Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Thursday, April 22, 2010

Tepung Bokor Ubi Kayu

Assalamualaikum...jmpa belah mlm plak ye...kuih trdisi ngeri kltan...tmpat2 lain xthu la ada ke tidak kuih ni...klu ada pun mgkin namanya berlainan kan...tpi kat kmpung kita memang dipngil dgn mana mcm tu..agak pelik skit bnyinya ye!! kuih org dlu2 ni nama main letak je ye...asalkan ada nama udah!! sma la jgk dgn kuih cek mek molek...kepek idung dan sbgainya...ngeri kltan memang kaya dgn nama kuih yg pelik2 dan unik ni...tapi tetap sedapppp...tiba2 je tringin nk mkn kuih ni..jdi kita buat la skit...msa kat bahrain dlu pon dah prnah buat kuih ni...Kak Wan dan Amy mesti thu kuih ni kan...rpi ni kita buat ikut cara Ma kita je...xde sukat2 pun..tapi kita letak la jgk rspi angaran kat sni utk rjukan dimsa akan dtg..kuih ni pon skrang susah nk dpt dah..jarang ada org jual lgi..sib baik anak kita yg 2 org tu mkn...cma yg kecik je xmkn...ni memang kuih pberet kita...

klu kat kmpung kuih ni memang dijual dlm daun pisang mcm ni..lapisan pati santanya tu pekat lgi dri yg kita buat ni...sdkit keras gtuw..tpi kita saja buat lembik mcm ni...lebih suke mkn yg cair skit...kuih ni rupe memang xde laaa..tpi rasa..sedappppp..

Sumber Resipi : Ilham Dapur
Bahan-bahan A (anggaran)
  • 1 senduk gula - boleh ditambah atau dikurangkan
  • 1 ketul ubi kayu @ 300 gm - potong kecil dan buang urat tengahnya - bland dengan 3 cawan air
  • sedikit pewarna hijau atau pes pandan
  • sehelai daun pandan - disimpul

Bahan B

  • 3 cwn santan - dari sebiji kelapa
  • 3 sudu besar tepung beras
  • 1/2- 1 sudu kecil garam
  • sehelai daun pandan - disimpul
  • daun pisang secukupnya - layu dulu sekejap


Cara-cara

1. Bland ubi kayu dengan air sampai hancur, kemudiam masukkan dalam periuk (kalau boleh periuk non stick). Masak bersama dengan semua bahan A. Guna api perlahan saja dan hendaklan sentiasa dikacau. Rasa kalau kurang manis boleh la ditambah sedikit gula lgi. Masak sampai likat/kental (tapi bukan keras ye). Adunan yang telah masak akan bertukar menjadi warna hijau berkilat (adunan hijau ni rasanya manis)

2. Satukan semua bahan B kecuali daun pisang dan masak atas api perlahan sehingga mendidih dan pekat (pekat ala2 susu pekat gtuw, kalau tak pekat boleh tambah tepung beras 1 sudu lagi - jgn buat pekat sangat sbb bila sejuk dia akan jadi keras pulak) sambil dikacau selalu. Adunan santan ni rasa sedikit masin sebab nak bagi rasa lemak masin yang seimbang dengan rasa manis yang hijau tu.

3.Biar suam dulu, kemudian boleh lah dibungkus dalam daun pisang atau boleh juga dimasukkan dalam cawan atau bekas kecil. Tuang lapisan hijau dulu kemudiaan baru letak lapisan putih. Sedappp. Selamat Mencuba.

3 comments:

  1. Salam Maz..kebelakangan ni kak sue sronok masuk dapur Maz ni,byk kuih2 traditionak Klate kat sini...Bleh la k sue cnp..hehekot2 dtg angin rajinnyer nti kan... Wokeyh, tk care..

    ReplyDelete
  2. Salam Kak Maz,
    Lama tak dengar nama kuih ni... memang fofular ni di kelate. heehe
    Ijan

    ReplyDelete
  3. ~kaksu...
    wsalam kak..ye ke..mksih bnyk2 kak..kita pun bkn pndai sngat msk kak..stkat utk mkn klrga tu bleh la..kak mai la jln rmah kita..

    ~ijan...
    wsalam..tu la..ijan pun thu ye dgn kuih ni..prnh mkn ye..sdp kan..kat kltan je yg ada kuih ni..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...