Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Monday, October 5, 2015

Onion Rings

Assalamualaikum w.b.t..'La ilaha illa annta subhaanaka inni kuntu minaz zolimin'..antara kudapan utk anak2 yg mudah dan jimat..ye la goreng bawang yg kat dpur je kan, klu kat msia bleh guna bawang besar holland..maz guna bawang besar yg org arab mkn mentah buat ulam dgn nasi atau tikka, bawang ni memang sedap mkn mentah..lidah ni pun dh biasa la, rasanya ada sedikit manis dan juice..tpi ni pun bknnya baru buat, duk peram dri bln 4 lgik! huhuu..bnyk lgi gmbar dlm folder tu, kadang tu, ada jgk dtg rasa malas dh nk update..tpi bila pikir blog ni adalah utk rujukan sdrik dimasa akan dtg, updated la jgk wpun kebanyakan menu yg dh lama basi..utk batter ni maz masih lgi guna rspi yg sama mcm sblum ni, yg guna utk buat pisang goreng cheese, fish n chips dan kerepek daun kangkung dlu, belek la kat label sebelah tu ye..xberapa rjin plak pgi ni nk letak link..memang best la adunan batter ni..bleh guna utk mcm2, cuma ubah skit je..terima kasih skli lagi pada pengunjung yg sudi jadi penyeri dapur maya ni, harap segala kekurangan yg ada dapat dimaafkan dan Inysaa Allah semoga jumpa lagi...

tukang masak ni pon ada mood jgk gaya masaknya, bila dtg time nk masak western tu..mau hari2 duk buat menu omputih, pastu stop..buat onion ring ni pun kes nk berexperimen dgn rspi yg satu tu la..Alhamdulillah menjadi..

Onion Rings by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1 labu bawang besar holland - hiris bulat, lebar dalam 1 cm
  • 1/2 cawan tepung beras 
  • 1/4 cawan allpurpose flour 
  • 1 sudu kecil baking powder 
  • 50ml susu segar 
  • 1/4 sudu kecil yis kering - larutkan dalam 2 sudu besar air suam 
  • 1-2 titik pewarna kuning 
  • air sejuk peti secukupnya @ air biasa pun ok, sbb nak masuk peti pulak
  • sedikit serbuk pati ayam @ garam 
Cara

1. Dalam mangkuk satukan bahan kering, kemudian masukkan susu segar, yis, pewarna dan air (air tu masuk sikit-sikit, maz tak sukat pun, kira bila celup bawang tu adunan lekat elok, kemudian simpan dalam peti selama 4-5 jam atau semalaman, maz bancuh malam untuk guna esok.
2. Panaskan minyak secukupnya, celup bawang dalam adunan, amik guna garfu senang sikit dan goreng 2-3 keping sekali goreng jika kuali tak besar.
3. Goreng hingga garing dikedua bahagian, angkat dan toskan, boleh la dihidang bersama sos pilihan, maz buat garlic mayo sos (tumbuk lumat 1 ulas bawang putih, sebatikan dengan 3-4 sudu besar mayonis, 2-3 sudu besar whipping cream, sedikit serbuk lada hitam dan secubit garam).


kat rmah ni memang semua suka mkn onion ring ni..biasa anak duk bli kat kfc..tpi punya la mahalnya..1 kotak 1.8 dinar @ rm20..buat sdrik la lgi jimat kan..

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...