Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Friday, April 30, 2010

Fruit Tart

Assalamualaikum...lgi menu tart pgi ni...kita buat ptg smlm dan masih gna rspi yg sma (blueberry cistart) utk tart casing ni...kita suke la rspi ni memang rangupppp...sdppppp!! mcm bskut je...kli ni pun kita buat 1/2 rspi jgk..dpt la dlm 15 bjik utk saiz mcm dlm gmbar tu...cma kita kurangkan sukatan gula..mskih skli lgi Mama...ok la layan dlu menu dsert kita ni ye...kita nk kna kluar dah ni..insyaallah jmpa lgi tghri nti..

tart ni nk mula buat je yg rasa berat skit..tapi bila dah start tu...insyaallah xde masalah klu nk buat lgi lepas tu..hihi...xde susah mana...skejap je...smua main putar je..pastu tekan2 sat...klu rjin bleh buat bnyk2..pastu simpan elok2..bila nk gna kan senang!! cma buat filling je nti..hihi..

Sumber Resipi : Mamafami & Kak Rinnchan
CUSTARD FILLING

Ingredients : kita buat 1/2 resipi

  • 2 tablespoons custard powder or cornflour (I used cornflour) - kita guna kedua2nya
  • 2 tablespoons flour
  • 8 tablespoons sugar
  • 2 cups (500ml) fresh milk - kita guna susu cair
  • 2 eggs
  • 2 tablespoon butter

Method :

1. Mix flour and custard powder/cornflour in a pot and add 2 tablespoons fresh milk. Stir to mix.
2. Add in egg and mix.
3. Add in balance of the milk.
4. Cook on low fire and stir continuously till the mixture is smooth and not lumpy.
5. Once the mixture thickens and shiny, it's ready. Remove from fire and allow to cool. Ready to use.

TO ASSEMBLE :

1. Pipe the custard into the tart shells. I used a piping bag with a star nozzle to do the trick.
2. Arrange the fruits of your choice

Thursday, April 29, 2010

Egg Paratha Rolls

Assalamualaikum...meh kita bkpes sma2 ye...org lain dah brjaman buat rti cnai gulung ni...kita bru smpai seru!! ni pun buat sbjik je...kita xthu rasa mcmana...buat utk aiman mkn sblum p skolah tghri smlm...takpe lah...sat2 lgi kita buat plak..kli ni bleh wak lebih la skit...smlm tu sbb nk cpat...tpi anak kita kata sdppppp!! msa buat tu pun kita xtgk rspi...sbb xde plan nk buatnya..yg kita trbyang cma tempal tlur pastu gulong je!! jdi egg pratha roll kita ni memang ringkas je la...xde buh apa2...hnya telur je...cma rti pratha tu kita beli yg prisa bwang...wpun yg kita pnye ni expres je..tpi kita letak rspi asal yg kita amik dri dpur Kak Ummi...kak mtak ijin nk letak rspi kat sni ye...meh kak kita bekpes sma2....

hbis sbjik aiman mkn sorang...memang cpat dan snang je nk sdiakan..kenyang plak tu...

Sumber Resipi : Kak Ummi ( Home Sweet Home )
Bahan :-
  • 5 biji telor - dipukul sedikit
  • 5 keping frozen plain paratha (akak guna jenama Kawan) - kita guna perisa bawang
  • sedikit daun bawang - hiris halus - xletak
  • 1/2 biji bawang besar - dicincang halus - xletak
  • sedikit lada sulah -xletak
  • garam secukup rasa -xletak
  • sedikit minyak zaitun untuk menggoreng paratha - kita guna butter
  • beberapa keping slice cheese (jika suka utk dimakan begitu saja) - kita mkn nga kari je

Cara-Cara:-

1.Panaskan non-stick pan dan letakkan beberapa titis minyak zaitun dan goreng paratha hingga sedikit garing kedua2 belah. Buat hingga siap dan ketepikan.
2.Dalam mangkuk lain, campurkan telor bersama bawang, daun bawang, lada sulah dan garam. Kacau rata.
3.Gunakan pan yang sama tadi, letak sedikit minyak dan tuangkan 3 sudu besar adunan telor, biar adunan membulat dan tekapkan segera paratha yang telah digoreng tadi.
4.Masak lebihkurang 2 minit dan bila adunan telor telah melekat pada paratha, angkat ke dalam pinggan leper. Buat hingga habis.
5.Gulungkan terus ketika masih panas. Potong sebesar 1 1/2 inci dan atur dalam pinggan. Hidangkan bersama kuah kari ayam dan sedap dimakan ketika panas2 suam

Wednesday, April 28, 2010

Blueberry Cheesetart

Assalamualaikum...slmat brsua kmbali...smlm xsmpat nk lepak kat dpur alam maya ni...kbtulan anak bongsu kita pun kurang sihat..batuk2...hri ni dah ok...bleh p skolah dah...ok lah mai jamu mata dgn tart gdebak kita ni...sbnarnya bkn saja nk buat bsr2 mcm ni..tpi dah xde acuan yg kcik molek tu...hti xsbar2 nk mngetart..jdi kita tekan2 la jgk dlm acuan bsr ni...takpe lah...asalkan ada rupe n rasa tart udah le ye!! rspi tart ni dri sifu kita jgk...Mamafami (Spice n Splendour) tart ni memang ckup sdppp..tart shellnya tu ranggup sngat2..mcm biskut raya la plak rasanya..aiman pun ckp..best la mami!! mksih ye Ma utk rspi yg mbeles ni..akan buat lgi...nk buat mixfruit tart plak...hihi...mksih pda kwn2 yg sdi singgah dan tnggalkan msj..insyaallah nti kita ziarah dpur kwn2 plak...

kita buat 1/2 rspi je..sbbbya xckup acuan leeee...mls nk bkr 2-3x...takpe next time bleh buat lgi kan...kita saja buat gring skittt..nak yg kru krap gtuw..

Sumber Resipi : Mamafami ( Spice n Splendour )
Bahan-bahan:

  • 250g Philadelphia cream cheese
  • 60g sugar - kita letak 25g utk 1/2 resipi
  • 20g butter
  • 1 egg
  • 2 - 3 tablespoons whip cream - kita ganti dgn plain yogurt
  • 1-2 tablespoon sunquick - kita ganti dgn jus lemon

Filling of your choice : Mango, Strawberry and Blueberry

Method :

1. Cream the Philadelphia cream cheese, sugar, butter and egg together.
2. Add in whip cream and sunquick and continue beating till smooth.
2. Arrange the tart casings on a tray.
3. Pipe a bit of cream onto the casings. Put a bit of filling on top and cover it with more cream mixture.
4. Put a tiny bit of filling on top of the cream and using a toothpick, just sketch on the filling to create lovely design.
5. Bake in a preheated oven at 180 for 10 - 13 minutes.

THE SHELL
Ingredients :

(A)

  • 100g icing sugar
  • 200g butter
  • 1/4 teaspoon vanilla essence

(B)

  • 1 egg

(C)

  • 420g flour
  • 1 tablespoon milk powder

Method :

1. Beat (A) till soft. Add in B and continue beating till well mixed.
2. Add in (C) to form a soft and smooth dough.
3. Take a bit of dough and press it onto the tart casing.
4. Poke the base with a fork. Bake for 12 minutes or till golden brown. Remove from oven and let it cool. - kita bakar dgn suhu 140 C

Note : Tart shells must be kept in an airtight container.

