Assalamualaikum...harap2 smua dah bkpes la ye!! nk jmput maman pza ni pon dah dislamatkan dek anak2 ptg smlm...klu dpur lama dlu blog kita tu memang pnuh nga pza kan!! tpi smjak blik msia ni slow skit utk mpza...xthu la npe!! mgkin sbb pza kat bahrain tu mahal sngatttt!! jdi tu yg usaha buat sdri smpai 2-3x smngu...hihi...ok la trpngil nk buat pza ni sbb tgk pza Che Mat la...trgoda snguhhhh!! bkn aje trgoda nga pza dia...tpi trpaku nga set cwn antiknya tu jgkk!! kita buat 2 jnis...1 hawai chiken dan 1 lagi paperroni...kbetulan msa beli sosej 1901 tu bli la skli pproni ni..biasanya kita buat pza xde sukat2..main buh je..tpi kli ni cuba rspi jejaka sdenak plak...memang lembut n gebus base pza tu...cma ada la skit2 yg kita ejus mgikut apa yg ada kat dpur...kita buat 2 bji ni je...mksih ye Che Mat...mtak izin nk copy rspi ke sni ye..
yg ni pza ayam...cheesenya dah kring bru nk snap gmbar...sian kat pza ni kan!!...
Sumber Resipi : CMG (Dapur Tanpa Sempadan)
BAHAN DOH :-) - kita buat suku rspi je
yg ni pza ayam...cheesenya dah kring bru nk snap gmbar...sian kat pza ni kan!!...
Sumber Resipi : CMG (Dapur Tanpa Sempadan)
BAHAN DOH :-) - kita buat suku rspi je
- 500 g tepung roti
- 250 ml air suam
- 10 g yis segera
- 1 camca besar gula halus
- 1 camca teh garam halus
- 4 camca besar mentega - kita buh olive oil
- 1 camca teh bread softerner - tak buh
- 1 camca teh bread improver - tak buh
BAHAN ISIAN :-) - kita buh apa yg ada kat dapur je
- 1 1/2 cawan sos tomato
- 6 batang sosej ayamas, hiris bulat
- 10 kuntum cendawan butang, dihiris
- 1/2 biji red capsicum
- 1/2 biji yellow capsicum
- 1/2 biji green capsicum
- 10 biji buah zaitun, belah 2 setiap biji
- Keju Mozarella secukupnya
- 1 camca teh lada hitam yang baru dikisar
dah kna tarikkk..skejap je ksong pngan tu...pbret anak2 pza ni...
CARA MEMBUATNYA :-)
UNTUK DOH :- Bancuh yis dengan gula dan 1/2 bahagian air suam, kacau rata dan tunggu berbuih. Sementara itu, gaul garam, bread improver/softerner dengan tepung hingga rata, lambakkan atas meja bersih dan buat lubang dibahagian tengah tepung, tuang bancuhan yis dan baki air suam sedikit demi sedikit sambil menggaul tepung hingga menjadi doh. Uli hingga lembut. Masukkan mentega dan uli hingga doh licin dan kenyal (kena uli lama sikit). Bulat2kan doh dan alih ke dalam bekas, tutup dengan kitchen towel yang besih dan biarkan 1 jam hingga naik sekali ganda. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan untuk doh ke dalam bread maker, pilih setting untuk doh dan tekan on, tunggu hingga siap.
UNTUK PIZZA :- Panaskan oven pada suhu 200C, lenser dulang pizza dengan sedikit mentega, bagi 2 doh, ambil satu bahagian, bulat2kan dan canai, alih doh ke dalam dulang tadi dan tekan supaya rata dan bulat. Masukkan ke dalam oven dan bakar kosong selama 5 minit. Keluarkan dan sapu dengan sos tomato dan tabur bahan2 inti ikut suka dan akhir sekali tabur parutan keju mozarella dan lada hitam. Bakar kembali selama 20 - 25 minit hingga keju cair dan roti pizza kelihatan kekuningan. Boleh dihidangkan.....
UNTUK DOH :- Bancuh yis dengan gula dan 1/2 bahagian air suam, kacau rata dan tunggu berbuih. Sementara itu, gaul garam, bread improver/softerner dengan tepung hingga rata, lambakkan atas meja bersih dan buat lubang dibahagian tengah tepung, tuang bancuhan yis dan baki air suam sedikit demi sedikit sambil menggaul tepung hingga menjadi doh. Uli hingga lembut. Masukkan mentega dan uli hingga doh licin dan kenyal (kena uli lama sikit). Bulat2kan doh dan alih ke dalam bekas, tutup dengan kitchen towel yang besih dan biarkan 1 jam hingga naik sekali ganda. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan untuk doh ke dalam bread maker, pilih setting untuk doh dan tekan on, tunggu hingga siap.
UNTUK PIZZA :- Panaskan oven pada suhu 200C, lenser dulang pizza dengan sedikit mentega, bagi 2 doh, ambil satu bahagian, bulat2kan dan canai, alih doh ke dalam dulang tadi dan tekan supaya rata dan bulat. Masukkan ke dalam oven dan bakar kosong selama 5 minit. Keluarkan dan sapu dengan sos tomato dan tabur bahan2 inti ikut suka dan akhir sekali tabur parutan keju mozarella dan lada hitam. Bakar kembali selama 20 - 25 minit hingga keju cair dan roti pizza kelihatan kekuningan. Boleh dihidangkan.....
Pizza ni kalau hidang pagi ke bila ke...mesti anak2 tak tolak!..berlemak badan Mama nya...sebab sama naik dengan cheezy melted cheese tu!!
ReplyDeletesalam k.maz, kat sini ada pizza mmng best...kalau dpt rasa, lagi best...nak sepotong boleh ke..
ReplyDeletesalam kak maz.. aduhaii ari tu kat umah mamafami, pastu cik mat, pastu kat umah kak maz, bila la nak sampai umah saya..hheeehee
ReplyDeletememang gebu pun maz.... huhu...bak ler sepotong...
ReplyDeleteSlmlkm mazzz.... jangan la siksa kak sue cam nih! Dah bgelora perut nih tengok pizza maz.. Bak la spotong, pos laju k??? k sue tggu depan pagar, slagi x dpt x nk masuk umah..!!!
ReplyDeletealahai maz..sedap pulaknampak pizza tu..kena pi cari ni..
ReplyDelete