ni la pestime dlm hidup kita buat begedil ni..sbbnya xde org mkn..tu pun kita buat 8 bjik je..senang keje kita gna IKEA swedish meatball yg dh lama bli..sedap plak weii...hehee..
Soto Ayam
Bahan-bahan ( 12 orang ) - maz buat sikit je, 2 ketul dada ayam
- 6 bungkus lontong ADABI yang telah dimasak
- 2 ekor ayam, dibelah empat
- 3 - 4 liter air
- 1 cawan santan pekat
- 1/2 cawan serbuk ketumbar
- 2 sudu teh serbuk jintan halus
- 2 sudu teh serbuk lada putih - xletak, takut anak2 pedas
- 3 batang serai, dititik
- lengkuas sebesar ibu jari, dititik
- 1 batang kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 4 biji buah pelaga
- 5 tangkai bunga cengkih
- garam secukup rasa
- 1 cawan minyak untuk menumis
Bahan untuk Dikisar
- 3 biji bawang besar - maz guna bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 inci kunyit hidup
Bahan untuk Sambal Kicap (maz cuma tumbuk cili padi, pastu bancuh dengan kicap manis+garam sikit)
- 5 batang lada merah
- 20 biji lada padi merah thai
- 2 ulas bawang putih
- 1/2 cawan kicap lemak manis
Bahan Sampingan
- bergedil
- taugeh yang telah dicelur - xletak
- daun sup, dipotong halus
- bawang goreng
- sambal kicap
- ayam, yang telah disiat-siat
Cara
1.Panaskan minyak didalam periuk. Masukkan rempah tumis (kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih) bersama serai dan lengkusa yang telah dititik. Tumis rempah yang telah dikisar sehingga naik bau. Masukkan serbuk ketumbar, jintan halus dan lada putih, gaul hingga sebati. Masukkan santan gaul sebati dan tuangkan air dan masukkan ayam. Masak sehingga kuahnya mendidih dan ayam masak.
2.Cara membuat Sambal Kicap - Kesemua bahan itu masukkan kedalam alat pengisar dan kisar halus. Sedia untuk digunakan.
3.Cara menghidang - Potong lontong dadu besar dan letakkan daging ayam yang telah disiat bersama taugeh dan tuang kuahnya. Hiaskan dengan daun sup, bawang goreng, bergedil dan sambal kicap.
wALAUPUN SEDIKIT MESTI RESERVE KAT KAK YA, MY NO:1 FAVORITE.
ReplyDeleteMazzzzz......
ReplyDeleteishhhh dah bersiaran, kok kita terlepas keteapi..kita tunggu punya tunggu punya tunggu Maz mucul..ishhh..aiseybedahhh...dah muncul nih, silalah tapaukan kita my all time peberet si soto ni :)
maz..
ReplyDeletesuke sangatlah makan benda nih.. nak tapau jugak.. :)
OOooo lain yer resepi nie...rasa lemak2 sikit ler dah ala2 lontong pun ada ye....bertambah2 sedap tu makan lak bersama begedil ...tu yg boleh jadi feberet nie...
ReplyDeletekak maz cayang, dtng nk mkn soto ni kak..ada lagi tak? sedapnya hirup kuah ni..bergedil tu kasi lbh yer...hehehe
ReplyDeletesedapnya sotoooo... suka makan.. tapi kurang rajin nak membuatnya... mengecek yg kak maz ajelah.. hehe..
ReplyDeletemaz~kwn2 semua..mksih ye sdi sngah..memang sdppp soto ayam diana ni..lain dri yg biasa..nti blik buat ye..muahhh..
ReplyDelete