Monday, April 26, 2010

Cotton Soft Japanese Cheesecake

Assalamualaikum...brksempatan skli lgi utk buat n3 pda hri ni...antara kek yg pnya ramai pminat kat Myresipi...memang sdp kek ni...teramat lembut teksturnya...omptih kata mouth watering..hihi...dah prnah buat 2-3x sblum ni...kek ni kita godek mlm jumaat lepas...tpi kita buat bkn utk mkn sdri...utk bgi kat kwn jgk...kita buat 1/2 rspi je...pda mulanya kita picit bttercream skit atasnya tu..nk buat bntuk daun utk buah strberi..last2 npak comot la plak...kita pun sapu la blik..tu yg ada npak tmpok2 ijau skit kan!! nk cover line...kita tutup nga gula...hihi...kek kita ni mula2 naik elok je..pastu bila dah ckup msa kita trus kluarkan dri oven sbb nk bkr menda lain plak...sptutnya biarkan dlu kek tu dlm oven utk 1-2 jam agar kek tu xtrkjut dgn suhu yg mendadak jdi sjuk...ni la akibatnya klu org xsabarrr!! rspi dri Kak Alma Myresipi...mksih kak..mtak izin nk letak rspi kat sni ye...

Sumber Resipi : Kak Alma (Myresipi)
Bahan-bahan ( 8-inci )

Bahan A:
  • 250g cream cheese
  • 50g butter
  • 100 ml susu segar (fresh milk)
  • 6 biji kuning telur
  • 1 sdb jus lemon
  • 1/4 sdk garam
  • 60g tepung kek / tepung superfine
  • 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)

Bahan B:

  • 6 biji putih telur
  • 140g gula (granulated sugar)
  • 3/4 sdk jus lemon

Cara-cara

1.Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).

2.Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).

3.Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.

4.Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F. Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga sparuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air xmasuk esp springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje).

5.Ni kek yg baru siap bakar, ter-over golden brown sket hihi (oven buat hal jap, signal kena beli oven baru kot adehhh kantoiii).

Mocha Cupcake

ni bkn kita yg buat ye..tpi buahtangan dri Kak Jun hri sabtu yg lepas...mksih ye kak..pintu umah kita sntiasa trbuka...jgn serik nak mai lgi ye...duk tnggu Kak Ummi plak..bila la Kak Ummi nk smpai subang jaya ni...hihi...kak jgn ngis ye tgk cupcake dri Kak Jun ni..muahh...klu kwn2 nk cuba buat cc ni rspi ada kat blog Kak Jun ye...cdpppp..kita suke mocha2 ni...

Okonomiyaki @ Pizza Jepun

Assalamualaikum...pada yg sdang brsrapan tu..slmat mnjamu slera ye!! menu apa la agaknya bkpes pgi ni...kita milo cicah rti jee!! ok la okonomiyaki atau pza jepun ni kita buat ptg jumaat lgi...adoiiii trbelit2 lidah ni nk nyebutnya tu!! hihi...kuih ptg utk anak2...tpi yg mkn cma aiman dan alisa je...adik afiq ni masih susah lagi bab mkn2 ni..memilih sngat!! pza ni rasanya seakan2 takoyaki jgk...sedapppp!! cma bntuk je lain..dri sgi bhn2 yg digunakan pun lebih kurang sma je...rspi dari dpur Ros Jintanmanis..mksih ye ros..mtak izin nk letak rspi kat sni plak...ok insyaallah jmpa lgi tghri nti..kita nk bwa adik afiq p klnik dlu..dia batuk..
utk adunan ni dpt la 2 bjik...kita buat bsr2...nak cpat siap!! dpur ros memang bnyk menu jepun ni..klu ada kwn2 yg nak cuba msk mskan jepun bleh la slongkar umah ros ye..
Sumber Resipi : Ros (Jintanmanis)Bahan-bahanya

Untuk bancuhan tepung okonomiyaki ( menghasilkan 4 ke 5 okonomiyaki saiz sederhana)

  • 120gram tepung gandum+1/2 sudu kecil garam
  • 1 biji telur
  • 150ml air
  • 1/2 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil serbuk dashi ( ni kalau takde pun takpe ) - xbuh sbb xde
Bahan Campuran
  • 150gram kobis yang dicincang halus
  • 3 sudu besar sakura ebi ( udang geragau) - xletak
  • sedikit hirisan daun bawang
  • 1batang chikua ( ala-ala fish cake), dihiris halus -xletak
  • 1/2 cawan tenkasu ( adunan tempura digoreng kosong) -kita buh udang segar
    ( boleh juga tambah hirisan sotong atau udang basah)
  • sedikit minyak masak dan beberapa titik minyak bijan
Untuk topping
  • Aosa ( serbuk daun hijau)
  • Bonito Flakes
  • Sos Okonomiyaki
  • Mayonis
Cara-caranya

1. Campurkan tepung gandum, garam, serbuk dashi dan baking powder, kemudian bancuh bersama air dan telur, kacau sebati.

2. Kemudian masukkan kobis, hirisan daun bawang, tenkasu, udang geragau dan chikua, kacau dan pastikan semua nya digaul mesra.

3. Ambil fry pan dan letakkan sedikit minyak masak dan masukkan beberapa titik minyak bijan, ( kuantiti minyak ni sikit je guna, macam kita nak goreng telur dadar tu), setelah minyak dan fry pan panas cedokkan 1 1\2 senduk adunan dan letakkan di tengah-tengah fry pan, jika fry pan besar boleh buat dua okonomiyaki sekali gus.

4. Biarkan seketika, bila pemukaan bawah agak perang, terbalikkan perlahan-lahan dan biarkan masak sekata, Ulang langkah tadi sehingga adunan habis.

5. Toppingkan okonomiyaki dengan sos okonomiyaki, sapukan rata dan tabur dengan aosa, paipkan moyonis dan tabur dengan bonito flakes, sedia untuk dihidangkan panas-panas, selamat mencuba.

- Boleh lihat gambar di bawah sebagai rujukan cara-cara masak okonomiyaki ni : )

Sunday, April 25, 2010

Award Dari Kak Azatie & E-Na

dapat award lgi...rasanya kwn2 yg lain dah lama gntung kat umah masing2..cma kita je yg bru nak letak kat sni...award Tulip ni dari jauh tau..dari E-na yg duk kat jepun sna...mksih ye E-na...nti klu ada lgi jgn lupe kita ye..hihi...

ros merah sejambak ni dri Kak Azatie plak...mksih ye kak atas ingatan kak ni...sukeee...nk beli sdri memang xtrbeli kak...mahalllll!! hihi...

