buat utk anak2 tghri smlm...plannya nk msk bnda lain dgn kepak ayam ni...akhirnya msuk lam kuali je lah..lgi cpat dan snang kje...rspi dri Mutiarazura Myresipi..mksih ye dan mtak izin nk letak rspi kat sni...
Sumber Resipi : Mutiarazura (Myresipi)
Bahan-bahan ( 24 keping )
- 12 keping kepak ayam (belah dua jadi 24)
- 2 sudu besar minyak masak
- 3 ulas bawang putih - diketuk dengan kulitnya sekali (tak perlu kupas)
- 1 sudu besar halia dicincang
- 1 sudu besar sos ikan
- 1 sudu besar kicap
- 1 sudu besar sos cili
- 1/4 cawan (60ml) madu
Cara-cara
1.Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang putih, halia dan chicken wings, kacau dan goreng selama 5 minit.
2.Masukkan semua sos dan madu, kacau sekejap, kemudian tutup kuali. Kacau sekali-sekala selama 15 minit atau sehingga semua wings masak dan browned (bersalut dengan sos).
3.NOTA : Bila dah masuk madu, sos akan berbuih. Jangan takut bila tengok sos macam hangit towards the end. Bila sos dah agak kering dan bersalut pada wings ia akan jadi sticky dan caramelized macam barbecue chicken. Sedap sangat
No comments:
Post a Comment