Assalamualaikum w.b.t...bersua sekli lgi...kje bnyk jgk tu yg duk menunggu...ni pun bru lepas kluar kain dri mesin...bertimbun tu nk kena lipat plak...tkpe la update stun ni skjap...kesian sngat dah lama kena kitar jgk ni...ilham dri eat street show...resipi pun mudah je...mexican stail...buat utk alas perut mlm...memang sedapp klu panas2 tu deh...semoga jumpa lagi...Insyaa Allah dan mohon maaf atas segala kekurangan...
Grill Squid by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
- 1 ekor sotong saiz besar @ ikut suka - kerat
- 1 labu bawang besar
- 1 biji buah avocado
- 1 biji lada bengala/kapsikum
- sedikit serbuk jintan putih (cumin)
- sedikit paprika
- sedikit garam
- sedikit minyak zaitun
1. Gaul sotong dengan rempah dan garam secukup rasa.
2. Panaskan 1-2 sudu besar minyak zaitun dalam kuali leper (bukan non stick). Masukkan sotong dan bawang besar serta lada benggala (kapsikum). Guna api sederhana besar dan kacau balik selalu biar masak sekata. Masak sekejap saja.
3. Boleh la dihidang bersama buah avocado, sedikit daun ketumbar dan sour cream.
plannya beli stun tu nak buat kari...bkn senang nak dpt stu besar gini...tpi suami kata nk meratah je...jdi nk senang keje...tu yg panggang...mudah dan cepat...
Sedapnya Maz ! Terliur tgk...nnt bolehla kaksue cuba :)
ReplyDeleteWah...idea menarik
ReplyDelete