Saturday, April 24, 2010

Puding Cendol

Assalamulaikum...slmat brhri mgu buat smua...mrjinkan dri buat pdingg!! sbtulnya dah lama pndam hasrat nak buat pding cencol ni..tpi tu la bnyk bnar yg wting listnya!! tpi pgi khmis lepas trlaksana la hajat kita tu...pgi2 lgi msk buat pding ni...tpi kita buat skit je..tu je la saiznya..mgkin 1/4 dri rspi atau kurang..sbb utk lapisan bawah tu kita cma buat 300ml je...pastu bila dah buh cndol jdi lgi bnyk lapisan bwh..last skli utk lapisan atas tngal ckit tu je la...acuan dah pnuhhhh!! takpe la xbalen skit...lain kli bleh cba lagi kan! pding cndol ni rspi dri Kak Ogy Myresipi..memang sedappp..lemak brkrim..mksih kak..mtak ijin nk letak rspi kat sni ye...

anak2 kita memang xmkn dsert jnis ni atau pding yg gna agar2...jdi dpt la kita bgi pda kakak angkat...kita cma amik 2 kping je..

Sumber Resipi : Kak Ogy (Myresipi)
Bahan-bahan ( 10 x 10 x 1 inci )

Bagi Lapisan Bawah

  • 300ml santan pekat
  • 180gm gula pasir
  • 500ml air
  • 10gm agar - agar powder
  • 500gm cendol
  • sedikit garam

Bagi Lapisan Atas

  • 500ml air
  • 200gm gula merah
  • 10gm agar-agar serbuk
  • 1 biji kuning telur - kita xbuh,sbb buat skit je
  • sedikit garam

Cara-cara

1.Bagi Lapisan Bawah
2.Masakkan air, agar-agar powder dan gula sehingga mendidih.
3.Masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih sedikit.
4.Masukkan cendol. Kacau sedikit. Angkat. Tuangkan kedalam acuan.
Tips : untuk acuan. Basahkan dengan sedikit air. Lapikkan dengan plastic (saiz plastic mestilah lebih besar dari acuan) supaya mudah keluarkan dari acuan nanti untuk dipotong.
5.Bagi Lapisan Atas
6.Masakan gula merah dengan sedikit air (drp 500ml dalam resepi ye) sehingga gula hancur. Tapiskan air gula.
7.Masukkan air gula + baki air dan agar-agar powder. Masak sehingga mendidih.
8.Kocoh kuning telur di dalam santan. Tuangkan santan kedalam adunan. Masukkan garam. Biar mendidih sekejab. Padamkan api.
Tips 1: Sebelum tuang adunan atas, pastikan adunan bawah sudah keras dan cucuk dengan garpu di serata adunan.

Tips 2
: Tuang adunan lapisan atas perlahan-lahan. Sebaik-baiknya tahan adunan dengan sudu supaya adunan jatuh dengan perlahan

Friday, April 23, 2010

Kerabu Mangga

Assalamualaikum...lgi menu simple kita tghri klmarin...antara krabu yg ramai pminat kat umah kita...Alisa suke sngat..buat ni pun utk dia..kita cma tlog hbiskan menda yg dia xmkn..dia cma kutip mkn mangga je...rspi cincai je...takpe la asalkan anak suke...

klu mkn nga nasi ayam pon memang sdp kan...ala2 nasi ayam hainan kat bukit bintang tu...insyaallah bln dpn cik abang kita blik bleh la jjcm...hihi...berangan la ni...

Sumber Resipi : Ilham Dapur
Bahan-bahan
  • 1 biji mangga epal yg muda - buang kulit dan cincang halus - kalau boleh simpan dalam peti dulu sebelum digunakan agar mangga tu menjadi lebih rangup
  • segengam ikan bilis tanpa kepala - digoreng dengan minyak (separuh darinya ditumbuk halus bersama dengan 1 sudu kecik gula dan sedikit aji) dan separuh lagi gaul dalam buah mangga nanti
  • 2 ulas bawang merah - dihiris nipis
  • 2 biji cili padi - potong kecik
  • 1 biji buah tomato - buang bahagian dalam dan potong nipis memanjang
  • daun salad secukupunya - hiris nipis-nipis dalam segengam

Penyedian :-

Satukan semua bahan-bahan dalam mangkuk, kacau sebati. Susun 2 helai daun salad dalam pinggan kemudian bolehlah diletakkan kerabu yang telah digaul tadi. Hidang segera untuk mendapatkan rasa kerabu yang segar dan tidak berair. Jika tidak simpan dalam peti...

Smoked Chicken Sandwish

Assalamualaikum..brsiaran skli lgi...mgkin ada kwn2 yg sdg sbuk didpur tu...menu apa la agaknya hri ni...kita mcm biasa...bngkus lgiiii!! ok la sandwish ni kuih utk anak2 ptg smlm...kuih yg snang nk disdiakan tpi kenyang..hihi...cma belah je bun tu..pastu susun2..picit2 skit..siapppp!! dlmnya kita letak smoked chiken yg square tu...ni pon beli skli msa beli 1901 sosej dan paperroni jgk...buat stok bila kemalasan melanda..jdi ni la mknannya!! bun pun beli kat kdai jgk..entah bila la mood mroti kita nak mai...

Sushi

Assalamualaikum...hri ni dah pnghujung mgu ni ye...terlalu pntasnye masa brlalu kan! rasa mcm bru je msuk bln April...tup2 dah nak hbsi pun bln ni...huhuhu...pgi ni tepek menu jepong la plak..tpi ni bkn bkpes kita ye!! sushi simple ni kita buat mlm klmarin...dner utk aiman...dia memang suke sngat sushi ni...kdang2 kita sdiakan bkal sushi ni utk dia bwa p skolah...anak kita ni xbwa duit g skolah...sbbnya menu yg ada kat kantin tu smua dia xmkn..jdi hari2 memang dia akan bwa bkal dri rmah...cma mlm tdi je kita smpat snap gmbor sushi ni..sblum ni buat utk aiman bwa p skolah jdi xdan la nk snappp...cra2 buat sushi ni kita ikut rspi yg ada pada plastik beg beras sushi tu...mcm cuka utk buh dalam nasi sushi ni kita beli kat jusco...kat tghnya kita buh crab stik je..

sushi yg mcm ni je anak kita mkn..klu buh menda2 lain kat tghnya tu xreti nk mkn la plak..takpe lgi senang keje kita kan...

Thursday, April 22, 2010

Tepung Bokor Ubi Kayu

Assalamualaikum...jmpa belah mlm plak ye...kuih trdisi ngeri kltan...tmpat2 lain xthu la ada ke tidak kuih ni...klu ada pun mgkin namanya berlainan kan...tpi kat kmpung kita memang dipngil dgn mana mcm tu..agak pelik skit bnyinya ye!! kuih org dlu2 ni nama main letak je ye...asalkan ada nama udah!! sma la jgk dgn kuih cek mek molek...kepek idung dan sbgainya...ngeri kltan memang kaya dgn nama kuih yg pelik2 dan unik ni...tapi tetap sedapppp...tiba2 je tringin nk mkn kuih ni..jdi kita buat la skit...msa kat bahrain dlu pon dah prnah buat kuih ni...Kak Wan dan Amy mesti thu kuih ni kan...rpi ni kita buat ikut cara Ma kita je...xde sukat2 pun..tapi kita letak la jgk rspi angaran kat sni utk rjukan dimsa akan dtg..kuih ni pon skrang susah nk dpt dah..jarang ada org jual lgi..sib baik anak kita yg 2 org tu mkn...cma yg kecik je xmkn...ni memang kuih pberet kita...

klu kat kmpung kuih ni memang dijual dlm daun pisang mcm ni..lapisan pati santanya tu pekat lgi dri yg kita buat ni...sdkit keras gtuw..tpi kita saja buat lembik mcm ni...lebih suke mkn yg cair skit...kuih ni rupe memang xde laaa..tpi rasa..sedappppp..

