Assalamualaikum..sprti yg tlah dikata..pasti wak lgik..jdi kita mnglung pulak dipgi ahad yg lepas..saja xnak tepek dlu sbb bru je buat kan..hehe..kli ni wak utk mkn sdri..yg buat hri tu bgi kwn..leh tgk kat SINI..memang sdpppnyee..kita yg xminat kek2 ni leh hbis 2 ptong skli mkn..teramat la lembut dan gebussnyee..mksih skli lgi pda Kak Dayang atas rspi kek yg mables ni..rspi kita letak skli lagi la ye..
msih lagi sapu blueberi jam..pasti ni wak leh tkar sapu menda lain la plak..jam blueberi ni dah hbis..
Kek Gulung Kasih
Bahan-bahan :
Kek Gulung Kasih
Bahan-bahan :
- 70 g tepung gandum (diayak)
- 1 sudu besar susu tepung
- 3 biji telur A
- 60 g gula kastor - maz guna 50g je, sbb nak sapu jam plak
- 60 ml minyak masak sayuran/minyak jagung
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 2 sudu kecil ovalette
- Pewarna merah, hijau dan kuning
Cara
1.Panaskan oven 170-180C. Seperti biasa, sediakan loyang swiss roll. Alaskan dengan baking paper. Sapukan dengan sedikit mentega.
2.Satukan kesemua bahan di atas (kecuali minyak dan pewarna) di dalam mangkuk adunan, kemudian putar hingga gebu.
3.Setelah itu, tuangkan minyak masak/minyak jagung sedikit demi sedikit dan kacau sebati dengan senduk kayu atau rubber spatula.
4.Ambil 4 sudu besar untuk setiap adunan yang diwarnakan merah, kuning dan hijau.
5.Tuangkan adunan yang kosong di dalam loyang pembakar dan ratakan. Kemudian, tompok-tompokkan adunan merah, hijau dan kuning di atasnya (rujuk gambar di bawah) . Tak perlu ditekan atau diratakan. Tetapi kalau hendak buat corak pun boleh juga.
6.Kemudian bakarlah hingga keperangan selama lebih kurang 20 minit. (DJ guna suhu 180C dan bakar kek selama 17 minit sahaja). Kepanasan suhu bergantung pada jenis oven masing-masing.
7.Setelah masak, keluarkan terus dari oven dan terbalikkan kek dan sejukkan sebentar.
8.Kemudian sapukan dengan jem/krim mengikut citarasa sendiri. (maz sapu blueberi jam)
9.Gulung kek dengan kemas.
10.Bolehlah dipotong dan dihidangkan.
1.Panaskan oven 170-180C. Seperti biasa, sediakan loyang swiss roll. Alaskan dengan baking paper. Sapukan dengan sedikit mentega.
2.Satukan kesemua bahan di atas (kecuali minyak dan pewarna) di dalam mangkuk adunan, kemudian putar hingga gebu.
3.Setelah itu, tuangkan minyak masak/minyak jagung sedikit demi sedikit dan kacau sebati dengan senduk kayu atau rubber spatula.
4.Ambil 4 sudu besar untuk setiap adunan yang diwarnakan merah, kuning dan hijau.
5.Tuangkan adunan yang kosong di dalam loyang pembakar dan ratakan. Kemudian, tompok-tompokkan adunan merah, hijau dan kuning di atasnya (rujuk gambar di bawah) . Tak perlu ditekan atau diratakan. Tetapi kalau hendak buat corak pun boleh juga.
6.Kemudian bakarlah hingga keperangan selama lebih kurang 20 minit. (DJ guna suhu 180C dan bakar kek selama 17 minit sahaja). Kepanasan suhu bergantung pada jenis oven masing-masing.
7.Setelah masak, keluarkan terus dari oven dan terbalikkan kek dan sejukkan sebentar.
