Assalamualaikum w.b.t..masih lgi dlm misi nak clear folder tu...dah lama plan nk masak lidah ni...tpi kat pasar jual yg belum diproses...jdi tu yg tak beli...tpi hritu...dah berbulan jgk la ni msa prgi pasaraya ada npak yg dah siap diproses...terus la beli 1 paket...ok la sikit je sbb dah siap cuci semua...balik cuma rebus...tpi maz salai juga sekejap...nak ada bau bakar sikit gitu...memang sedapp meratah...lidah ni buat sup pun sedapp...bakar cicah dgn air asam pun bleh...Insyaa Allah semoga jumpa lagi...dan mohon maaf atas segala kekurangan yg ada...
Lidah Masak Merah by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
- 1 keping lidah lembu yang dah siap diproses (buang kulit)
- 2 ulas bwang butih - ketuk
- 1 labu bawang besar - hiris
- 1 batang lobak merah
- 2 biji zucchihi
- 3 biji cili hijau
- 1 biji tomato
- 2-3 sudu besar cili kisar
- 1-2 sudu besar sos cili
- 1 sudu besar sos tiram
- sedikit minyak sayur untuk menumis
1. Salai atau bakar sekejap lidah yang telah diproses tadi (maz letak atas stove letrik je, panggang sekejap), rumah ni takde api.
2. Didihkan air dalam periuk tekanan (pressure cooker), masukkan lidah dan 2-3 titik pewarna merah. Rebus seperti biasa hingga lembut dengan api perlahan selama 40-50 minit. Bila dah masak hiris nipis-nipis.
3. Dalam kuali panaskan minyak secukupnya, masukkan lidah yang dihiris tadi dan masak biar sedikit garing sambil dikacau selalu. Angkat dan ketepikan.
4. Dengan kuali yang sama, tambah minyak sedikit lagi, masukkan bawang putih dan tumis sekejap. Masukkan cili kisar dan tumis dengan api besar sekejap.
4. Masukkan sos cili dan sos tiram serta sedikit air, kacau sebati. Masukkan lidah dan semua bahan sayur. Perasa secukup rasa, kacau sebati dan masak seketika lagi biar semua sebati dengan bahan sos.
memang kena sngat layan dgn nasi panas tu...klu jumpa plak kat pasaraya mesti beli lgik...kat sni organ2 memang senang dpt...hati lembu ke kamben ke...jantung pun smua ada...lidah kamben pun bnykk...
X pernah mkn. pandainya masak...menarik
ReplyDeletememang rmai jgk yg xbiasa dgn lidah lembut ni...kita biasa la jgk...bkar cicah dgn air asam pun sedapp...tu klu cra arwah ayah dulu la...suka sngat cicah air asam..pastu buat sup pun sedapp..mcm2 la bleh buat dgn lidah ni...
ReplyDelete