Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Tuesday, January 20, 2015

Popia Basah Sekali Lagi...

Assalamualaikum w.b.t..'Allah humma innaka afuwwun karimun tuhibul afwa fa'fuanni'..lagi dan lagi...Inysaa Allah...sapa yg xsuka dgn popia basah ni...tukang masak ni pun dlunya xminat mana jgk...tpi bila yg buat sdrik ni kena plak dgn slera...mgkin sebab sambal tu maz buat manis skit...srnok sngat dpt buat sdrik...dah bnyk kli la kejadiannya...ni pun yg buat bln 11 hritu lagi..kat fb pun dah letak msa masih pnas2 dlu...cuma kat dapur ni je yg slalu update menu lapuk....Alhamdulillah smua dgn izinNya...xrasa rindu sngat la dgn makanan msia smjak duk buat sdrik ni...stu hikmat jgk bila merantau ni...mcm2 bleh trjadi bila trasa nk mkn tu deh...rspi masih sma mcm yg duk buat sblum ni...utk kulit tu masih gna rspi Kak Umi-e...jazakillahukhairan kak...Insyaa Allah semoga jumpa lgi dan andai ada yg dpt dimanafaatkan maz doakan semoga dpt hasil yg memenuhi selera...mohon maaf atas segala kekurangan...

tgk yg ni terasa mcm duk panggil2 sruh buat plakkk...kobis pun ada tu...memang xckup 3 bjik...smjak duk buat popia yg ni la pling sempurna kejadian kulitnya tu...bak kata omputih practice makes perfect deh...msa pestime buat dlu 2-3 keping jgk masuk mokcik tong sampah...pastu la bru ok...

Popia Basah by http://ilhamdapur.blogspot.com
Resipi Kulit Popia : Kak Umi-e myresipi
Bahan-bahan
  • 2 cawan tepung gandum 
  • 1 biji putih telor 
  • 3/4 cawan air 
  • 2 sudu makan cuka 
  • secubit garam 
Cara

1. Campurkan kesemua bahan dalam mangkuk adunan.
2. Gaulkan (macam buat cokodok) kemudian tutup dan biarkan sebentar sekurang-kurangnya 1/2jam.
3. Ambil sejemput dan lenserkan ke atas kuali leper (cara bergambar).

Nota ilhamdapur : utk kulit ni maz buat 1/2 rspi je skli buat, bleh dpt dlm 15 keping sebab buat saiz kecik je..utk 1/2 rspi maz guna 1 biji putih telur saiz B dan air tak ikut sukatan ni, maz guna lebih...bergantung pada jenis dan kualiti tepung yg diguna..adunan tu macam adunan cekodok tapi smooth gitu, kalau adunan kental memang tak boleh nak sapu kat kuali..
Untuk buat kulit tu, celupkan dulu tangan dalam air, amik sejemput biar banyak, guna kuali non-stick yg tebal agar bila nak sapu pada kuali tu jari tak rasa panas sangat dan buat dengan cepat. Tak perlu balik, bila dah kering/masak angkat dan simpan dalam tuala bersih agar tidak kering.

Sambal
Resipi : http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1/3 -1/2 cawan cili kisar - rebus cili kering kisar @ cili boh
  • 1 labu bawang besar 
  • 2 ulas bawang putih 
  • 1 sudu besar udang kering - rendam sekejap 
  • 1 sudu besar sos tiram 
  • 1 sudu besar sos cili 
  • nisan sebesar 2x ibu jari 
  • gula dan sedikit garam 
  • minyak untuk menumis 
Cara

1. Kisar bawang besar, bawang putih dan udang kering. 
2. Panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan kisar hingga naik bau. 
3. Masukkan cili kisar pulak dan tumis dengan api sederhana hingga pecah minyak. 
4. Tambah air sikit bila cili dah masak dan masukkan sos tiram,sos cili, nisan dan gula garam secukup rasa. 
5. Masak hingga sambal jadi pekat dan sejukkan sepenuhnya. 

Inti
Resipi : http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1 cawan kubis yang dimayang halus 
  • 1 batang lobak merah - sagat kasar
  • 1/3 cawan bawang besar yang didadu 
  • 1 sudu besar sos tiram 
  • 2 sudu besar minyak sayur/masak 
  • 1 biji telur + 1 sudu besar air - kocok dengan garfu 
  • 1 biji timun jepun - sagat kasar dan perah sikit buang airnya 
  • bawang goreng secukupnya 
  • kacang tanah tumbuk secukupnya 
Cara

1. Panaskan 1 sudu besar minyak dan masukkan telur, biar sekejap kemudian kacau biar telur hancur (mcm buat scramble egg tu). Angkat dan ketepikan. 
2.Dengan kuali yang sama, panaskan 1 sudu minyak, masukkan bawang besar, bila bawang dah layu sikit masukkan kubis dan lobak merah. 
3. Kemudian masukkan sos tiram, kacau sebati dan masak biar sayur lembut sikit. Padamkan api dan masukkan telur tadi, kacau sebati dan sejukkan sepenuhnya.
4. Timun tu gaulkan bila intinya dah sejuk, maksudnya tak perlu dimasak bersama.

klu dlu rsa heran sngat mcmana la nk buat kulitnya tu...xde susah mna rupenya nk buat popia basah ni...sambalnya bleh buat awal...pastu cuma buat inti dan kulit...inti pun 10 minit bleh siap...kulit je la perlu ada skill skit nk buatnya...bkn skill apa...cuma cara nak sapu kat kuali tu biar jdi nipis...

4 comments:

  1. Rajinnya maz...akak teringin nk buat tp takot tk jadi hu3....

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa nk buat kak dah xde kat snii kan...bila dh teringin tu smua jdi rajin...kihkihh...cuba buat skit dlu kak...Inysaa Allah jdi...kuali tu guna yg tebal skit...

      Delete
  2. Aslmkm Kak Maz..fuuhh..nampak mengiurkan..tapi malas lak nak buat sdri..akak tolongla jemput kita makan skali..hahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam...malas kat msia takpe ana...masih bleh mkn yg tnjuk2 je...kat sni klu kmaz malas jwbnya telan air liur lerrrr...mai la nti kmaz buat yg lain khas utk ana deh...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...