8.Kemudian sapukan dengan jem/krim mengikut citarasa sendiri. (maz sapu blueberi jam)
9.Gulung kek dengan kemas.
10.Bolehlah dipotong dan dihidangkan.
uwaaaaaa~~~~~ kak maz buat tun jeles jerr~~ nk jugakkk!!!!!!!
ReplyDeletetahniah... terror la menggulung.... cantik je... gulungan sy hancus.... tp x malu nk jga N3 dlm blog.....
ReplyDeletewaaa.nampak sedap betul kek ni..nmpak pun da gebu dan lembut betul...nak try la..
ReplyDeletecantik lah kak...ira hari buat pun sempat rasa sepotong je. Tak tahu nak buat bila lagi
ReplyDeleteberkasih2 lg ye kak.. hehe... seharusnyalah kan... sebab sedappp!!
ReplyDeletewah cantek n kemas kek gulung tu..insyallah masuk list utk minggu ni..
ReplyDeleteMaz
ReplyDeletekita lom lagik expert nak menggulung nih..tapi sgt berkenan tgk kek u wat..tgk jer ya..buat nyer..err lom lah..hahah
gebu sungguh akak tengok kek tu, mesti sedap kan
ReplyDeletemaz dah 2x kita ni bila la ye nak menggulung
ReplyDeletebest nyer tgk cantik jer kek tuh.. bile la nk buat nih.
ReplyDeletewah sedapnya...
ReplyDeleteAssalam kak maz,da lagi x kek nih,nak ckit,pandai la akak menggulung,sy wat ritu bila gulung abis semua kulit melekat kak kertas lapik,malas nak n3 kat blog,tapi papun kek nih mmg sedap n lembut gebu.hihi.
ReplyDeleteSalam Kak Maz,
ReplyDeletecantik nye kek gulung akak... geram tengok. memang nampak gebu je... nak kasih kasih jugak buleh? hihi
Ijan
Kak Maz Cayang, haha dtng nak mkn kek ni kak...dh bawakan cis tart dh utk akak ni nak tukar yer...hehe cantik kek ni kak nieza ni tak retila nk gulung kek ni kak tapi teringin gak nk buat.
ReplyDeleteWaaaa Maaaazzz, rajinnya ko menggulung kek kasih2 gini..hehee..kalau ko kasihkan akak, baik ko hantar segulung ke Ktn..hehe
ReplyDeleteSalam Kak Maz,
ReplyDeleteBuat kek gulung lagi! seronok ya mgulung. hehe.
Seronok buat kek ni tambah2 bila ada org makan. rumah sya penghuni cuma 2 orang :-)
from :mymekar.com
Slmlkm....
ReplyDeleteDinda O! Dinda...
Pekabo dik? Smoga dberkati Allah seisi kluarga ye. Lama x mai umah Maz (k su cuti blogging 1 bulan jer, hehe!). Dulu k su mai Maz dok tido dlm flight lagi, blum landing. Bila Maz landing k su plak kna g ke negeri Pasir Sebutir.. clash route, hihi!
Pagi Maz,
ReplyDeleteKak Nur dtg nak sepotong kek tu...kak nur pun febret kek gulung tapi tak pernah cuba buat...cuba makan aje...hehehe
perhh..cantik la kek gulung ni...
ReplyDeletesedappkan kak kek ni..
mas pun dah buat..he..he..
maz~kwn2 semua..
ReplyDeletemksih ye sdi sngah tgk kek glung ksih kita ni..tpi kek ni memang cdppp..gebuss dan lembut snguh..sapa yg lum try lgi tu..kita rkmen sngat..jgn tkut nk mncba ye..hehee..
Salam kak.... mmg betul sedap... dah buat 2 kali menjadi tapi leh kasi tips tak gulung dah jadi cuma permukaan kek nie terus lekat kat atas kertas grease masa roll kan kek tu.. so end up kek jadi plain instead of corak2... thanks Kak Maz..
ReplyDelete