Assalamualaikum..walaa Kak Dayang cdpnyee..lemak brkrim gtuw..tksturnya rsa mcm ciskek pun ada..puding ni kita buat tghri klmarin stelah trpikat nga pding Kak Dayang..skli lgi mncba rspi dri dpur sifu yg ckup pemes nga rspi2 hebat..tpi kita cma wak suku rspi je..gna sbjik tlur..1/2 cwn susu cair dan skping rti..dpt la 4 bjik saiz mfin cup ni..kita mkn sbjik..aiman 1 dan alisa 1..ada sbjik lgik lam pti tu..npaknya kita jgk ler yg kna hbiskan..asik lupe je nk mkn..huhuu..mksih kak atas rspi yg enak ni..lain kli leh wak lgi..
kita xbuat gula hangus..gna golden sirap je..nak senang keje..tu yg wrnanya pucat smcm jek..hehee..
Karamel : (maz tak buat, guna golden sirap je)
1.Blend semua bahan ( kecuali telur) sehingga sebati. Kemudian disatukan dengan telur. Kacau perlahan-lahan. Kemudian tapiskan.
2.Tuangkan ke dalam karamel tadi.
3.Sediakan loyang/bekas yang agak besar dan berisi air panas. Kemudian letak loyang puding tadi di tengah-tengahnya. Bakar dengan suhu 160C selama 50 minit atau sehingga masak keperangan.
4.Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum diterbalikkan. Hidangkan sebagai pelengkap makan makan siang/malam anda.
ni ler pestime kita mkn dan buat pding karamel buh rti ni..lainnya dri pding karamel biasa dia padat skit je..tpi tetap lembutt..enak rupenye..jarang buat jnis2 pding ni sbb xde smbutan..anak2 msih xreti mkn lagi mknan mcm ni..buat skit ni pun xhbis jgk..huhuu..
kita xbuat gula hangus..gna golden sirap je..nak senang keje..tu yg wrnanya pucat smcm jek..hehee..
Puding Roti Karamel
Bahan-bahan
Bahan-bahan
Karamel : (maz tak buat, guna golden sirap je)
- 1/4 cawan gula pasir
- 1/4 cawan air panas
Cara-cara : Hanguskan gula sehingga keperangan dan masukkan air panas. Kacau segera supaya tidak berketul. Kemudian ratakan pada loyang/bekas yang besesuaian. Sejukkan seketika.
Puding : (maz buat suku resipi je)
Puding : (maz buat suku resipi je)
- 3 keping roti sandwic (disiat-siat)
- 1 1/2 cawan susu cair
- 1/2 cawan air suam
- 1/4 cawan susu pekat (kalau nak manis lagi bolehlah tambah)
- 1 sk esen vanilla
- 3 biji telur (dikacau perlahan dan jangan sampai berbuih sekiranya ingin memiliki kulit yang licin dan gebu)
Cara-cara
1.Blend semua bahan ( kecuali telur) sehingga sebati. Kemudian disatukan dengan telur. Kacau perlahan-lahan. Kemudian tapiskan.
2.Tuangkan ke dalam karamel tadi.
3.Sediakan loyang/bekas yang agak besar dan berisi air panas. Kemudian letak loyang puding tadi di tengah-tengahnya. Bakar dengan suhu 160C selama 50 minit atau sehingga masak keperangan.
4.Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum diterbalikkan. Hidangkan sebagai pelengkap makan makan siang/malam anda.
salam kak maz...
ReplyDeletehawak sikit sangat akak buat, tak habis tak pe..nanti boleh hantar kat kita....huhuhuhu
kak maz: dh beli roti!!! yay!! nnti tiru kak maz guna sekeping roti je.. xleh wat byk2 puding manis2 nih.
ReplyDeletekak mazz..
ReplyDeletesehari ke sehari org duk buat puding neh.teringin tul nak rasa..sodp je tengok kuah nyer tu
kak maz..
ReplyDeletesedapp kan puding ni..
mas pun dah buat...
sedappnya klu dah masuk mulut..rasa nak lagi dan lagi..he..he..
kak ilah buat versi kukus yg telah dicuba oleh ramai kwn2 kita..nanti kak nak try yg ni pula.. anak2 suka sekali hadap jer ni hehe
ReplyDeletehuh hah huh hah...tgh berlari ni maz....ngejor puding karamel ni....rase mamc gelap gambooo jeh ayu ni...musti dah abis tu....mmmm sob4!!!
ReplyDeletedah 3 minggu berhasrat nak buat puding roti..tak terbuat2..buat benda lain pulak..tak boleh jadi ni..kena buat jugak puding roti..
ReplyDeleteMaaaaaaaaaaaaaazzz, meh tolong lipat kain kat rumah akak lak..rumah ko tu dah licin bebenor dah...akak ni dh terkangkang sana sini nak buat segala..huhuuuu..pastu jgn lupa bawak sekali 3 mgkuk puding tuh...cukup la tuk akak, abg n aiman...hehhehee
ReplyDeletemazzz kalau tak laku meh ler anto umah kite kita nak jugak ghase hehehe
ReplyDeletesedapnya puding
ReplyDelete