Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Wednesday, January 13, 2016

New York Cheesecake

Assalamualaikum w.b.t..'Astaghfirullah robbal baraya, Astaghfirullah minal khotoya' (Ampuni hambamu ya Allah, Tuhan sekalian makhluk, Ampuni hambamu ya Allah dari segala dosa)
lgi kek jaman bila pun xhingat dh ni, mujur la msa tgh buat tu tulis trus bahan yg guna kat note..klu tak memang sah xingat, rsanya buat kek ni kes nk prabis cream cheese yg beli bkas besar dlu..suka buat ciskek ni, senang je..ni pun main buh je ikut rsa hati..dedulu dh prnah buat NY cheesecake ni, ada kat sini, abangngah dgn babanya la yg suka mkn klu kek2 gini..ni dh lama jgk xbaking, gitu la mood ni..klu dtg time rajin tu, hri2 putar buat kek..Inysaa Allah jumpa lagi dan maaf atas segala yg tidak sempurna..

kat rmah ni klu buat kek memang ciput je, loyang pun kecik bnar..mcm budak main masak2 je, bkn apa maz suka klu hbis terus..xpyah nk simpan lama dlm peti..

NEW YORK CHEESECAKE by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan (loyang loose base 5 inci)
Bahan A
  • 50g biskut digestives - hancurkan
  • 2 sudu besar unsalted butter
Bahan B
  • 200g cream cheese - suhu bilik
  • 60g sour cream
  • 150g gula kastor
  • 1 sudu besar allpurpose flour/tepung gandum
  • 1 biji telur
  • 1/2 sudu kecil lemon zest @ jus lemon
  • secubit garam
Cara

1. Panaskan oven suhu 150C, sediakan loyang jenis loose base dan air panas mendidih.
2. Satukan bahan B, tuang dalam loyang dan tekan-tekan sikit biar padat dan kemas, kemudian simpan dalam peti sekejap sementara sediakan lapisan B.
3. Dalam mangkuk putar cream cheese dan sour cream sekejap, kemudian masukkan semua bahan lain dan putar sebati.
4. Tuang dalam loyang tadi dan bakar selama 1 jam 20 minit secara steambath (loyang kek dalam loyang air panas).
5. Bila dah masak, biarkan sejuk dalam oven dulu kemudian baru simpan dalam peti 6-7 jam atau semalaman.

Nota ilhamdapur : maz letak loyang kek (loose base) dalam loyang biasa dulu kemudian baru masukkan dalam loyang yg ada air panas tu, sebab malas nak balut loyang kek tu dengan aluminium foil, buat mcm ni lagi selamat dan senang keje.

ciskek memang sedap deh, tpi xbleh nk mkn bnyk..cepat muak, suami suka mkn kek gini dgn air kopi pahit xde gula, sbb kek dh manis kan..

2 comments:

  1. Assalam..salam ziarah sis..

    terliur tgk cheese cake tu..heheh

    ReplyDelete
  2. Waalaikummussalam, salam ukhuwah jgk dri kmaz..mekasih Julie sudi singgah dapur kecik ni..nti bleh try buat, cheese cake ni senang je Julie...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...