Sumber Resipi : Kak Umi-e (Myresipi)
Butter Cream icing
- 250gm butter
- 150gm shortening
- 250gm icing sugar (diayak dulu)
- 2 sudu besar susu segar
- Pewarna ikut suka
1.Pukul kesemua bahan (kecuali susu segar) hingga kembang atau rupa berubah menjadi putih gebu...
2.Setelah cream kembang, putih dan gebu (sekiranya nampak kurang lembut barulah masukkan susu cair tadi) jika cuaca panas mungkin cream tidak memerlukan susu kerana akan menajdi agak lembut
3.Ambillah banyak mana cream yang diperlukan dan letak pewarna ikut suka. Kacau sehingga rata...
Sumber Resipi : Kak Zai (Teratak Impian)
Eggless Chocolate Cake
Bahan-bahan:
Cara-cara:
1.Panaskan oven pada suhu 170 darjah celcius.Lenserkan tin dengan sedikit minyak dan taburkan srbuk koko.
2. Di dalam sebuah bekas besar, campurkan rata semua bahan kering.
3.Kemudian masukkan semua bahan cecair satu dmei satu.
4Putar semuanya dnegan kelajuan sederhana selama 2-3 minit sehingga semua bahan sekata.
5.Masukkan ke dalam tin pembakar dan bakar selama 30 minit.
6.Sejukkan di atas rak dan keluarkan selepas ia sejuk sepenuhnya.Sapukan frosting ke atasnya.
Frosting Recipe (hehe yg ni tak sempat nak alih bahasa..tak pelah kan..)
* Margarine/butter at room temperature 3 tablespoons
* Powdered sugar 1 1/2 cups (saya tak letak ni)
* Unsweetened cocoa powder 1/4 cup (saya pakai cooking coklat tu-agak2 aje byk mana )
* Milk, fat free 3-4 tablespoons
Yield: About 3/4th cup of frosting, enough for one 8-inch or 9-inch cake.
1. In a medium size bowl add the margarine, powdered sugar and cocoa powder. Start beating with an electric mixer on low speed. At this stage it may seem to be very dry. Don’t panic. Wait until you add the milk.
2. Add milk little by little and continue beating the mixture till you get a nice spreadable consistency.
3. Now transfer the cake to a plate and start frosting it.
4. Cool down in fridge for at least one hour (the texture of the frosting will look better after at least one hour in fridge).
Va va vaaaaa first time dah cenggini... nanti banyak banyak time, pasti malatops!
ReplyDeleteMaaaaaaazzzzzzzzzzz.....
ReplyDeleteUwaaaaaaa, jelesnyaaaaaa....sape la sifu yang "tunjuk" bg pandai tuh??? Amboiiihh senyap2 wat projek eh...Kalau camni pnyer first time...xpayah ada 2nd time laaa...dah cukup lawoooo daaahhh..Aiiih rasa nak pi terbang jek cari Sifu Maz nih...nak angkut bwk balik Kuantan je Sifu tu...Dia ada kaki tak, ada sayap ke...? Hadooooiiii deco mu mmg terus "panah" kat mata akak tau...sakit mata tgk...menciii tauuuuu...uwaaaaa...adoiiih meroyan ke apa ke akak nih?!!! Sabor, sabor, saboooorrr...(*tarik nafas panjaaaanngggg...lepaaaassss) Lega sikit..bole sabar lg...Tahniah Maz, kim salam byk2 ya kat Sifu tu...ada kena bg ayam panggang ke kat dia? heheee
wah ni buka keras tangan lagi dah boleh buka class hehehe calor yg sweet tu manari dan suka..dgr cari nak balik sana balik yeee adelah dari sumber yg boleh di pecayai hehehe boleh le jum tu sblum balik heheheh
ReplyDeleteMaz..sangat cantik deco maz tu..klu cenggini dah bole meniage tau..
ReplyDeleteSalam Kak Maz,
ReplyDeleteWah cantiknye deco dia.. kite suke tengok orang deco cupcakes lawa2 gini... :)
Ijan
cantik lah deko tu..dan nampak kemas.
ReplyDelete