Sumber Resipi : Ilham Dapur
Bahan-bahan A (anggaran)
  • 1 senduk gula - boleh ditambah atau dikurangkan
  • 1 ketul ubi kayu @ 300 gm - potong kecil dan buang urat tengahnya - bland dengan 3 cawan air
  • sedikit pewarna hijau atau pes pandan
  • sehelai daun pandan - disimpul

Bahan B

  • 3 cwn santan - dari sebiji kelapa
  • 3 sudu besar tepung beras
  • 1/2- 1 sudu kecil garam
  • sehelai daun pandan - disimpul
  • daun pisang secukupnya - layu dulu sekejap


Cara-cara

1. Bland ubi kayu dengan air sampai hancur, kemudiam masukkan dalam periuk (kalau boleh periuk non stick). Masak bersama dengan semua bahan A. Guna api perlahan saja dan hendaklan sentiasa dikacau. Rasa kalau kurang manis boleh la ditambah sedikit gula lgi. Masak sampai likat/kental (tapi bukan keras ye). Adunan yang telah masak akan bertukar menjadi warna hijau berkilat (adunan hijau ni rasanya manis)

2. Satukan semua bahan B kecuali daun pisang dan masak atas api perlahan sehingga mendidih dan pekat (pekat ala2 susu pekat gtuw, kalau tak pekat boleh tambah tepung beras 1 sudu lagi - jgn buat pekat sangat sbb bila sejuk dia akan jadi keras pulak) sambil dikacau selalu. Adunan santan ni rasa sedikit masin sebab nak bagi rasa lemak masin yang seimbang dengan rasa manis yang hijau tu.

3.Biar suam dulu, kemudian boleh lah dibungkus dalam daun pisang atau boleh juga dimasukkan dalam cawan atau bekas kecil. Tuang lapisan hijau dulu kemudiaan baru letak lapisan putih. Sedappp. Selamat Mencuba.

Pizza Gebu

Assalamualaikum...harap2 smua dah bkpes la ye!! nk jmput maman pza ni pon dah dislamatkan dek anak2 ptg smlm...klu dpur lama dlu blog kita tu memang pnuh nga pza kan!! tpi smjak blik msia ni slow skit utk mpza...xthu la npe!! mgkin sbb pza kat bahrain tu mahal sngatttt!! jdi tu yg usaha buat sdri smpai 2-3x smngu...hihi...ok la trpngil nk buat pza ni sbb tgk pza Che Mat la...trgoda snguhhhh!! bkn aje trgoda nga pza dia...tpi trpaku nga set cwn antiknya tu jgkk!! kita buat 2 jnis...1 hawai chiken dan 1 lagi paperroni...kbetulan msa beli sosej 1901 tu bli la skli pproni ni..biasanya kita buat pza xde sukat2..main buh je..tpi kli ni cuba rspi jejaka sdenak plak...memang lembut n gebus base pza tu...cma ada la skit2 yg kita ejus mgikut apa yg ada kat dpur...kita buat 2 bji ni je...mksih ye Che Mat...mtak izin nk copy rspi ke sni ye..

yg ni pza ayam...cheesenya dah kring bru nk snap gmbar...sian kat pza ni kan!!...

Sumber Resipi : CMG (Dapur Tanpa Sempadan)
BAHAN DOH :-) - kita buat suku rspi je
  • 500 g tepung roti
  • 250 ml air suam
  • 10 g yis segera
  • 1 camca besar gula halus
  • 1 camca teh garam halus
  • 4 camca besar mentega - kita buh olive oil
  • 1 camca teh bread softerner - tak buh
  • 1 camca teh bread improver - tak buh

BAHAN ISIAN :-) - kita buh apa yg ada kat dapur je

  • 1 1/2 cawan sos tomato
  • 6 batang sosej ayamas, hiris bulat
  • 10 kuntum cendawan butang, dihiris
  • 1/2 biji red capsicum
  • 1/2 biji yellow capsicum
  • 1/2 biji green capsicum
  • 10 biji buah zaitun, belah 2 setiap biji
  • Keju Mozarella secukupnya
  • 1 camca teh lada hitam yang baru dikisar
dah kna tarikkk..skejap je ksong pngan tu...pbret anak2 pza ni...

CARA MEMBUATNYA :-)

UNTUK DOH :- Bancuh yis dengan gula dan 1/2 bahagian air suam, kacau rata dan tunggu berbuih. Sementara itu, gaul garam, bread improver/softerner dengan tepung hingga rata, lambakkan atas meja bersih dan buat lubang dibahagian tengah tepung, tuang bancuhan yis dan baki air suam sedikit demi sedikit sambil menggaul tepung hingga menjadi doh. Uli hingga lembut. Masukkan mentega dan uli hingga doh licin dan kenyal (kena uli lama sikit). Bulat2kan doh dan alih ke dalam bekas, tutup dengan kitchen towel yang besih dan biarkan 1 jam hingga naik sekali ganda. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan untuk doh ke dalam bread maker, pilih setting untuk doh dan tekan on, tunggu hingga siap.

UNTUK PIZZA :- Panaskan oven pada suhu 200C, lenser dulang pizza dengan sedikit mentega, bagi 2 doh, ambil satu bahagian, bulat2kan dan canai, alih doh ke dalam dulang tadi dan tekan supaya rata dan bulat. Masukkan ke dalam oven dan bakar kosong selama 5 minit. Keluarkan dan sapu dengan sos tomato dan tabur bahan2 inti ikut suka dan akhir sekali tabur parutan keju mozarella dan lada hitam. Bakar kembali selama 20 - 25 minit hingga keju cair dan roti pizza kelihatan kekuningan. Boleh dihidangkan.....

Wednesday, April 21, 2010

Coklat Cup Cake wif Butter Cream Lagiii

Assalamualaikum...lgi versi keras tngan kita mndeko cc...takpe la kan..klu xpraktis lgi xthu...cma rasa mcm dah bntu idea la plak nk lorek bntuk apa..mcm ni la gaya klu tak p kelas kan!! insyaallah nti nk ikut kelas deko jgk laaa...hihi..tgh smngat ni!! ni pun kita deko dlm kelam kabut pgi smlm..sbb tkut xsmpat nk antar sblum tghri smbil nk kluar p amik adik afiq kat Q-dees..buat ni pun sja suke2 nk bgi pda kwn..cup cakenya plak kita dah buat pgi isnin lgi..kita gna rspi Kek Coklat Kukus rspi dri Teratak Chetam...sblum ni kita dah prnh buat kek ni...tpi kita xkukus..kita bakar kaedah water bath..utk cc ni kita bakar mcm biasa...kita suke rspi ni..sdppp dan moist...rspi butter cream kli ni kita gna rspi Kembangkempis Myresipi plak...mksih bnyk2 buat smua..mtak ijin nk letak rspi kat sni ye...

kbtulan kita ada beli edible image kat BWY ari tu..jdi kita cmpur la skli..tgh kemaruk gatai tngan nk mndeko!!

