka ramai2 memang meriah skit kan..memang licin la smuanya..ye la kita pun msk 2 jnis lauk je..bkn apa..pose2 ni klu mks bnyk2 pun bknnya hbis..nti membazir plak..udang ni memang sedappp..tpi kna greng dkat2 time nk msuk waktu la kan..bru dpt rasa krup..krap tpungnya tu...rspi pun mudah aje...
Sumber Resipi : Ilham Dapur.blogspot
Bahnan-bahan
- 15 ekor udang - potong hujung kepala dan toskan (maz guna udang saiz XL)
- 1/2 cawan air
- tepung beras secukupnya - yang ni maz tak sukat, jadi kena agak-agak la ye
- 1 sudu kecil serbuk kari
- 2-3 sudu besar kelapa parut
- 1/4 sudu kecil jintan manis dan jintan putih (ditumbuk halus)
- 1/4 sudu kecil kapur makan
- secubit gula dan garam
- beberapa titik pewarna merah
- minyak masak secukupnya untuk mengoreng
Cara-cara
1. Dalam mangkuk satukan semua bahan-bahan kecuali tepung beras dan udang, kacau sebati.
2. Kemudian masukkan tepung beras sedikit-sedikit sambil dikacau guna sudu sehingga bancuhan menjadi sedikit pekat (kiranya kalau celup udang tu tepung akan melekat pada udang). Jangan terlalu pekat sangat ye.
3. Panaskan minyak dan celup udang satu persatu dalam bancuhan tepung tadi lalu digoreng sehingga keperangan dikedua bahagian. Angkat dan toskan. Siappp...Selamat Mencuba...
Salam Kak Maz,Sy ni slh seorng follower akak..Akak punya blog mmg best sgt..Nak tanya akak nih,nape dlm bancuhan goreng pisang n udang goreng tepung yg akak wat,akak da masukkan klpa parut..??Blh akak gitau tujuan akak masukkan klpa parut x..??Tq kak..
ReplyDelete