Assalamualaikum w.b.t..'Hasbunallah wa ni'mal wakil'..brtemu sekli lgi dipagi jumaat yg barakah...Alhamdulillah masih dipanjangkan umur utk menikmati sekali lgi hari jumaat kali ni...lgi cucur udang...tpi memang sedapp deh dpt yg krup krap...ni pun kejadiannya tanpa diduga, memang main buat je memula tu...smua dgn izinNya...Alhamdulillah cucurnya rangupp dan sedapp sungguh...xckup 5 bjik tu skli mkn...Inysaa Allah semoga jumpa lgi dan mohon maaf atas segala kekurangan yg ada...
mcm biasa la rmah ni klu benda yg disuka tu kena ulang buat dlu 3-4x...ni pun xpuas jgk lgi...tpi stok udang kecik dah hbis...sos pencicah pun skjap je 1 btol tu smjak duk buat cucur ni...2-3 hri dah hbis...sblum ni kerap duk goreng cucur udang ni...skrang ni pun msih buat jgk lgi skli skala tu...
Cucur Udang Rangup Resipi II by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
- 1 cawan allpurpose flour
- 1 sudu kecil yis kering (mauripan dll)
- 160ml air suam @ bergantung pada jenis tepung
- 1/2 cawan daun bawang/kuchai @ secukupnya
- udang saiz kecik secukupnya - buang kepala dan toskan biar betul-betul kering
- sedikit garam/serbuk pati ayam
- 1-2 titik pewarna kuning
- minyak untuk mengoreng secukupnya
- sos pencicah
- senduk bulat saiz dalam 2 1/2 inci sebagai acuan cucur
1. Dalam mangkuk satukan air dan yis, biar sekejap dalam 1 minit agar yis larut. Kemudian masukkan semua bahan lain kecuali udang, sebatikan. Adunan ni macam adunan cekodok gitu, sukatan air tu mungkin berbeza jika guna tepung gandum biasa, bergantung pada kualiti dan jenis tepung.
2. Perap selama 30-40 minit atau adunan kembang secukupnya
3. Bila dah cukup kembang, panaskan minyak secukupnya (maz guna periuk kecik, senang sikit), bila minyak dah betul-betul panas celupkan senduk bulat sekejap dalam minyak, kemudian ratakan 1 sudu penuh atas senduk tadi biar jadi leper dan sedikit nipis. Letak 2 ekor udang, tekan sikit dan masukkan dalam minyak panas, biar tengelam ye senduk tu.
4. Biar dulu sekejap kemudian tolak-tolak sikit agar cucur tercabut dari senduk.
5. Ulangi buat cara no 3 dan goreng hingga perang/garing dikedua bahagian.
6. Angkat dan toskan, boleh la dihidang dengan sos pilihan.
Nota ilhamdapur : untuk proses kembangkan doh ni sama macam yg duk buat utk doh yang perlu diperap maz letak dalam microwave, on plug dan buka sikit pintunya, nanti lampu microwave akan menyala dan mengeluarkan suhu panas. BUKAN on microwave je. Dari dulu duk guna kaedah ni, jadi malam atau subuh pun boleh buat kuih. Lagi satu boleh letak dekat heater, kat msia takde masalah sebab panas matahari dan cukup. Cuma kalau nak buat belah malam atau pagi boleh guna cara microwave tu.
lepas kejadian pertama tu tiap2 malam duk greng cucur ni plak...dah 4x la buatnya...abangngah dgn babanya suka sngat...lgipun skli buat skit je...secwn tepung...buat belah mlm sebab rmah ni nasi tghari je...mlm layan menu ringkas2 gini...memang kena dgn cuaca sejuk loni...
Salam dek maz.,wah pagi2 jumaat kita di saji cucuq udang sedapnyeee,,,, udang 2 ekor melingkau tuuu hihiii...
ReplyDeleteSaya ni jemput-jemput, cucur udang, lempeng segala ada phobia sikit. Phobianya .. kalau makan bukan sikit sikit! hehe
ReplyDeleteWsalam kak ilah cayanggg...smga kak sklrga sihat hendaknya..mksih sdi jejln ke dpur kcik kita ni...tu la kak asik duk greng cucur je kat loni...semua suka...memang sdpp layan yg pnas2 tu deh...
ReplyDeletebtul la tu en.rosdi...saya pun gitu jgk...ye la tekak kampung kan...klu lempeng omputih tu saya xgemar mna...baik mkn cucur bilis lgik...
ReplyDelete