Assalamualaikum w.b.t..'La ilaha illa annta subhaanaka inni kuntu minaz zolimin'...sama-sama kita amalkan selalu doa Nasi Yunus semasa dlm perut ikan...sesungguhnya kita hambaNya yg sentiasa lalai...xlari dri buat kesilapan dan semoga Allah ampunkan dosa-dosa kita...kamben atau dging memang tiap2 mnggu ada stok sbb duk pusing msak tu je selain ayam...ikan pun jarang sbb anak xmkn...mngu ni ayam bli 5 ekor trus...smlm dah buat nsi ayam...hri ni pun ayam jgk lgi lauknya...tpi rsanya budak2 memang suka kan ayam ni...gulai kamben ni pasangan nasi minyak tu...gulai ni sma je mcm msak kari dging atau gulai ayam nasi berlauk tu...cuma ni masuk kerisik sikit...sedappp...klu layan dgn roti jala pun memang bleh kan...klu masak gulai ikan tongkol nasi dagang versi terengganu pun msuk kerisik jgk deh...maz dpt rspi tu dri jiran dlu org sna...cuma klu gulai ikan tongkol xpyah tumis dan masuk rempah 4 sekawan...main lebur je gitu...memang sedapp gulainya bila letak kerisik...Inysaa Allah semoga ketemu lgi...terima masih skli lgi pada yg sdi jadi tetamu dpur yg xseberapa ni dan mohon maaf andai ada kekurangan dimana-mana...
Bahan-bahan
- 1kg kambing
- 3 cawan santan @ secukupnya
- 4-5 ulas bawang merah *
- 1-2 ulas bawang putih *
- 1 inci halia *
- 3-4 sudu besar serbuk kari, bancuh dengan sedikit air buat pes - maz guna rempah kari kelantan
- 3 sudu besar cili kisar/cili boh
- 1 kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 3 kuntum bunga cengkih
- 3 biji buah pelaga
- 1 asam keping
- 2 sudu besar kerisik
- 2 biji cili hijau
- nisan/gula melaka sebesar ibu jari
- minyak untuk menumis secukupnya
- garam, gula secukup rasa dan aji jika suka
1. Tumbuk lumat bahan *.
2. Dalam periuk tekanan (presure cooker), panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan tumbuk bersama rempah 4 sekawan hingga wangi.
3. Kemudian masukkan cili kisar dan tumis sekejap biar pecah minyak dengan api perlahan. Masukkan serbuk kari, tumis hingga pecah minyak sambil tambah air sikit dan tumis lagi.
4. Masukkan daging kambing, kacau balik biar sebati. Masak biar daging mesra dengan bahan rempah dan daging keluarkan airnya sambil dibalik sekali sekala. Masa ni masak dalam 8-10 minit.
5. Masukkan santan, asam keping, nisan, kerisik dan sedikit bahan perasa, kacau sebati. Tutup periuk tekanan dengan sempurna dan masak selama 40-45 minit dengan api perlahan.
6. Bila dah masak buka penutup seperti arahan dan masukkan cili hijau. Masak sekejap atas api sekadar nak lembutkan cili dan perasa secukup rasa apa yang kurang. Maz buat makan dengan nasi minyak ni...
kat rumah ni gaya lauk lebih kurang je...xbleh nk msak ikut slera tekak kampung ni sngat...kdang2 tu tringin jgk nk mkn gulai ikan masin ke...tpi anak tak mkn plak...babanya pun sma...xminat sngat gulai ikan msin atau ikan msin ni...
No comments:
Post a Comment