Sumber Resipi : Teratak Chetam
Kek Coklat Kukus Zaiima NoorMasri (very moist)
Bahan-Bahan:
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan minyak masak (jika ganti dgn butter cair lagi sedap)
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 1 1/4 cawan tepung gandum
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp soda bicarbonate
  • 3 biji telur

Cara

1.Campur koko,gula,susu cair,susu manis dan minyak ke dlm periuk dan masak sebentar atas api kecil sehingga semua larut. Tutup api biarkan adunan suam.
2.Tepung, soda biakrbonat dan baking powder di ayak.
3.Telur dipukul kembang dan dicampur dgn campuran koko tadi.Gaul rata dan campur tepung. Gaul sebati dan tuang dalam acuan dan jangan sampai penuh sebab nanti adunan naik. (tuang dlm 1/2 acuan je) Tutup acuan dng aluminium foil agar tidak masuk wap.Kukus selama 1 1/2 jam baru angkat dan sejuk kan .

TOPPING COKLAT dari Noor Masri

Bahan-bahan:

  • 1 sudu besar majerin
  • 250 g coklat masakan (ptotng kecil)
  • 130 ml double cream atau whipping cream
  • sedikit gula halus secukup rasa (supaya topping tak pahit sangat) - optional

Cara membuat: Cairkan coklat secara double-boiler Alihkan dr api kemudian masukkan majerin, gula & cream Kacau sehingga sebati. Curahkan atas kek kemudian ratakan Bila dah agak sejuk/beku baru boleh lorekkan dgn garpu secara melintang dan menegak selang seli.

jamu mata la ye..klu pedih tu buat2 xnpak je lah...hihi...deko pun xde tema apa2...main tekan je...ni le hasilnye...

Sumber Resipi Butter Cream : Kembangkempis (Myresipi)
Bahan-bahan ( sebiji kek ) - kita buat 1/2 rspi

  • 250 gm butter/shortening (kalau nak icing putih & lebih tahan panas, guna shortening. tapi, kalau nak lebih sedap, baik guna butterlah) - kita guna shortening
  • 125 gm marvello/supertact/krimwell (benda2 ni cari kat kedai bahan kek....takde marvello, guna supertact, takde supertact, guna krimwell) - kita guna krimwell
  • 125 gm gula aising (kena ayak dulu supaya tak berketul2)

Cara-cara

1.Pukul butter + marvello hingga putih Ayak gula aising, masukkan ke dlm butter, pukul lg hingga kembang dan putih. Suaikan warna utk hiasan kek.
2.TIPS : pukul dengan kelajuan minima. makan masalah sket, tapi, insyaallah, icingnya nanti lebih cantik & mudah dilepa.

Tuesday, April 20, 2010

Homemade 1901 Hot Dog

Assalamualaikum...mgkin ada kwn2 yg sedang asik mnjamu slera brsama klrga ye diwaktu ni...menu kita hot dog lgiiiii!! cma kli ni gna sosej 1901 plak...biasa klu beli 1901 hot dog ni sbjik yg saiz extra pun dah dkat 12 hengit 1...kbetulan ari tu npak sosej 1901 ni..jdi kita pun beli la 1 pek..dlmnya ada 8 btang...reganya 19 hngit...byangkan bnyk bleh jimatkan klu buat sdri ni!! atasnya tu kita cma letak slice embro cheese dan picit plak dgn mustard..mayo dan sos...dismping skit salad....yummyyyy...

sosejnya memang pnjang dan brsaiz brs brbnding dri sosej biasa tu...1 bjik ni bleh mkn 2 org...bun tu kita beli yg dah siap jeee..

Pavlova

Assalamualaikum...dah srpan ke smua ye...tpi awal lgi ni kan...kita pun lum bkpes lgi...mnu kita ari ni xleh nk buat srpan!! kan skit peruttt!! tpi xhu la kan kut omptih bleh mkn menda ni pgi2...kita memang xsngup!! ok la...pavlova atau dsert omptih ni kita buat tghri smlm...buat ni pun sbb ptih tlur yg lebih buat filling prtugis tart tu...tart tu smlm cma gna kning tlur je...jdi dri membzir bgtuw aje baik diputar buat meringue tlur tu kan!! jdi trhasil la dsert yg mewah dgn buah-buahan ni...bhn asas utk buatnya pun cma putih tlur dan gula saja...pavlova ni bleh buat mcm2 perisa sprti cklat..stberi dan sbgainya...cra nk hidangkan menda ni pun trpulang lah pda citarasa masing2...kita lebih suke mkn dgn buah-buahan mcm ni...rspi dari joyofbaking.com...bleh la ke web Joy ni klu nk tgk pavlova yg matsalleh buat...maap la ye rspi xdialih bhasaaa...

ni dah siap ptong...tngu nk buka molot jeee...hihi...pavlova ni dia xpadat mcm kek...bkarnya plak kna gna shu kecik je..

teksturenya ckup rangupppp dan ringan..rupenya memang ala2 retak seribu mcm tu...yg kita pnye ni hmpir rntuh dah sbb sarat dgn bhn2 atasnya tu...tpi klu buh skit buah xsdp plak...kita suke mkn buah bnykkkk..kita buat gna 3 bji ptih tlur pun dpt bsr gedebak jgk..

Sumber Resipi : Joy of Baking
Pavlova:
  • 4 large 9120 grams) egg whites - kita guna 3 putih telur
  • 1 cup (200 grams) superfine (castor) sugar - kita buh 150g je
  • 1 teaspon white vinegar - kita tak buh
  • 1/2 tablespoon cornstarch (corn flour)

Topping:

  • 1 cup (240ml) heavy whipping cream
  • 1 1/2 tablespoon (20 grams) granulated white sugar
  • 1/2 teaspoon pure vanilla extract
  • Fresh fruit - kiwi, strawberries, raspberries, blackberries, passion fruit, peaches, pineapple or other fruit og your choice - kita gna strawberi, blueberi dan mangga

Method:- caranya nampak mcm panjang lebar,tapi sbnarnya xde apa,cma pkul ptih tlur dan bhn2 lain smpai bertanduk je..

1. Preheat oven to 250 degrees F (130 degrees C) and place rack in center of oven. Line a baking sheet with parchment paper and draw a 7 inch (18 cm) circle on the paper.

2. In the bowl of your electric mixer, with the whisk attachment, beat the egg whites on medium-high speed until they hold soft peaks. Start adding the sugar, a tablespoon at a time, and continue to beat until the meringue holds very stiff peaks. (Test to see if the sugar is fully dissolved by rubbing a little of the meringue between your thumb and index finger. The meringue should feel smooth, not gritty. If it feels gritty the sugar has not fully dissolved so keep beating until it feels smooth between your fingers). Sprinkle the vinegar and cornstarch over the top of the meringue and, with a rubber spatula, fold in.

