Sumber Resipi : Teratak Chetam
Bahan-Bahan:
- 1 cawan serbuk koko
- 1 cawan gula pasir
- 1 cawan susu cair
- 1 cawan minyak masak (jika ganti dgn butter cair lagi sedap)
- 1/2 cawan susu pekat manis
- 1 1/4 cawan tepung gandum
- 1 tsp baking powder
- 1 tsp soda bicarbonate
- 3 biji telur
Cara
1.Campur koko,gula,susu cair,susu manis dan minyak ke dlm periuk dan masak sebentar atas api kecil sehingga semua larut. Tutup api biarkan adunan suam.
2.Tepung, soda biakrbonat dan baking powder di ayak.
3.Telur dipukul kembang dan dicampur dgn campuran koko tadi.Gaul rata dan campur tepung. Gaul sebati dan tuang dalam acuan dan jangan sampai penuh sebab nanti adunan naik. (tuang dlm 1/2 acuan je) Tutup acuan dng aluminium foil agar tidak masuk wap.Kukus selama 1 1/2 jam baru angkat dan sejuk kan .
TOPPING COKLAT dari Noor Masri
Bahan-bahan:
- 1 sudu besar majerin
- 250 g coklat masakan (ptotng kecil)
- 130 ml double cream atau whipping cream
- sedikit gula halus secukup rasa (supaya topping tak pahit sangat) - optional
Cara membuat: Cairkan coklat secara double-boiler Alihkan dr api kemudian masukkan majerin, gula & cream Kacau sehingga sebati. Curahkan atas kek kemudian ratakan Bila dah agak sejuk/beku baru boleh lorekkan dgn garpu secara melintang dan menegak selang seli.
- 250 gm butter/shortening (kalau nak icing putih & lebih tahan panas, guna shortening. tapi, kalau nak lebih sedap, baik guna butterlah) - kita guna shortening
- 125 gm marvello/supertact/krimwell (benda2 ni cari kat kedai bahan kek....takde marvello, guna supertact, takde supertact, guna krimwell) - kita guna krimwell
- 125 gm gula aising (kena ayak dulu supaya tak berketul2)
Cara-cara
1.Pukul butter + marvello hingga putih Ayak gula aising, masukkan ke dlm butter, pukul lg hingga kembang dan putih. Suaikan warna utk hiasan kek.
2.TIPS : pukul dengan kelajuan minima. makan masalah sket, tapi, insyaallah, icingnya nanti lebih cantik & mudah dilepa.
Amboi bukan main giat mendeco nampaknya... Tak apa, practise makes perfect! Cantilah tu deco Maz....
ReplyDeleteSalam Maz...Akak pun suka try dengan practise tanpa gi kelas....hehe nampak sgt Akak ada budget constraint.....tapi puas hati kalau menjadi...di mata Akak lah...but yang Maz buat ni...nampak cam dah pro pulak! Betoi ka tak pi belajar kat mana-mana....sebab betoi cantik tu Maz!
ReplyDeletecantiknya deco kak Maz, kalau sy yg deco harus mnangis tuan punya rsepi... huhu
ReplyDeleteMaz...dah cantik dah tu...
ReplyDeletebanyak tak dapat utk satu adunan cc ni...
sedap ke, tak muak...
~Mama..
ReplyDeletekmbang staman la kita sifu ckp cntikkk!! hihi..mksih ye Ma..tu la bnyk lgi yg kna bljar kan ma..muahh..
~kakwatie..
wsalam kak..btul tu kak kan...klu xcuba memang xleh pndai la jwbnya..stkat ni kita memang xde p kls mana2 lgi kak..cma dlm plan je..kita bnyk tgk cntoh deko dri blog kwn2 yg dah pro sbgai rjukkan kak..
~sari yusa..
sari lum cuba lgi..kna buat dlu..mula2 mgkin teruk..tpi klu dah lama2 msti blehnya tu..hihi..
~leen..
tokey dah ckp cntik lega la ati ni skit..hihi..sdp leen rspi ni..bleh dpt bnyk jgk la..skitar 25-30 bji..anak2 kita yg kurang kek2 ni pon mkn..mgkin sbb comel kut...hihi..