Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Tuesday, September 2, 2014

Afiq Chicken Rice

Assalamualaikum w.b.t...apa la yg specilnya dgn nsi ayam ni deh...mgkin ada yg trtanya2 sapa la tauke nasi ayam yg nama afiq tu...sbnarnya afiq tu nama anak bongsu yg suka sangat mkn nasi ayam...peminat tegar org kata...klu buat 2-3x smnggu pun takpe...jdi tu yg kli ni saja letak namanya plak...memang slalu buat nasi ayam ni...cuma  tak update selalu...ye la nati penuh plak nga nasi ayam je...rspi lebih kurang je mcm yg duk buat sblum2 ni...hri tu buat versi ayam kukus...ada kat sini...akhir kata semoga jumpa lagi...Insyaa Allah dan mohon maaf atas segala kekurangan dari maz...



ayam sni memang saiz kecik molek je...skitar 800g -1kg...sedapp mkn...sbnarnya nsi ayam la plik mudah dan cepat deh...cuma masak 1 lauk je...
Afiq Chicken Rice by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1kg ayam - cuci bersih
  • 2 inci halia - ketuk
  • 2 ulas bawang putih - ketuk sekali dengan kulit pun takpe
  • 1 kiub pati ayam atau garam secukup rasa
  • 2 inci halia - tumbuk lumat *
  • 3 ulas bawang putih - tumbuk lumat *
  • 1 sudu besar sos tiram *
  • 1 sudu kecil sos cili *
  • 1 sudu besar kicap manis *
Cara
1. Dalam periuk masukkan air secukupnya (kira tenggelam ayam) dan didikkan bersama halia dan bawang putih ketuk serta kiub pati/garam. 
2. Bila dan mendidih masukkan ayam dan rebus dengan api sederhana selama 35-40 minit dan dibalikkan sekali ayam tadi. Bila dah masak keluarkan ayam dan simpan dulu air rebusannya. 
3. Sebatikan semua bahan * dan lumur pada seluruh ayam dan masukkan dalam dulang dan bakar selama 40-45 minit dengan suhu 170 C.

Nasi
  • 2 cawan beras wangi
  • 2 inci halia - tumbuk lumat
  • 1 ulas bawang putih - tumbuk lumat
  • 3 sudu besar minyak sayur
  • 1 helai daun pandan
Cara
1. Panaskan minyak (maz terus guna rice cooker) dan masukkan bahan tumbuk. Tumis biar wangi. Kemudian masukkan daun pandan dan air rebusan ayam atau sedikit air jika rasa air rebusan tak cukup sebab nak buat sup juga.
2. Bila dan mendidih masukkan beras dan sedikit garam atau pati ayam dan secubit serbuk kunyit. Masak seperti biasa hingga nasi masak.
3. Boleh la dihidang seperti biasa.
4. Untuk resipi kicap dan air cili boleh tengok kat sini.


kalau adik afiq tgk ni sure mtak nasi ayam utk tghri ni...tpi nk kna masak lauk ikan dlu mnggu ni sbb wken hritu bnyk bli ikan...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...