Assalamualaikum w.b.t..'Subhaanallah wabihamdihi subhaanalah hil'azim'..kat sni ketam ada sepanjang thun...xmcm udang yg ada musim...sekarng ni memang tgk musim udang...penuh la kat psar tu dgn udang...pastu bulan 4 hingga bulan 8 nti baru xleh tgk udang...kna bli udang frozen kat pasaraya...ni pun lauk yg berbulan dah jgk...msak pun duk ulang gaya sma je ikut citarasa org yg mkn...balik2 kuah kuning gini la...akhir kata mksih skli lgi pada yg sdi singah dpur kcik ni...semoga ada yg dpt dimanafaat...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala kekurangan...
Bahan-bahan
- 3 ekor ketam - cuci & kerat 2 - ketuk sikit kakinya
- 3 ulas bawang merah *
- 1 inci kunyit *
- 1 inci lengkuas *
- 1/2 sudu kecil serbuk kari udang/ketam/ikan
- 2-3 cawan santan
- 1 asam keping
- cili merah/hijau - kerat
- garam gula secukup rasa
Cara
2. Dalam periuk satukan semua bahan kecuali ketam,cili dan bahan perasa.
3. Masak hingga mendidih dengan api sederhana sambil dikacau selalu.
4. Kemudian masukkan ketam dan cili. Balik-balikkan, perasa secukup rasa dan masak biar ketam masak.
ketam kat sni memang fresh sngguh...klu kat psar tu biasa duk tgk yg masih idup lgi org jual...pernah skli tu blik maz buh dlm besen bsar 4-5 ekor duk pakat berenang...suka la 2 beradik tu tgk...Alhamdulillah org kata smpai xlalu dah nk mkn ketam ni...tu pun ada lgi 3 ekor frozen yg lebih buat steamboat tepi pantai minggu sudah...Inysaa Allah nk proses la tu utk tghari ni..
No comments:
Post a Comment