Assalamualaikum w.b.t..'Subhaanallah wabihamdihi subhaanallah hil'azim'...apa kbar semua smoga sntiasa dlm rahmat dan hidayahNya...ni pun lauk lama jgk dah...msa pestime bli ikan ni dlu maz greng...memang sedapp meratah...pastu la bru dtg ilham nk guna utk buat keropok lekor tu...kat sni tukang masak ni memang suka prgi psar besar...ada bnyk pilihan...ikannya plak segar dan harga pun murah...ikan jenis besar2 pun bnyk...klu ikan kerapu tu ada yg saiznya sma bsar dgn budak...Inysaa Allah smoga jmpa lgi dan klu ada yg dpt dimanafaatkan...maz doa apa yg dicuba mendpt hasil yg memuaskan utk hidangan keluarga...bnykkan selawat dan istighfar msa didapur...skli lgi mohon maaf atas segala kekurangan yg ada...
Ikan Tamban Bilis Goreng Berempah by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
- 1 mangkuk kecil anak ikan tamban - gunting buang kepala dan perut
- sedikit serbuk kunyit
- sedikit garam
- sedikit serbuk ketumbar
- sedikit serbuk jintan manis (fennel)
- sedikit serbuk cili
- 1 biji cili hijau
- 1 labu bawang besar
- minyak untuk mengoreng secukupnya
1. Cuci bersih dan toskan ikan. Kemudian gaul sebati dengan semua bahan.
2. Panaskan minyak dan goreng seperti biasa hingga garing bersama bawang besar dan cili hijau.
ikan ni klu guna buat budu pun memang sedapp rsanya...Inysaa Allah nti nk try buat budu plak...cuma nk kena cri tempayan tanah liat dlu...ye la deh slama ni duk import je dri msia...tu pun stok yg kak long bawa 4 btol bonda kirim hritu dh tngal 1 btol je lagi...
Sangat nostalgia resipi ni... masa kecik kecik Mek saya selalu buat dan kami anak beranak memang suka.
ReplyDeleteoo ye ke...tpi memang sdpp kan layan dgn nasi panas2 tu...saya msa kat msia jarang la npak ikan ni...lgipun mgkin sbb saya xke pasar besar...cuma bli kat kedai2 runcit atau psaraya je...
DeleteBaca entry keropok lekor tu ... tiba tiba terliur pulak ... kat JB ni susah nak dapat keropok lekor yang tak guna banyak pati tapi lebih ikan, melainkan kat kampung saya di Mersing ... rasa mcm nak buat sendiri bila tengok entry tu...
ReplyDeletekat kl pun sma jgk en.rosdi...kropok lekor tepung je...xrsa ikan pun...tpi klu belah2 terengganu..klate tu masih asli lgi krpok lekornya...ooo mersing pun ada krpok lekor jgk ye...saya xprnah smpai lagi stu...
Deletemakan dgn nasi panas2 dgn kicap je pun dh cukup nih..
ReplyDeletebtul tu Tun...kena sngguh layan dgn nasi pnas2...kmaz meratah gtu je...
DeleteSalam
ReplyDeleteSy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye📢😉
ReplyDeleteAssalamualaikum salam sejahtera warga group📢
1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit gout kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.
2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba saya ni. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺👍🏻
3) banyak pengalaman dah saya berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan gout. Ramai yg dh pulih.
4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dan lain lain
5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.
Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .💪🏼
▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
..........................................................................
▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
....................................................................................................................................................
▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah semakin sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
..........................................................................
▪️ Kanser Limforma B - cel tahap 4
En Shahrizal Taib, 41 tahun, pesakit kanser Limforma b cell tahap 4 ketulan di paru paru 8 cm pernah kena tebuk paru2 sebab berair ,tahun 2020. Dia mula minum jus herba pada tahun 2021. Pernah jalani kimoterapi 8kali dan radioterapi 15kali. Dia minum jus herba ini semasa dalam kimoterapi dan badan terasa bertenaga, tidak mengganggu proses kimo malah amat memberi tenaga tidak seperti pesakit lain yg tak minum herba. Herba bukan beri tenaga saja tp merawat sampai sembuh.
Call order wasap@call- En Mohd Zuhairi Bin Noordin- 017-4687570