Assalamualaikum w.b.t...biasanya udang klu buat masak berkuah ni klu xgulai kuning, buat tomyam la...masak lain dri biasa skit nti ada yg xmkn...ni la pestime rsanya ada kari udang kat dapur ni...hritu npak Kak Ummi letak kat fb...tetiba dtg keinginan nk buat jgk...kebetulan hritu tgh feningg xthu nk mask apa...jdi terus cuba udang kari ni...npaknya kena dgn gaya kami anak beranak...sedapp la tu deh...berbulan2 kena peram kari udang akak ni...takpe la dah dpt markah kat wassap...pas masak tu terus snap sent kat wasap...ok la nk msuk dpur dah ni...mohon maaf andai ada kekurangan dimana2 dan semoga jumpa lagi...Insyaa Allah...
Kari Udang Bersama Kacang Buncis by http://ilhamdapur.blogspot.com
Resipi: Kak Ummi
Bahan-bahan
- 15 ekor udang basah
- 10 batang kacang buncis - hiris serong
- 1 1/2 cawan santan pekat* ] campur sekali
- 1 paket rempah daging * ] - maz guna rempah kari ikan faiza
- 1 1/2 cawan santan cair
- 3 ulas bawang merah - hiris nipis
- 2 ulas bawang putih - hiris nipis
- 1 sudu kecil serbuk ketumbar
- 1 sudu besar cili kisar (optional)
- 2 biji cili merah -belah 4 - takde stok
- 1 biji tomato - belah 6 - maz tambah
- 1 tangkai daun kari - tambah
- sedikit belacan - tambah
- sedikit gula - tambah
- garam
Cara
1. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga kekuningan. Masukkan santan pekat dan rempah kari (maz tumis cili kisar dulu, kemudian baru masukkan rempah kari. Bila dah pecah minyak masukkan air belacan sikit. Kemudian baru masukkan santan).
2. Masukkan cili kisar dan kacau-kacau selalu hingga naik minyak. Masukkan serbuk ketumbar. Masukkan udang, kacau sekejap dan masukkan santan cair. Bila hampir mendidih, masukkan kacang buncis serta garam. (maz tunggu kuah mendidih dulu baru masukkan sayur bersama udang, agar udang tak masak lama).
3. Masak sekejap saja dengan api perlahan saja biar naik kemerahan dan letak cili merah. Angkat.
1. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga kekuningan. Masukkan santan pekat dan rempah kari (maz tumis cili kisar dulu, kemudian baru masukkan rempah kari. Bila dah pecah minyak masukkan air belacan sikit. Kemudian baru masukkan santan).
2. Masukkan cili kisar dan kacau-kacau selalu hingga naik minyak. Masukkan serbuk ketumbar. Masukkan udang, kacau sekejap dan masukkan santan cair. Bila hampir mendidih, masukkan kacang buncis serta garam. (maz tunggu kuah mendidih dulu baru masukkan sayur bersama udang, agar udang tak masak lama).
3. Masak sekejap saja dengan api perlahan saja biar naik kemerahan dan letak cili merah. Angkat.
ada plak ikan masin...sah mkn nasi xhingat segala diet dehh...
Sedapnya kari udang tu...tampak lebih menaik posing dalam bekas unik tu...
ReplyDeleteAlhamdulillah kena dgn slera kami anak beranak...trbabas hbis sgala diet...mgkuk made in china je lina...
DeleteAssalamualaikum maz..sedapnya klu dpt dicicah dgn roti
ReplyDeleteWsalam...btul2...memang sdpp kan...bleh hbis 3-4 kping tu...
DeleteAs Salam Kak Maz..alahai sedapnya kari udang tu..dpt cicah dgn roti pun sodap gak nii ^__^
ReplyDeleteWsalam...yana pun suke jgk ye cicah nga rti...kmaz mkn nga nsik je...xsmpat nk cicah...hbis skli mknn...
Delete