Assalamualaikum w.b.t...bertemu sekali lagi...bila dh mula cuti tu mula la rasa liat benar nk update blog ni...pic masih berderet2 lgi dlm folder tu...huhuu...ok la pagi ni layan kuih kelate yg namanya agak unik jgk ni...lopat tikam ni pun buat lama sngat dh...rsanya lepas buat yg update dulu tu...ada kat sini...pastu selang 4-5 hri buat plak...kat rumah ni gitu la...mesti ada ulangan klu yg dpt smbutan tu...lgipun sekali buat sikit je kan...ok semoga jumpa lagi...Insyaa Allah dan mohon maaf atas segala kekurangan yg ada...
Kuih Lopat Tikam by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
- 1 cawan tepung beras
- 2 1/2 cawan air
- pandan paste/pewarna hijau
- secubit garam
1. Satukan semua bahan dalam periuk (guna periuk non-stick) dan masak dengan api perlahan sambil dikacau selalu dengan senduk kayu hingga adunan masak (dalam 30-35 minit).
2. Tuang dalam loyang dan sejukkan sepenuhnya.
Pulut Merah
- 1 cawan beras pulut - rendam pulut+sedikit pewarna merah 10 minit dan toskan
- 1/3 cawan santan cair+secubit garam
- 1 helai daun pandan
Cara
1. Didihkan air dalam pengukus, ratakan pulut dalam pengukus dan masukkan daun pandan. Kukus pulut selama 8-10 minit dan kacau balik biar sekata.
2. Kemudian angkat pulut dan gaulkan dengan santan. Kukus balik sekejap lagi (5-6 minit). Bila dah masak masukkan dalam bekas yg ada penutup agar pulut kekal lembut.
1. Didihkan air dalam pengukus, ratakan pulut dalam pengukus dan masukkan daun pandan. Kukus pulut selama 8-10 minit dan kacau balik biar sekata.
2. Kemudian angkat pulut dan gaulkan dengan santan. Kukus balik sekejap lagi (5-6 minit). Bila dah masak masukkan dalam bekas yg ada penutup agar pulut kekal lembut.
wpun namanya ganjil skit...tpi kuih ni tetap menjadi pujaan...sedapp...abangngah suka sangat...npak je mcm rumit skit...tpi xde la susah mna nak buat lopat tikam ni...
Air Gula Merah
- 250g nisan/gula melaka
- 2-3 sudu besar gula pasir
- 1 1/2 cawan air
- 1 helai daun pandan
- secubit garam
Santan
- 2 cawan santan
- 2-3 sudu besar tepung beras
- sedikit garam
- sehelai daun pandan
1. Satukan semua bahan dan masak dengan api perlahan sambil dikacau selalu hingga pekat. Perasakan dengan garam agar rasa masin sedikit menyerlah. Kalau tak pekat boleh tambahkan sikit lagi tepung beras (bancuh dulu dengan sedikit air, baru masukkan dalam santan) atau kalau pekat sangat tambahkan air panas sikit dan kacau sebati.
2. Bila nak hidang, letak lapisan hijau dalam pingan, tuang santan kemudian tuang air gula melaka dan baru letak pulut.
2. Bila nak hidang, letak lapisan hijau dalam pingan, tuang santan kemudian tuang air gula melaka dan baru letak pulut.
terasa mcm nk mkn la plak...gandingan santan dan air gula merah...emmm sedapnyaa...memang puas hati yg buat sdirik ni...dh xde bleh la ckp mcm tu kan...klu dh ada org jual depan mata...beli aje...kihkihh...
Sedap...sedap..sedap...paling best tengok 'kepala santan' yg lembut tu...nyum2..lemak2 masin sedapnya...adeh meleleh2 ayaq liuq cheq ni..
ReplyDeletelina pun suka jgk ke kuih ni...tpi memang sedapp kan...lemak2 masin...manis air gula...aduhh...memang trasa mcm nk mkn lgik...
ReplyDelete