Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Wednesday, October 29, 2014

Koci Pandan Inti Kacang Merah

Assalamualaikum w.b.t...bertemu sekali lagi...apa kbar semua...semoga dipermudahkan urusan harian kita hri ni...koci pandan...ada org buat ke ye...semuanya dtg sepintas lalu...dlm duk pkir2 nk buat kuih apa tu...tetiba dtg ilham koci pandan ni...nk buat koci pulut hitam...sni xde jual la plak tepung pulut hitam tu...pastu teringat kacang merah dlm peti...dalam hati dah lama niat nk buat kuih ulat bulu kelate tu...yg salut dgn kelapa parut dan inti kacang merah...tpi msih blum terbuat lgi...last2 idea tu maz guna utk buat koci ni...pastu kat kelate ada jgk kuih warna warni bentuk buahan mcm mangis...buah chupu yg guna tepung pulut dan inti kacang merah atau kcang hijau tu...klu org klantan mesti tahu kuih ni...koci ni lebih kurang je dgn kuih tu...cuma ni balut daun pisang...maka jdi la koci pandan deh...Alhamdulillah semua dgn izinNya...tak sangka suami dan abangngah suka la plak...suami ckp bleh buat lgi...abangngah habis 4 bjik...dia memang suka kuih2 tradisional ni...afiq je yg xreti makan kuih2 ni...semoga ketemu lgi...Insyaa Allah dan mohon maaf atas segala kekurangan...

Koci Pandan by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1 cawan tepung pulut
  • 1 sudu besar tepung gandum
  • sedikit garam
  • air secukupnya + sedikit pes pandan @ pewarna hijau
  • inti kacang merah secukupnya - bulatkan
  • daun pisang yang dilayu secukupnya & sapu sedikit minyak sayur
Cara

1. Didihkan air dalam pengukus.
2. Dalam bekas satukan tepung dan sedikit garam. Masukkan air sikit-sikit sambil digaul biar jadi doh yang lembut.
3. Ambil sejemput, leperkan atas tapak tangan, letak inti dan tutup biar kemas.
4. Letak atas daun pisang dan bungkus (biar hujung daun yang bertemu tu dibelah bawah, maknanya bahagian atas semua tutup atau bungkus ikut cara masing-masing).
5. Kukus selama hingga masak (dalam 12-15 minit).
 
buat pun skit je...dlm 10 bjik...xsangka dpt sambuatan...nak buat pun mudah sngat...kacang merah bleh beli yg dah siap...cuma terlebih warna sikit...duk jauh dah npak ijauu dok...dlm pic ni npak besar la plak kuihnya...sbnarnya bungkus kecik je...maz memang sukaa kacang merah...sambil duk gentel tu pun bleh ngap inti je...kihkihh..

6 comments:

  1. sedapnya inti kacang merah, akk pun suka

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedapp kan kakk...kak pun minat kcang merah ye...kita memang antu la klu inti kcang merah ni...klu pau pun nk yg kcang merahh jgkk...

      Delete
  2. yana blk klate mggu lpas trus cr kuih peria tu..dh lama xmkn..suka sgt..kuih zaman bdk2 dulu..tgk kuih kak maz nii alahaii terliur la plak..sedapnyaa ^__^

    ReplyDelete
    Replies
    1. kmaz lgi laa yana..lamanya xmkn...tu yg teringin sngat..nk buat bntuk buah2 tu xreti...tu yg bungkuss jeee...skrang pun ada jual lgi dlm psar psir mas kan...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...