Assalamualaikum w.b.t..'Subhaanallah wabihamdihi subhaanallah hil'azim'..brtemu skli lgi...sesambil tnggu kain tu update la dlu apa yg bleh...tu pun xsurut jgk lagi dlm folder...memang dri dlu tukang masak ni sukaaa sngat dgn somtam atau salad betik muda siam ni...mkn hri2 pun takpe...sbnarnya memang duk buat hri2 jgk...bleh kata stiap mnggu beli betik...sbjik tu bleh buat 3-4x...suami pun sma memang pabretnya jgk...smua bahan utk buat somtam ni ada jual kat asian store...udang kering oren tu dan jgk gula kabung thai...trkejutt happy la memula tgk...jdi tu yg kerappp sngat la duk buat somtam ni...betik tu jgn yg muda btul...yg dah tua la..cuma blum msak...Insyaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf andai ada kekurangan dimana-mana...
Somtam @ Papaya Salad by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
- 1 mangkuk betik muda yang disagat panjang
- 1 biji limau nipis - amik jusnya
- 1 biji tomato
- 2 biji cili padi
- 2 ulas bawang putih
- 1/4 cawan nisan putih (gula kabung thai) @ secukupnya
- kicap ikan secukup rasa (fish sauce) & secubit serbuk perasa jika suka
- kangkung dan kacang panjang
- sedikit kacang tanah yang digoreng
- sedikit udang kering thai (warna oren tu)
ni ler rupe gula kabung thai atau nisan putih
1. Dalam lesung masukkan nisan somtam, gesek-gesek biar hancur/lembut. Kemudian masukkan cili padi dan bawang putih. Tumbuk sikit sekadar nak pecahkan bawang dan cili.
2. Masukkan tomato, gesek lembut je, masukkan kicap ikan secukupnya dan jus limau. Sebatikan dan rasa apa yang kurang, biar ada rasa manis, masin yang seimbang dan sedikit rasa masam.
3. Dalam mangkuk satukan betik, udang kering, kacang tanah dan sos tadi. Gaul sebati.
4. Sedia untuk dihidang bersama kangkung atau kacang panjang.
As Salam Maz,
ReplyDeletenampak sedap sgt somtam tu..dah lama tak buat . pasni boleh try resepi ni pulak..
Wsalam kak...salam ukhuwah jgk dri kita...mksih kak sdi singah dpur kcik ni...Insyaa Allah kak nti ada betik nti bleh la teruskan niat tu deh...kita memang sukaa sngat somtam ni...
ReplyDelete