rspi ni gna sdkit taucu utk memberikan kelainan pda rasa ladna ni...klu ada kwn2 yg trngin nk mkn ladna..bleh la buat utk tghri nti kut...cepat dan sdp..itu yg pnting kan...
Sumber Resipi : Sunkist @ Ida (Myresipi)
Bahan-bahan ( 2 orang )
- 250 gram kue teow
- 4 sb minyak sayuran
- 1 sb kicap pekat (dark soy sauce)
- 100 gram isi ayam - di potong kecil2 - kita gnti dgn dging dan udang
- 2 sb tepung jagung
- 11/2 cawan brokoli - gnti dgn kailan dan baby corn
- 1 sb bawang putih - dicincang kasar
- 1 sb taucu (yellow bean sauce)
- 2 cawan stok ayam
- 1 sb sos ikan
- 1 sb sos tiram
- 1 sb maggi seasoning - ganti dgn srbuk pati ayam
- gula, serbuk perasa & sedikit serbuk white pepper - xbuh, gnti dgn sdkit kicap manis & minyak bijan
Cara-cara
1.Gaulkan isi ayam dengan 1 sb tepung jagung dan maggi seasoning. Perap selama 10 minit.
2.Di dalam mangkuk, gaulkan kue teow dengan 1 sb minyak & kicap pekat. Kemudian goreng dalam nonstick pan sehingga warna kekuningan. Angkat dan sejukkan.
3.Panaskan minyak dan goreng bawang putih hingga bewarna kekuningan. Masukkan taucu (yellow bean sauce) dan goreng lagi sehingga sebati. Masukkan pula ayam yg telah diperap tadi dan goreng sehingga masak. Masukkan pula stok ayam dan masak hingga mendidih.
4.Masukkan brokoli, sos ikan, sos tiram, gula & serbuk perasa. Kacau hingga rata. Masukkan pula tepung jagung yang telah dibancuh dengan sedikit stok ayam.
5.Bila sudah pekat, angkat dan tuangkan ke atas kue teow tadi. Taburkan sedikit serbuk white pepper.
salam maz..kue teow ladna nie mmg sedap klu mkn panas2...k.atie ada buat aritu,somi k.atie sukaaa lak,Alhamdllh.
ReplyDeletesalam maz.wah..adik sorang ni..macam2 style dia masak..tapi sedehlah tak ajak kite pun..huhu
ReplyDelete