3. Gently spread the meringue inside the circle drawn on the parchment paper, smoothing the edges, making sure the edges of the meringue are slightly higher than the center. (You want a slight well in the center of the meringue to place the whipped cream and fruit.)

4. Bake for 1 hour 15 minutes or until the outside is dry and takes on a very pale cream color. Turn the oven off, leave the door slightly ajar, and let the meringue cool completely in the oven. (The outside of the meringue will feel firm to the touch, if gently pressed, but as it cools you will get a little cracking and you will see that the inside is soft and marshmallowy.)

The cooled meringue can be made and stored in a cool dry place, in an airtight container, for a few days.

Just before serving gently place the meringue onto a serving plate. Whip the cream in your electric mixer, with the whisk attachment, until soft peaks form. Sweeten with the sugar and vanilla and then mound the softly whipped cream into the center of the meringue. Arrange the fruit randomly, or in a decorative pattern, on top of the cream. Serve immediately as this dessert does not hold for more than a few hours

Monday, April 19, 2010

Lontong

Assalamualikum...alhamdulillah smua dah mkn tghri la ye...ke ada yg brdiet!! tpi bgi yg duk obese timenya lain la plak kan...mgkin ada yg bru trun dri katilll!! klu kat bahrain dlu wktu ni kami bru nk bkpes...ok la lontong atau lodeh ni bkn menu bkpes atau pun mkn tghri kita hri ni..ni menu btul2 trtunggak...hmpir2 trlupe pun!! kita buat lontong ni awal mgu lepas lgi..haaa!! kan dah ckp tdi..dah lamaaa! tpi takpe letak jgk la ye!! kita buat lontong ni mkn sma2 nga Mama...Mama lgiiiiii!! hihi...sabar Kak Ummi nohhh...takpe2 kak mai KL nti kita pkat2 msk nga Mama utk kak ye...muahhh..lontong ni kita msk simple2 aje...asalkan kna dgn slera jdi la kan!! gmbar pun kita mtak dri Mama ni...tu yg ada cop mohor blog Mama...kita xsmpat nk snap...huhu...mksih ye Ma...

klu dah lontong tu msti nk kna ckup syarat kan...kita buat mkn nga smbal dging...ada org suke mkn nga kuah kcang...xkisah la mkn dgn apa ye..janji sdpppkan...smbal dging ni pun rspi sdri yg sipel maple jgkk...

Sumber Resipi : Ilham Dapur
Bahan-bahan (anggaran)
  • 3-4 cawang santan
  • 15 ekor udang segar- buang kulit
  • sayuran (kobis, carrot, kacang panjang, cili merah) - dipotong pendek
  • fucuk dan su'un - rendam sekejap
  • tempe - potong kecik
  • 3 ulas bawang merah*
  • 1 inci lengkuas*
  • 1 sudu besar udang kering*
  • 1-2 inci kunyit hidup*
  • 2 sudu besar minyak untuk menumis
  • garam, gula dan aji (jika suke)
Cara-cara

1. Kisar atau tumbuk lumat semua bahan-bahan yang bertanda *
2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga masak@ wangi
3. Masukkan santan, kacau sekata. Masukkan carrot dulu dan masak sehingga carrot separuh empuk kemudian baru masukkan sayuran lain dan udang. Perasakan ikut citarasa.
4. Masak sampai semua bahan-bahan tadi sedikit layu.
5. Padankan api, boleh la dihidangkan dengan nasi impit dan sambal atau kuah kacang.

Sunday, April 18, 2010

Portugese Egg Tart

waaaa...hri ni mcm free je plak..leh layan dpur ni smpai 2x..hihi...mcm tu la kan..kdang2 ada msa...ada ketikanya plak xckup msa!! ada je menda yg nk dibuat...yg ni kita buat awal pgi tdi...kita buat tart ni sbb dah thu pgi ni ada date nga Mama...jdi leh la mkn sama2...cdpkan Mama..mroyan lgi la Kak Ummi nti...hihi...sabar kak ye..tarik nafas pnjang2...rspi dri Skyblue Myresipi...memang sdppp..mcm yg jual kat kdai bakery tu dan mudah je nk buat tart ni..Mama pun ckp sdpp...klu ada tetamu yg dtg mngejut pun leh sdiakan kuih ni...mksih Sky dan mtak izin nak letak rspi kat sni ye...ok la layan dlu ye tart tu...kita nk kluar sat...nk p cri bhn2 nk proses menda yg beli nga Mama tdi..hihi...

tart ni gna puff pastry yg dah siap...sbb tu kita kata senang je nk buat...hihi..cma utk sukatan whip cream tu kita gnti dgn plain yogurt...tpi tetap sdp...jimat kosss!..lgi pun pgi2 mana ada kdai buka nk p cri whip cream tu kan! kbtulan ygrt ada...buh je la...sib baik jdiiii!!..

Sumber Resipi : Skyblue (Myresipi)
Bahan-bahan ( 6 biji )

1 keping Puff Pastry - kita guna 5 keping yg saiz kecik,brand kawan

*Bahan-bahan A*
  • 1/4 cawan Gula Halus
  • 1/4 cawan Susu Cair atau Susu Segar
  • 1/4 cawan Whipping Cream - kita ganti dgn plain yogurt
  • 3 biji Telur Kuning
  • 1/4 sudu kecil Vanilla Extract

Cara-cara

1.Panaskan oven, 200ÂșC.
2.Masukkan semua bahan-bahan A dalam mangkuk dan pukul sampai sebati. Ditapis dan diketepikan.
3.Potongkan puff pastry kepada 6 keping bentuk bulat. Cucuk permukaan puff pastry yg telah dipotong dgn garpu.
4.Masukkan puff pastry yg dipotong ke dalam tin muffin.
5.Isilkan campuran telur ke dalam setiap puff pastry 3/4 penuh.
6.Bakar selama 20 minit. Biar sejuk dalam tin muffin selama 5-10 minit sebelum dikeluarkan.

Biskut Cornflakes

Assalamualikum...apa kbar smua ye...hri ni cuaca kat subang jaya mendung je...mlm tdi hujan lebat...pgi ni xde mthari...sejuk!! bestnya...biasa pkul 8 tu dah pnas...pgi ni smpat jgk la kita dating nga Mama kat pasar tani area kami sat tdi...ni bru blik dri psar tani lerr...xckup dting kat umah...smbung kat psar tani lgiiii!! Kak Ummi sabor ye...jgn nangis tauuu!! hihi...ok la dah bebrapa ari jgk kita xde update dpur ni...bkn xmsk...cma kdang2 tu bru je nk lepak dpn lappy ada je bnda lain yg nk kna diuruskan...jdi tu yg buat trtngguh...ok la...ckies ni kita buat ptg jumaat lepas...saja nk hbiskan cornflaks yg beli utk msk udg cornflaks ari tu..sblum msuk angin...baik la diproses jdi bskut rspi Kak Jun yg sdp dan rangupppp ni...dah bnyk kli kita buat ckut Kak Jun ni...anak2 pun suke...kli ni kita buat 1/2 rspi je...tu pun dpt bnyk jgk..bleh la bgi pda jiran2 skali...mksih ye Kak Jun...mtak ijin nk letak rspi kat sni ye...pada kwn2 yg sdi brtndang ke dpur kita ni..mksih sngat2 dan amat kita hrgai...cma kdang2 tu kita xsmpat nk bls komen dri kwn2...cayang smuaaa...muahhh..

