Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Tuesday, January 27, 2015

Kari Ketam ala India (Tanpa Serbuk Kari)

Assalamualaikum w.b.t..'Subhaanallah wabihamdihi subhaanallah hil'azim'..pestime masak kari ketam kalau tak silap la...ni pun kejadian awal buln hritu...biasanya duk masak lemak..masam manis atau bercili...ni pun wpun masak kari tapi tak masuk serbuk kari...gna rempah sebagai bahan pesnya...tpi jujur maz ckp sedappp sngguh bagi tekak ni...klu beli ketam lgi dah plan nk masak kari ni plak...Insyaa Allah...kat sni ketam xde masalah...ada sepanjang thun...org kata smpai xlarat la nk mkn...cuma udang je yg ada musim...klu kat psar tu biasa la tgk yg masih hidup lgi sbb laut dgn pasar dekat sungguh...bahrain ni kelilingnya laut...jln pun bnyk yg sea view...rumah pun gituw...Alhamdulillah atas segala nikmatNya...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala kekurangan...

Kari Ketam ala India (Tanpa Rempah Kari) by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 2 ekor ketam - cuci dan kerat 2
  • 3 ulas bawang merah *
  • 1 ulas bawang putih *
  • 1 inci halia *
  • 1 inci kunyit hidup *
  • 2 biji cili padi *
  • 1 sudu kecil serbuk jintan manis (fennel)
  • 1 sudu kecil serbuk ketumbar
  • 1 sudu kecil serbuk jintan putih (cumin)
  • 1 sudu kecil serbuk cili
  • 1 biji tomato - dadu
  • 1 tangkai daun kari
  • 1/2 cawan santan
  • sedikit minyak untuk menumis
Cara

1. Goreng/sangai sekejap 3 jenis serbuk rempah tanpa minyak dengan api perlahan biar wangi. Kemudian satukan dengan serbuk cili, bancuh dengan sedikit air jadikan pes.
2. Tumbuk lumat bahan bertanda *. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk biar wangi. Masukkan daun kari, pes dan tumis sekejap.
3. Masukkan tomato, kacau sebati dan masak biar tomato keluarkan jusnya. Masukkan ketam, balik-balikkan dan masukkan sedikit air dalam 1/3 cawan. 
4. Kemudian masukkan santan. Tutup periuk biar ketam masak dan keluarkan airnya sambil dibalik sekali sekala dan perasa secukup rasa. Kari ni tak berkuah sangat ye, sikit je. Tabur sedikit daun ketumbar jika suka.

ketam ni mkn sedapp...tpi nati nasi dlm pngan cpat sjuk duk layan dia je...tmbah skrang ni cuaca sjuk...smua benda yg duk kat luar cpat jdi sjuk...aiman la suka sngat ketam ni...memang kena sngat dgn nsi pnas tu deh...

9 comments:

  1. Assalam Maz,
    Memang mengujakan.. sebab ketam nya nampak segar dan banyak isi...
    Tengok bahan penyediaan Maz tu memang kari.. yang serbuk kari pun asalnya bahan2 tu juga... cuma dicampur dan dijadikan serbuk jer.. tengok gambar tu confirm 200% sedap ... Kudos! Suka masuk blog ni
    Kat Malaysia ni ketam bermusim jugak, dah la tu, kalau musim bulan terang, ketam x der isi banyak.. tapi tetap jual pada harga sama ...
    Kalau saya kat kampung, saya menyuluh jer... sbb rumah tepi pantai.. malam2 ajak anak2 buah gi merejam ketam. Makan fresh, isinya manis
    Dah lama ke Maz kat bahrain?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalama...kat sni memang ketamnya segar2 en.rosdi..sbb jeti nelayan dkat sngat dgn psar...klu nk beli yg bru naik dri laut pun bleh..dkat je dgn rmah saya ni pun...15min dh smpai...jeti kat sni dlm bandar..tepi lebuhraya...sbb jlnraya pun bnyk yg sea view...
      Alhamdulillah kena snguh la dgn tekak saya ni...memang sronok klu dpt tngkap sdrik kan...btul tu en.rosdi dah la mahal...isi pun xberapa nk ada...saya dgn bahrain ni dah nk msuk 8 thun la...tpi slalu blik msia jgk...

      Delete
    2. Lama tu.. Maz bekerja atau dah bermastautin kat Bahrain?
      Seronok dengar banyak seaview sebab saya memang asal kampungnya kat tepi pantai. Dah jadi sebahagian dari kehidupan...
      Oh, Malaysia Maz asal mana?

      Delete
    3. Suami keje kat sni en.rosdi..saya tukang masak je..kihkihh...tpi saya sblum ni bnyk jgk duk msia sbb anak skolah...rmah skrang ni pun depan laut...duk atas sofa npak laut luat tu...Alhamdulillah...saya memang suka suasana kmpung...nk2 sawah yg hijau tu...tepi laut best dgn pokok kelapa kan en.rosdi...saya asal klantan...

      Delete
    4. Asal Klate? Alik mano? hehehe
      saya dari pasir mas - repek.
      tapi family dah pindah Johor berpuluh2 taun dulu..
      ada la jugak balik kampung setahun sekali

      Delete
    5. ooo ye...saya pun psir mas..tpi kat jias...sya plok jare blik kpung sbb ma pun duk dgn adik kat kl...tpi time raya tu ma dgn adik2 blik kpung la...

      Delete
    6. This comment has been removed by the author.

      Delete
  2. saya pernah buat beberapa kali... mmg sdp...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo syuhada pun dh pernah buat ye...sedapp kan...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...