Assalamualaikum w.b.t...perogi atau polish dumpling...makanan org ukraine...rusia dan negara belah eropah timur...pastime merasanya...ni smua gara2 tgk eat street...memang suka tgk program ni...bleh dpt ilham skli...truck yg jual pelbagai jenis mkanan tepi jln...lepas tgk tu apa lgi trus mtak bntuan pakcik gugel...berperogi la kat dpur...bkn apa teringin nk thu apa rsa mkanan ni...sbb tgk org yg beli tu mkn penuh2 mulut...utk doh maz try rspi dri food.com...cuma filling tu buat ikut apa yg stok yg ada...selain savory...pierogi ni bleh jga dibuat versi manis sebagai dessert...fillingnya bleh letak buahan, peanut butter dan sbgainya...klu kita karipap la deh...nak buat pun mudah sngat...intinya bleh aje letak apa2...biasanya guna mashed potato...cheese dan sbgainya...ni guna groundbeef dgn kubis...rsanya sedapp...bleh hbis la 4-5 bjik tu...mohon maaf atas segala kekurangan dan semoga jumpa lagi...Insyaa Allah...
Pierogies by http://ilhamdapur.blogspot.com
Resipi : food.com
Dough
- 2 cups flour
- 1 egg
- 1/2 cup warm water
- 1 teaspoon salt
- 2 tablespoons oil
Directions
1. Mix all ingredients together lightly in bowl.
2. Knead until smooth.
3. Let rest, covered, 30 minutes - maz skip
4. Using half of the dough at a time, roll out to 1/8 inch thickness.
5. Cut circles with biscuit cutter or floured glass.
6. Fill with a golf-ball sized hunk of filling (described separately), pinch to seal.
7. Boil 5-8 minutes, until floating.
8. Fry in butter until crisp
Inti by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
- 1/2 cawan daging kisar segar
- 1 cawan kubis yang dihiris
- 1/2 labu bawang besar - cincang
- 1/2 sudu besar sos tiram @ secukup rasa
- 1-2 sudu besar minyak sayur @ minyak zaitun
Cara
1. Panaskan minyak, masukkan bawang dan masak sekadar bawang layu.
2. Masukkan daging kisar dan kacau balik biar daging masak. Kemudian masukkan kubis dan sos tiram. Sebatikan dan perasa secukup rasa. Masak sekejap je sekadar kubis layu sikit. Sejukkan sebelum guna.
yg buat ni xckupp...smua suka...dihdang bersama sour cream...lgi la sedapp...tekstur kulitnya tu sedikit chew tapi rangup...sebab lepas rebus tu digoreng plak dengan mentega cair...memang bleh buat lgi la pas ni...
No comments:
Post a Comment