Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Monday, April 26, 2010

Cotton Soft Japanese Cheesecake

Assalamualaikum...brksempatan skli lgi utk buat n3 pda hri ni...antara kek yg pnya ramai pminat kat Myresipi...memang sdp kek ni...teramat lembut teksturnya...omptih kata mouth watering..hihi...dah prnah buat 2-3x sblum ni...kek ni kita godek mlm jumaat lepas...tpi kita buat bkn utk mkn sdri...utk bgi kat kwn jgk...kita buat 1/2 rspi je...pda mulanya kita picit bttercream skit atasnya tu..nk buat bntuk daun utk buah strberi..last2 npak comot la plak...kita pun sapu la blik..tu yg ada npak tmpok2 ijau skit kan!! nk cover line...kita tutup nga gula...hihi...kek kita ni mula2 naik elok je..pastu bila dah ckup msa kita trus kluarkan dri oven sbb nk bkr menda lain plak...sptutnya biarkan dlu kek tu dlm oven utk 1-2 jam agar kek tu xtrkjut dgn suhu yg mendadak jdi sjuk...ni la akibatnya klu org xsabarrr!! rspi dri Kak Alma Myresipi...mksih kak..mtak izin nk letak rspi kat sni ye...

Sumber Resipi : Kak Alma (Myresipi)
Bahan-bahan ( 8-inci )

Bahan A:
  • 250g cream cheese
  • 50g butter
  • 100 ml susu segar (fresh milk)
  • 6 biji kuning telur
  • 1 sdb jus lemon
  • 1/4 sdk garam
  • 60g tepung kek / tepung superfine
  • 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)

Bahan B:

  • 6 biji putih telur
  • 140g gula (granulated sugar)
  • 3/4 sdk jus lemon

Cara-cara

1.Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).

2.Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).

3.Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.

4.Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F. Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga sparuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air xmasuk esp springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje).

5.Ni kek yg baru siap bakar, ter-over golden brown sket hihi (oven buat hal jap, signal kena beli oven baru kot adehhh kantoiii).

4 comments:

  1. salam kak maz,
    aish..ini yg buat saya tak sabar nak rasa nih! melt in mouth ya kak...adus..terbayang2 cotton soft japanese cheesecake ni!

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum kak maz.. aduhai membace entry akak nih,dap benor kek tu ye..nak try ke tak ni..alah..cheese..tambah kilo lagik laa

    ReplyDelete
  3. Slmlkm wbt,
    Aduhai maz...cheese cake? Nak la, laparrr..... Bgtau si comel2 tu jgn abeskan,mlm nti Nt sue dtg makan, hehe... Maz, ptg karang k sue nak slongkar pt ais, kot2 ada cream cheese... leh buat ck gak, ahaks!Terliur sgt2 nii.. slmt mjamu slera yer, tk care!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...