ni menu yg trtunggak..dah selamat la ye...kuih ketayap ni kita buat pgi sabtu lepas jgk...siap je menjala pinky2 tu...kita trus tebar lempeng ni atas kuali yg sma jgk...pastu buh inti klapa...jdi la kuih ketayap ni...kita buat kuih ni sbb nk hbiskan inti kelapa yg memang dah ada dlm pti...tu pun ada skit lgi...tgk duk pkir2 nk buat kuih apa plak...rspi kuih ni kita amik dri Kak Liza @ Chef Hanieliza FP...dah prnah buat gna rspi ni dlu2...sedap dan senang aje...kita pun suke yg sonang2 ni...hihi...mksih kak ye...mtak izin nk letak rspi kat sni jgk..
Sumber Resipi : Kak Liza @ Chef Hanieliza FP
Bahan Kulit (batter)
- 1 cawan air jus pandan (mesin 5 helai daun pandan + 1 cawan air dan tapiskan)
- 1 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan santan/susu segar
- 1 biji telur
- beberapa titik pewarna hijau
- secubit garam
Bahan inti:
- 3 s/b gula biasa
- 150 gm gula merah
- 1/2 cawan air kelapa muda [jika ada]
- ½ biji kelapa parut muda
Cara:
1. Untuk inti, masukkan semua bahan inti ke dalam periuk.
2. Kemudian masak di atas api yang sederhana dan kacau agar sebati dan melengas. Angkat dan ketepikan.
3. Untuk kulitnya, masukkan semua bahan di dalam mangkuk. Kacau sebati dan tapiskan
4. Panaskan non-stik pan yang telah dilengser dengan sedikit minyak.
5. Tuangkan sesenduk adunan ini dan lenggang-lenggangkan kuali tadi, supaya adunan rata dan nipis.
6. Setelah masak, angkat dan ketepikan.
7. Masukkan inti di tengah-tengahnya.
8. Kemudian lipatkan bahagian kiri dan kanan lalu gulungkan kemas-kemas.
9. Lakukan sehingga selesai dan hidangkan.
maz..makan ubat rajin cap ape ni tiap2 hari ade kuih..hantar 2-3 gulung kat sini maz..
ReplyDelete