Assalamualaikum w.b.t...kuih yg agak unik sngat namanya..semua org thu kuih ni deh...kelate memang trkenal dgn kuih yg nama pelik nih...wpun namanya agak luar biasa...tpi rasanya tetap menjdi pujaan...yg pasti pas sbjik2 masuk molot...nak buat pun mudah sngat2...cuma yg ni maz guna keldek kukus sbb keledek kat sni jenis lembik...klu rebus memang xbleh buat kue...ok selamat berhujung minggu dan mohon maaf atas segala kekurangan yg ada...semoga jumpa lagi...Insyaa Allah...
Bahan-bahan
- 500g keledek
- 1/4 cawan tepung beras
- tepung gandum secukupnya
- gula secukupnya
- minyak untuk mengoreng
1. Didihkan air dalam pengukus, kerat keledek dan kukus hingga masak (kalau ubi keledek yang jenis tak lembik tu boleh rebus macam biasa).
2. Bila dah masak, sejukkan dulu, kemudian kupas kulit dan tumbuk lumat sampai habis.
3. Gaul bersama sedikit garam, tepung beras dan tepung gandum secukupnya hingga jadi doh yang lembut.
4. Ambil segembal doh dan leperkan, kemudian letak gula ditengah dan tutup kemas. Gentel biar jadi bentuk bujur. Buat sampai habis.
5. Panaskan minyak secukupnya dan goreng hingga masak dengan api sederhana sambil dibalik-balikkan. Angkat dan toskan.
memang selalu jgk la duk buat cek mek molek ni...tukang masak ni gituw la...suka ulang buat benda yg sama smpai 2-3x...dlm puasa hritu pun acap kli jgk la berbuka dgn kuih ni...abangngah dgn babanya suka sngat...siap suruh letak gula lebih...
sedap sengotilah wei.....hihi
ReplyDelete