Sumber Resipi : Ros (Jintanmanis)Bahan-bahanya
Untuk bancuhan tepung okonomiyaki ( menghasilkan 4 ke 5 okonomiyaki saiz sederhana)
- 120gram tepung gandum+1/2 sudu kecil garam
- 1 biji telur
- 150ml air
- 1/2 sudu kecil baking powder
- 1 sudu kecil serbuk dashi ( ni kalau takde pun takpe ) - xbuh sbb xde
- 150gram kobis yang dicincang halus
- 3 sudu besar sakura ebi ( udang geragau) - xletak
- sedikit hirisan daun bawang
- 1batang chikua ( ala-ala fish cake), dihiris halus -xletak
- 1/2 cawan tenkasu ( adunan tempura digoreng kosong) -kita buh udang segar
( boleh juga tambah hirisan sotong atau udang basah) - sedikit minyak masak dan beberapa titik minyak bijan
- Aosa ( serbuk daun hijau)
- Bonito Flakes
- Sos Okonomiyaki
- Mayonis
1. Campurkan tepung gandum, garam, serbuk dashi dan baking powder, kemudian bancuh bersama air dan telur, kacau sebati.
2. Kemudian masukkan kobis, hirisan daun bawang, tenkasu, udang geragau dan chikua, kacau dan pastikan semua nya digaul mesra.
3. Ambil fry pan dan letakkan sedikit minyak masak dan masukkan beberapa titik minyak bijan, ( kuantiti minyak ni sikit je guna, macam kita nak goreng telur dadar tu), setelah minyak dan fry pan panas cedokkan 1 1\2 senduk adunan dan letakkan di tengah-tengah fry pan, jika fry pan besar boleh buat dua okonomiyaki sekali gus.
4. Biarkan seketika, bila pemukaan bawah agak perang, terbalikkan perlahan-lahan dan biarkan masak sekata, Ulang langkah tadi sehingga adunan habis.
5. Toppingkan okonomiyaki dengan sos okonomiyaki, sapukan rata dan tabur dengan aosa, paipkan moyonis dan tabur dengan bonito flakes, sedia untuk dihidangkan panas-panas, selamat mencuba.
- Boleh lihat gambar di bawah sebagai rujukan cara-cara masak okonomiyaki ni : )
salam kak maz, fuh nak membace bahan topping pung terbelit lidah..hikhik
ReplyDeleteTakoyaki pun tak buat lagi, ni dah keluar pulak okonomiyaki, mmm ma angkat kaki la macam ni.....
ReplyDeletepeliknya nama camne nak buat n cari bahan ni....maz bleh tolong suggest x ?
ReplyDelete