Sumber Resipi : Kak Jun (Myresipi)
Bahan-bahan ( boleh dapat satu balang kuih.. )

  • 250gm butter (1 buku)
  • 1/2 cawan gula
  • 2 1/2 cawan tepung naik sendiri
  • 1/2 kotak cornflakes - diramas sedikit
  • Papercup dan ceri untuk hiasan

Cara-cara

1.Pukul butter dan gula hingga kembang.
2.Masukkan tepung dan cornflakes.
3.Sudukan kedalam papercup, hias dengan ceri dan bakar lebih kurang 20min.

Hot Dog

ni pun menu hri khamis lepas lgi...kuih ptg utk anak2...nak cepat n senang..kita buat je la hot dog ni...bun tu pun beli yg dah siap...cuma blik susun bhn2nya jekk!! takpe la ye..asalkan anak2 suke..memang kenyang trsndorrrr la hbis sbjik ni...

Thursday, April 15, 2010

Eggless Chocolate Cake wif Butter Cream Icing

Assalamualikum...hri ni cuci mata dgn pic hasil deko kita ptg smlm plak la ye...ni la pestime kita main dgn butter cream ni...nk pgang nozzel pun trketar2...tapi dikuatkan smngat jgk la sbb dah minat kan...kita memang suke sngat tgk kek atau cc yg dideko...cntik dan comel sngat...sbb itu lah yg buat kita nk sngat cuba mndeko ni...suke tgk bnda2 yg cntikk! wpun deko kita ni xleh nk tnding dgn yg dah pkar dlm bab2 deko ni..tpi sbgai prmulaan..kita dah ckup puah ati la...hihi...Kak Ummi cntik ke tak ni...muahhhh...cayang akak...ok la utk cc ni kita gna rspi Eggless Coklat Kek dri dpur Kak Zai...memang sdp la kek ni kakkk...bhn2 pun simple je...rspi asal dari blog Ijan...kita buat 2 adunan..1 utk kek dan 1 adunan lgi buat cup cake ni..utk butter cream plak kita gna rspi Kak Umi-e Myresipi...mksih bnyk2 buat smua...mtak izin nk letak rspi kat sni ye...abaikan je pmndangan yg skelilingnya tu...hihi...

layan je la ye hasil keras tngan kita ni...

saja letak gmbor manyak2 skit..nk sruh Kak Ummi bgi mrkah ni...Mama xnak bgi mrkah ke..hihi..

Sumber Resipi : Kak Umi-e (Myresipi)
Butter Cream icing
Bahan-bahan (boleh hias sebiji kek 1 kg)
  • 250gm butter
  • 150gm shortening
  • 250gm icing sugar (diayak dulu)
  • 2 sudu besar susu segar
  • Pewarna ikut suka
Cara-cara

1.Pukul kesemua bahan (kecuali susu segar) hingga kembang atau rupa berubah menjadi putih gebu...
2.Setelah cream kembang, putih dan gebu (sekiranya nampak kurang lembut barulah masukkan susu cair tadi) jika cuaca panas mungkin cream tidak memerlukan susu kerana akan menajdi agak lembut
3.Ambillah banyak mana cream yang diperlukan dan letak pewarna ikut suka. Kacau sehingga rata...

kek ni pun kita gna rspi kek eggless jgk...kek ni kita buat sbb nk bgi pda adik kwn kita...

Sumber Resipi : Kak Zai (Teratak Impian)
Eggless Chocolate Cake

Bahan-bahan:
  • 1/2 sudu teh baking powder
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh baking soda
  • 6 sudu besar serbuk koko
  • 3/4 cawan gula halus
  • 1/2 cawan minyak sayur
  • 1/4 cawan air kopi panas( campurkan 1 sudu serbuk kopi dlm 1/4 cawan air panas)
  • 1/4 cawan susu
  • 1/4 cawan yogurt
  • 1 sudu teh esen vanilla

Cara-cara:

1.Panaskan oven pada suhu 170 darjah celcius.Lenserkan tin dengan sedikit minyak dan taburkan srbuk koko.
2. Di dalam sebuah bekas besar, campurkan rata semua bahan kering.
3.Kemudian masukkan semua bahan cecair satu dmei satu.
4Putar semuanya dnegan kelajuan sederhana selama 2-3 minit sehingga semua bahan sekata.
5.Masukkan ke dalam tin pembakar dan bakar selama 30 minit.
6.Sejukkan di atas rak dan keluarkan selepas ia sejuk sepenuhnya.Sapukan frosting ke atasnya.


Frosting Recipe (hehe yg ni tak sempat nak alih bahasa..tak pelah kan..)

* Margarine/butter at room temperature 3 tablespoons
* Powdered sugar 1 1/2 cups (saya tak letak ni)
* Unsweetened cocoa powder 1/4 cup (saya pakai cooking coklat tu-agak2 aje byk mana )
* Milk, fat free 3-4 tablespoons

Yield: About 3/4th cup of frosting, enough for one 8-inch or 9-inch cake.

1. In a medium size bowl add the margarine, powdered sugar and cocoa powder. Start beating with an electric mixer on low speed. At this stage it may seem to be very dry. Don’t panic. Wait until you add the milk.
2. Add milk little by little and continue beating the mixture till you get a nice spreadable consistency.
3. Now transfer the cake to a plate and start frosting it.
4. Cool down in fridge for at least one hour (the texture of the frosting will look better after at least one hour in fridge).

Tuesday, April 13, 2010

Kuih Ketayap@Kuih Gulung

ni menu yg trtunggak..dah selamat la ye...kuih ketayap ni kita buat pgi sabtu lepas jgk...siap je menjala pinky2 tu...kita trus tebar lempeng ni atas kuali yg sma jgk...pastu buh inti klapa...jdi la kuih ketayap ni...kita buat kuih ni sbb nk hbiskan inti kelapa yg memang dah ada dlm pti...tu pun ada skit lgi...tgk duk pkir2 nk buat kuih apa plak...rspi kuih ni kita amik dri Kak Liza @ Chef Hanieliza FP...dah prnah buat gna rspi ni dlu2...sedap dan senang aje...kita pun suke yg sonang2 ni...hihi...mksih kak ye...mtak izin nk letak rspi kat sni jgk..

hri tu msa Mama mai rmah kita antor mffin...pastu kak liza call Mama...riuh rendah kami smbang...sembang kat mana tau..kami ckp kat hp je!! tu lum brtentang mata lgiii...mgu ni Kak Liza ada kelas masakan kat Setiawangsa...klu kwn2 yg free tu bleh la join...kita susah nk kesana...dah kluar dri kwsan..xthu jlnnnn...

