Assalamualikum...wken mgu ni xdan nk lepak kat blog...mcm2 yg nk kna buat...harapan kita smoga kwn2 smua sihat2 hndaknya...kita buat lgi la tpung bngkus ni...yg buat ari tu xpuas mkn...bgi kat adik yg duk putrajaya skit...kli ni kita buat 2 adunan trus bru btul2 puas...hihi...rspi msih gna rspi sma mcm yg buat ari tu..rspi Princessharyati Myresipi..mksih skli lgi princess..ok ye insyaallah nti jmpa lgi..nk p hntar adik afiq skolah dlu..
kli ni bngkusnya cntik skit...bleh la ye..gmbar2 yg kat bawah tu plak bkn kita yg buat..tpi Mama yg bgi..kami ni slalu jgk jmpa...
Sumber Resipi : Princessharyati (Myresipi)
Bahan-bahan ( seisi keluarga )
- 2 cawan santan
- 1 cawan tepung beras
- secubit garam
- daun pisang di layang skit ke ats api kecil
- 1 helai daun pandan (disimpul) - ni tambah sdri
utk inti;
- 2-3 keping gula melaka
- 1/2 biji kelapa parut - amik yang putih saja
- 4 sudu tepung pulut
- sehelai daun pandan disimpul
Cara-cara
1.Kelapa yang di parut (bahagian putih sahaja) dimasak bersama gula melaka dan daun pandan sehingga kering. Bulat-bulatkan dan golek di atas tepung pulut. Ketepikan dahulu.
2.Bancuh tepung beras bersama santan dan masukkan sedikit garam. Kacau hingga separuh masak. Ambil dua sudu besar bancuhan tepung dan letakkan di atas daun pisang. Letakkan inti dan tutup dengan dua sudu lagi tepung. Tutup daun pisang dan lipat kedua-dua hujung daun. Kemudian kukus selama 15-20 minit
Banana Cake...very moist...sdp la Ma...yg lgi bestnya...Mama blum publish lagi kita dah merasanya...rspi ada kat blog Mama ye..tq Ma..muahhh..
Wah sedap nya tepung bungkus tu Maz....Akak baru dok belek2 fan tan rolls tu kat buku...Mamafami dah siap buat dah!Cepat betoi dia kan!
ReplyDeleteMaz..akak dtg bwk pinggan beso ni ..mintak sket tepung bungkus tu..pasni nak pi umah mama pulak nak ngendeng ape yg patut hihi..
ReplyDelete