Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Friday, April 2, 2010

Kuih Koci

lgi kuih trdsional...bak kata tuan pnye rspi..kuih trdisi rakyat dilupa jgn...pda kwn2 yg duk obese tu maap la ye...kita pun smjak blik ni la bru nk bljar buat kuih2 mcm ni...kuih ni kita buat ptg smlm sbb nk hbiskan balen inti kelapa yg buat tpung bngkus ari tu ada skit lgi...kita buat 1/2 rspi je...dpt la 12 bji...snang rupenye ye nk buah kuih2 zaman mak2 kita dlu ni...kita pun ni la pstime buat kuih koci ni...rspi dri Cik Mat @ Dapur Tanpa Sempadan..tpi kita amik kat Myresipi...mksih ye Cik Mat kongsi rspi kuih dulu2 ni..sedap dan senang aje nk buatnya...mtak izin nk share rspi kat sni plak...

nk jmput pun dah hbis ni...takpe la buat cuci mata je la ye...kat Myresipi Cik Mat ada tnjuk cara2 brgambar utk bngkus kuih koci ni...klu ada kwn2 yg nk mncubanya bleh la tgk kat sna...

Sumber Resipi : Cik Mat Gebu (Myresipi)
Bahan-bahan ( 20 biji )

BAHAN2 UNTUK DOH:-
  • 250 g tepung pulut
  • 1/2 cawang tepung pulut hitam
  • 1 1/2 cawan air

BAHAN2 UNTUK INTI:-

  • 1 biji kelapa berkulit basah (yg tidak terlalu tua)
  • 1 ketul gula Melaka
  • 1 cawan gula pasir
  • 2 helai daun pandan, disimpul
  • 1/2 cawang air

BAHAN2 LAIN:-

  • Daun pisang secukupnya, dibersihkan dan dilayur hingga lembut, potong 5 inci x 5 inci.
    Minyak kelapa secukupnya (minyak makan pun boleh)
  • 1 cawang pati santan + secubit garam


Cara-cara

1.UNTUK INTI:- Kelapa diparut putih. Potong gula melaka kecil dan masukkan ke dalam periuk bersama gula pasir dan air. Masak hingga gula hancur. Tapis air gula tadi dan masukkan ke dalam kuali. Masukkan daun pandan dan juga kelapa parut. Masak hingga inti agak kering sedikit. Angkat dan sejukkan.

2.UNTUK DOH:- Satukan tepung pulut dan tepung pulut hitam dalam satu bekas. Tuang air sedikir demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh yg lembut dan tidak melekat di mangkuk adunan. Jika kurang air tambah sedikit lagi.

3.UNTUK MEMBUAT KUEH KOCI:- Ambil sehelai daun pisang, sapu dgn minyak pada permukaan daun pisang tadi. Ambil sejemput doh dan leperkan, letak satu camca teh inti.

4.Tutup inti dgn doh dan bubuh satu camca teh santan pekat.

5.Kemudian lipat seperti biasa.

6.Yang ini berbentuk bantal.

7.Dan yang ini berbentuk piramid

8.Bila siap, susun dalam kukusan dan kukus 15 minit atas air menggelegak. Banyak atau kurang jumlah kueh koci bergantung pada saiz kueh masing2. Tak lupa terima kasih padan bonda mat atas tunjuk cara utk resepi ini. Selamat mencuba

4 comments:

  1. lepas tgk dak hana buat kuih koci bulan lepas, teringin gak nak buat... tapi carik tepung pulut itam tak jumpe2...sudahnye jumpe kat gerai jual kuih-muih terus beli...heheee

    ReplyDelete
  2. salam Maz..klu kenduri kt tempat atie nie...kuih wajib nie la!..brkilo2 tepong digunakn tp ramai2 la buat!klu sorang2...pengsan la...ha!ha!

    ReplyDelete
  3. Salam Kak Maz,
    Akak apa khabar? kuih koci ni kite tak pernah buat..tp suke makan... hehe

    Terliur tengok karamel lapis coklat kat bawah nun. kena tunggu mikael tak allergi kat telur la baru boleh makan.huhuhu :(

    Ijan

    ReplyDelete
  4. slmlkm...
    Mazzz.... k sue lapar ni..! Pos lah ke Melaka sketoi..!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...