Assalamualaikum w.b.t..'Allah humma innaka afuwwun karimun tuhibul afwa fa'fuanni'..lontong ni pun buat atas permintaan kak long jgk msa dia ada kat sni bln lepas...lontong ni senang sngat deh cuma kadang2 tu malas nk rebus nsi impit...bnyk la jgk kak long mkn hritu...xthu bila la plak kak long dpt mkn lontong yg mummy buat...Wallahualam dan padaNya mummy berserah...sesungguhnya Dia adalah sebaik-baik penjaga dan sebaik-baik pelindung...smua suka lontong ni...tpi nk yg buat sdrik kat rumah...klu yg org jual tu anak2 xmkn la plak...Inysaa Allah semoga jumpa lgi dan mohon maaf atas segala kekurangan yg ada...
Lontong by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
- 3-4 cawan santan
- 2 ulas bawang merah
- 2-3 cubit biji jintan manis/fennel seed
- sedikit serbuk kunyit @ boleh guna kunyit hidup - tumbuk bersama bawang
- sayuran secukupnya - kubis, kacang panjang, lobak merah, tauhu, tempe, cili merah
- udang secukupnya - buang semua kecuali ekor
- garam, gula secukup rasa
- nasi impit dan sambal cili kering
1. Tumbuk lumat bawang merah dan biji jintan manis.
2. Panaskkan sedikit minyak (sikit je buat syarat) dan tumis bahan tumbuk hingga wangi.
3. Masukkan santan, serbuk kunyit, lobak merah dan masak hingga mendidih sambil dikacau selalu. Kemudian masukkan semua bahan lain kecuali udang.
4. Masak biar sayur lembut sikit kemudian masukkan udang. Masak sekejap lagi dan perasa secukup rasa.
5. Padamkan api dan boleh la dihidang dengan nasi impit dan sambal.
stok nasi impit dri msia pun dh hbis tu...klu tringin nk mkn plak lepas ni xthu la ada kerajinan ke dak nk tanak beras buat mcm stail bonda dedulu...tpi klu dah xde plihan tu rsanya usaha jgk kut...
No comments:
Post a Comment