Assalamualaikum w.b.t...mood rajin ada skit ni...update skli lgi...klu bleh nk cepat2 hbiskan pic dlm folder yg brderet2 tu...lauk bila pun xhingat dah jgk ni...rsanya ada la 3-4 bulan sudah...selalunya ketam ni masak lemak kuning...tukar slera mask bercili plak...sbnarnya lebih kurang je dgn ketam masak masam manis dulu...ada kat sini...cuma ni ada skit tokok tambah bahannya...kat sni ketam ni ada sepanjang tahun...pastu klu kat pasar tu dijual secara berasingan antara ketam female dan male...sebabnya kata mereka ketam female lagi mahal krana banyk isi...tpi hnya utk ketam yg warna kelabu je dijual mcm tu...klu klu ketam biru mcm kat msia tu tak diasingkan plak dan harga pun lebih murah...akhir kata mohon maaf atas segala kekurangan dan semoga jumpa lagi...Insyaa Allah...
Chili Crab by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
- 3 ekor ketam - kerat 2
- 1 ulas bawang putih - mayang halus *
- 1 inci halia - mayang halus *
- 3 ulas bawang merah - mayang halus *
- 2 sudu besar cili kisar/cili boh
- 1 sudu kecil sos lada hitam - maz guna sos puteri
- 1 sudu kecil tomyam pes - maz guna pes thai yang dalam botol tutup biru
- 1/2 sudu besar sos tiram
- 2-3 sudu besar sos cili
- sedikit gula - jika perlu
- 2-3 sudu besar minyak sayur
Cara
1. Panaskan minyak dan masukkan bahan * dan tumis sekejap. Kemudian masukkan ketam dan sebatikan. Tutup kuali.
2. Satukan semua bahan lain dan jadikan pes kecuali gula.
3. Kemudian masukkan bahan pes dan kacau balik sekata.
4. Masukkan sedikit air dan perasa secukup rasa. Masukkan sedikit gula atau kicap ikan jika perlu.
5. Tutup semula kuali dan biar ketam masak sambil dibalik sekali sekala hingga masak.
6. Boleh tabur sedikit daun ketumbar jika suka.
malas nk masak ketam ni nti nasi kering lam pingan...duk sibuk kupas menda ni...yg minat sangat ketam ni abangngah la...tpi nk kupas sdri dia xreti...huhuu...adik afiq algery nga ketam ni...klu mkn bibir mulutnya bengkak...mkn kuah je pun bengkak jgk...
Mak aih tergoda abes ngn mr.crab ni...sedap sungguh nmpk tu...cam nk gigit skrin lappy rasanya...
ReplyDeletemasak mudah2 je lina...Alhamdulillah kena plak dgn slera...ketam mask mcmana pun sedap kan...
Deletesedapnya ketam Maz masak.....sama mamasya kalau ketam selalu msk lemak.
ReplyDeletenengok lompat tikam kat bawah tu...siap pulut merah...favorit mamasya ni.
bleh la Mama utk mkn sdri tu...kena plak dgn slera klrga...tu la..kita pun asik duk mask lemak jgk...Mama pun minat jgk ye kuih lopat tikam tu...sedapp kan..
Delete