Assalamualikum...apa kbar kwn2 smua...msk apa ye hri ni...kita 2-3 hri lepas mlsnya nk msk...tu yg xbrasap dpur..duk dgn tpung bngkus lgi...hihi...tpi pgi ni xthu angin mana plak yg dtg...tetiba je jdi rajin skitttt!! pkul 7 pgi lgi dah menjala...mula2 tu sblum menjala kelam kabut jgkkk...dah siap bncuh adunan smua...tup2 cri acuan rti jalaku xde..bru la ingat..rpe2nya kita xbwa blik..tngal kat bhrain..ye la nk bwa blik buat apa kan!! nti nk p ksana lgi..bleh la gna...jdi xde la kita beli acuan bru..smjak blik ni laaa bru nk mnjala...tu pun sbb tgk Chik Mimi buat rti jala pndan mgu lepas...maka smpai la seru utk kita mnjala plak..wpun mnjala dgn btol sos ajeee!! dah xde acuan..nk p beli kdai lum bka lgi bru pkul 7...nak x nak...buh je dlm btol sos yg rega 1.20 tu...xsngka plak jdi la jgk mnjala dgn btol sos tu ye...snang pun snang sbb lubangnya cma 1 je..pastu kita leh kontro sdri kan...klu yg acuannya tu..nk kntrol mcmana...ok la rspi rti jala ni dri Tulip Myresipi...dah biasa dgn rspi ni dru dlu2 lagi...mksih ye Tulip...mtak ijin nk kngsi rspi kat sni...cma kita buat prisa pndan spruh...pda kwn2 yg tnggalkan msj tu insyaallah nti kita buat knjungan bls ye..smjak 2-3 hri lepas memang kita dan nk jejln rmah kwn2..abangngah exam..bnyk duk tgk dia buat ulangkaji...BM dia msih lemah lgi...
bleh la ye mnjala dgn btol sos tu...cntik dan kemas jgk...bgi kita yg tngan keras ni dah kira cntik banget ni...hihi...ni bkpes kita pgi ni..
bleh la ye mnjala dgn btol sos tu...cntik dan kemas jgk...bgi kita yg tngan keras ni dah kira cntik banget ni...hihi...ni bkpes kita pgi ni..
takpe la letak pic lebih skit rti jala kita kli ni...bngga sbb mnjala dgn btol sos je...hihi...
Sumber Resipi : Tulip (Myresipi)
Bahan-bahan ( 4 org )
- 2 cawan tepung gandum
- 2 cawang air
- 5 sb susu tepung
- 1 biji telur
- beberapa titik pewarna kuning dan pes pandan - ni kita tmbah sdri
- 1 st garam - kita buh 1/4 sdu kcik je
Cara-cara
1.Masukkan semua bahan dalam blender. Blend hingga semua sebati.
2.Perap dalam 1/2 jam. Sediakan kuali & acuan roti jala untuk menjala di atas kuali leper. (kita perap 10 min je, nak cpat)
3.Jala dengan api perlahan lebih kurang seminit. Boleh dimakan dengan kari ayam.
Maz...Akak baru dok pikir nak buat apa untuk petang ni...teringin lak nak menjala tengok hasil jalaan Maz...mengamit-gamit...cantik bangat ya!!
ReplyDeleteSedap wei roti jala mu ni... Mekasih ye bagi ma..
ReplyDeleteAlaaa menci tauuu..asyik jamu Mama jek..huhuu..Maz, cantik la acuan jala tuh..mana akak leh dpt acuan tu eh..yg kat rumah ni acuan bese tu x cantik..Nak suh Maz carikan laa..hehe
ReplyDeleteMazz..melopong mulut akak ni tenguk roti jala maz..nak sikitttttttttt.
ReplyDeletesalam kak maz,
ReplyDeletejelesnya kita nengok roti jala kak maz...huhu. betul2 cantik wat guna botol tu kan? lain dr yg lain...
hebatnyeeeee.. lapo.. dh la mmg faveret roti jala..
ReplyDeletesalam, wahhhhh... cantiknya roti jala akak, tak mo mkn, nak tengokkkkkkkkk jeee..
ReplyDeleteCantik sungguh roti jala akak..sayang nak makan...i loike yang warne ijau kak maz....
ReplyDeleteNi bertambah semangat nak menjala...