Sumber Resipi : Kak Liza @ Chef Hanieliza FP
Bahan Kulit (batter)

  • 1 cawan air jus pandan (mesin 5 helai daun pandan + 1 cawan air dan tapiskan)
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan santan/susu segar
  • 1 biji telur
  • beberapa titik pewarna hijau
  • secubit garam

Bahan inti:

  • 3 s/b gula biasa
  • 150 gm gula merah
  • 1/2 cawan air kelapa muda [jika ada]
  • ½ biji kelapa parut muda

Cara:

1. Untuk inti, masukkan semua bahan inti ke dalam periuk.
2. Kemudian masak di atas api yang sederhana dan kacau agar sebati dan melengas. Angkat dan ketepikan.
3. Untuk kulitnya, masukkan semua bahan di dalam mangkuk. Kacau sebati dan tapiskan
4. Panaskan non-stik pan yang telah dilengser dengan sedikit minyak.
5. Tuangkan sesenduk adunan ini dan lenggang-lenggangkan kuali tadi, supaya adunan rata dan nipis.
6. Setelah masak, angkat dan ketepikan.
7. Masukkan inti di tengah-tengahnya.
8. Kemudian lipatkan bahagian kiri dan kanan lalu gulungkan kemas-kemas.
9. Lakukan sehingga selesai dan hidangkan.

Dating Dgn Fiza Nordin

Assalamualikum...hri ni trasa mcm ktinggalan kretapi je...hihi...dah pkul brapa ni apa pun lum buat lgi...bru trhegeh2 nk update blog...tpi yg pstinya bkpes dan sttle...srpan beli je!! pada kwn2 yg tngalkam komen kat n3 rti jala smlm tu mksih bnyk2 ye..cma kita xsmpat nk bls..kita amat2 mnghrgainya...dah ada kwn2 yg asah bkat utk mnjala nga btol ajaib mcm kita tu ke...hihi..ok la..hri ahad lepas dgn tdak dirncang oleh kita...tpi smuanya telah ditkdirkan olehNya kita brksempatan la utk brjumpa dgn Fiza Nordin...smua kenal la kan..tokey kek2 tu...bkn kek aje..mcm2 lagi la yg bleh ditmpah melalui dak Fiza ni...kita ni bila la agaknya nk trima tmphan ye! tmphan apanyee!!! nk msk utk klrga sdri pun ikut mood je! klu rjin msk...klu time mls tapau la jwbbya...mcmana nk trima tmphan dri org lain plak kan...wakakaka...Fiza mai rmah kita...pastu kami p kdai Lea Oven yg dkat sngat2 dgn rmah kita...klu dah p ke stu msti ada lah bnda yg nak dicari tu kan...pastu mkn simple2 sat smbil ckp2 sblum ptah blik ke rmah kita...kami jmpa pun xlama...snap gmbar pun skping ni je...Fiza pun tnggal anak2 kat hb dia jdi tu yg xleh lama2...mksih ye fiza sdi mai rmah kmaz...insyaallah ada msa nti kita buat gader2 yg gempak lgi ye....hihi...

Monday, April 12, 2010

Roti Jala Lagiii & Cara2 Menjala

Assalamualikum...dah bkpes ke kwn2 smua ye..kita lum lgi...npaknya kita menjala lagi laaa!!tapi kli ni kita mnjala khas utk seseorang...Kak Ummi meh kita mkn rti jala wrne pink plak kli ni...hihi...akhirnya brtemu jgk dgn acuan yg bleh mnghasilkan rti jala yg kemas dan cntik..xprlu la acuan mahal2..ckup hnya btol biasa je kan..another hasil jalaan dgn btol sos kita tu je...kita suke la gna btol ni..senang je nk mnjala dan cpat siap...bleh say gd byee dah la to acuan rti jalaaa..hihi..alang2 dah mnjala tu kan..kita snap la gmbar cara2 kita buat rti jala ni...sbb msa kita buat rti jala yg tu ada jgk kwn2 yg brtnya mcmana kita mnjala...jdi gmbar step by step ni khas utk kwn2...smoga dpt jdi pnduan buat kwn2 yg nk mnjala gna btol sos mcm kita tu...klu gna acuan rti jala memang xleh jala mcm ni...xkira la acuan tu buat dri apa skli pun..jalaannya lain sbb lobangnya bnyk...bgi yg blum tbuk lobang lgi btol sos tu..kna blik brtukang la ye...rspi sma mcm yg kita buat mngu lepas..gna rspi Tulip Myresipi..mksih bnyk2 ye Tulip..

kli ni brmain dgn wrne pink plak...tpi ok jgk kan...org yg nk mkn pun msti brsmngat...nk plak klu ada bdk2...bgi kita memang snang gna btol yg lobang 1 mcm ni dri gna acuan..klu rti jala rupe mcm ni bleh kenal la..hihi..msti gna btol sos mcm ni..xkisah la btol apa2 pun kan...btol kicap kee!! bleh ke mnjala gna btol kcap ehh! meh kwn2 kita tnggalkan cra mnjala pesen lama tu...kita ubah peten bru jala gna btol murah ni je..xyah susah2 nk p beli acuan antik ke...perak ke..hihi...bak kata Kak Ummi pasni tutup kdai la tokey acuan rti jala tu...hihi...ok nti jmpa lgi ye..kita nk p antor adik afiq skolah..

klu yg blum ada btol tu lagi kat rmah..cpat2 p cri btol klu ye..kang hbis plak btol tu kat kdai...pahtu bleh la pakat2 mnjala..muahhh..Kak Datinel..kli ni pun nk mrkah pnuh jgk yeeee...hihi..

ni la gmbar step by step cara2 kita menjala...mula2 buat line dlu...pastu line melintang atas line asal tdi....akan dpt bntuk mcm ala2 jaring gtuw...pastu angkat dan lipat..lipat kiri dan kanan jgk..akhir skli gulong je...ni la srba ringkas cara kita mnjala..skadar yg kita mampu utk dikongsikan brsama dgn kwn2 smua...selamat menjala pda semua kwn2 ku yg minat nk tebar jala atas kuali...hihi..

Sumber Resipi : Tulip (Myresipi)
Bahan-bahan ( 4 org )

  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 cawang air
  • 5 sb susu tepung
  • 1 biji telur
  • beberapa titik pewarna kuning - kita letak warna pink & hijau
  • 1 st garam - kita buh 1/4 sdu kcik je

Cara-cara

1.Masukkan semua bahan dalam blender. Blend hingga semua sebati.

2.Perap dalam 1/2 jam. Sediakan kuali & acuan roti jala untuk menjala di atas kuali leper.
(kita perap 10 min je, nak cpat)

3.Jala dengan api perlahan lebih kurang seminit. Boleh dimakan dengan kari ayam.

Friendship Award Dari Kak Sheila & Kak Ham

skli lgi kita nk ucapkan mksih ksih bnyk2 pada kwn2 yg sdi beri award pada kita...kita hrgai sngat2...prshbatan yg trjalin dialam maya ni memang ckup srnok wpun blum brsua muka..tpi ke akraban tu ckup terasa bgi kita...award ni dri Kak Sheila..mksih ye kak..wpun bru kenal tpi tetap mesra kan kak...

ni plak dri seorang kakak yg kita dah jmpa msa mula2 blik msia hri tu..mksih ye Kak Ham...bila nk mai rmah kita lgi...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...