Assalamualaikum w.b.t..'Allah humma innaka afuwwun karimun tuhibbul afwa fa fu'anni'..biasanya klu paprik ni duk buat ayam je...klu dging tu slalu buat msak merah...tpi sbb hnya daging je yg ada dlm stok...ditruskan jgk niat tu...kdang2 tu xde idea jgk nk msak apa...tambah anak plak susah skit bab mkn ni...paprik ni lauk yg mudah nk sedia dan sedapp...budak2 pun suka...nak masaknya pun lebih kurang je dgn daging masak merah...cuma masuk daun limau purut dan serai paprika ni...klu mkn kat kdai tomyam pun mesti order lauk ni...pasangan dgn sup ekor atau tomyam...Insyaa Allah semoga ketemu lgi...trima kasih pda pengunjung yg sdi bertandang ke dapur yg xseberapa ni dan mohon maaf atas segala kekurangan...
Paprik Daging by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
- 250g daging batang pinang/bahagian lembut - hiris nipis
- 1 ulas bawang putih - ketuk
- 3-4 sudu besar cili kisar/cili boh
- 1 batang serai - ketuk
- 1-2 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar sos cili
- 4 helai daun limau purut - koyak sikit
- 1 biji cili hijau - potong serong
- 1 biji bawang besar - belah 8
- sayur secukupnya - maz letak kacang panjang & buah tomato yang belum masak sangat, boleh masuk bunga kobis, jagung muda dan seumpamanya
1. Dalam kuali masukkan daging dan air secukupnya serta sedikit garam, rebus hingga daging lembut dengan api sederhana sambil dikacau sekali sekala.
2. Bila daging dah lembut, keluarkan air, masukkan sedikit minyak dan goreng biar sedikit garing. Toskan daging dan ketepikan dulu.
3. Dengan kuali yang sama, tambah sedikit minyak lagi jika perlu, masukkan bawang putih dan serai, tumis sekejap, kemudian masukkan cili kisar dan tumis dengan api besar selama 30 saat sambil dikacau cepat-cepat.
4. Perlahankan api masukkan sos cili, sos tiram, sedikit gula dan sedikit air, kacau sebati. Kemudian masukkan semua jenis bahan sayur, daun limau dan daging.
5. Perasa secukup rasa dan masak sekejap sekadar sayu sedikit layu. Taburkan sedikit bawang goreng bila nak hidang.
meratah pun sdppp deh...letak syur bnyk2...tpi ni pun xde syur mna...maz buh je saki baki stok yg ada...kcang pnjang je...pastu hiris tomato yg xberapa msak sbjik...memang kena dgn nsi pnas tu...
No comments:
Post a Comment