Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Sunday, April 18, 2010

Portugese Egg Tart

waaaa...hri ni mcm free je plak..leh layan dpur ni smpai 2x..hihi...mcm tu la kan..kdang2 ada msa...ada ketikanya plak xckup msa!! ada je menda yg nk dibuat...yg ni kita buat awal pgi tdi...kita buat tart ni sbb dah thu pgi ni ada date nga Mama...jdi leh la mkn sama2...cdpkan Mama..mroyan lgi la Kak Ummi nti...hihi...sabar kak ye..tarik nafas pnjang2...rspi dri Skyblue Myresipi...memang sdppp..mcm yg jual kat kdai bakery tu dan mudah je nk buat tart ni..Mama pun ckp sdpp...klu ada tetamu yg dtg mngejut pun leh sdiakan kuih ni...mksih Sky dan mtak izin nak letak rspi kat sni ye...ok la layan dlu ye tart tu...kita nk kluar sat...nk p cri bhn2 nk proses menda yg beli nga Mama tdi..hihi...

tart ni gna puff pastry yg dah siap...sbb tu kita kata senang je nk buat...hihi..cma utk sukatan whip cream tu kita gnti dgn plain yogurt...tpi tetap sdp...jimat kosss!..lgi pun pgi2 mana ada kdai buka nk p cri whip cream tu kan! kbtulan ygrt ada...buh je la...sib baik jdiiii!!..

Sumber Resipi : Skyblue (Myresipi)
Bahan-bahan ( 6 biji )

1 keping Puff Pastry - kita guna 5 keping yg saiz kecik,brand kawan

*Bahan-bahan A*
  • 1/4 cawan Gula Halus
  • 1/4 cawan Susu Cair atau Susu Segar
  • 1/4 cawan Whipping Cream - kita ganti dgn plain yogurt
  • 3 biji Telur Kuning
  • 1/4 sudu kecil Vanilla Extract

Cara-cara

1.Panaskan oven, 200ÂșC.
2.Masukkan semua bahan-bahan A dalam mangkuk dan pukul sampai sebati. Ditapis dan diketepikan.
3.Potongkan puff pastry kepada 6 keping bentuk bulat. Cucuk permukaan puff pastry yg telah dipotong dgn garpu.
4.Masukkan puff pastry yg dipotong ke dalam tin muffin.
5.Isilkan campuran telur ke dalam setiap puff pastry 3/4 penuh.
6.Bakar selama 20 minit. Biar sejuk dalam tin muffin selama 5-10 minit sebelum dikeluarkan.

3 comments:

  1. Oooo...balik pi pasar tani, hangpa mengudap tart portugis pulak eeiii...ni saja laa, nak psiko akak lg budak Maz ni..nnt dia..akak pi KL nnt nak suh dia buat macam2...biar dia tergolek seharian kat dapur....heheee...sedapnyaaa..weee, nnt nak buat jugaklah...jelessss asyik jadi habuan Mama jek..huhuuuu

    ReplyDelete
  2. salam akak..
    wah tayang kuih lagi..comel bebenor tart tu.ingat time blajo2 dulu rajin beli tat telor kat kedai blakang Center market tu.sedap..tapi agaknye buat sendrik lagi sedap kot no

    ReplyDelete
  3. Salam, Kak Maz.. sedapnya Tart tu.. kita mmg minat. Tapi kita tak tahulah di mn nak dptkan pastry tu & letaknya dkat bhgian mn?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...