Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Thursday, March 17, 2011

Macarons versi Kempiss..

Assalamualaikum..ni la salah stu prjek mega dulce tu..hehee..sapu je pda cik mcron ni..wpun macaron kita ni kjadiannya xsecntik yg yani, kak zana dan dr.inahanra pnye..tpi stidak2nya dpt jgk la mrasa menda ni..skrang ni mcm kna tsunami macaron kat dpur alam maya ni..tapi bab kata mereka2 yg pakar tntang macaron ni nk buat menda ni leceh skit..bnyk pntang larangnya..huhuu..sbb tu la kut kita pnye ni kembisss semcm je..huhu..org lain buat bulat elok je..rsa mcron ni lemak2 dri srbuk almond..sedapp..rsanya unik gtuw..tpi klu mkn bnyk xlalu jgk..kita mkn sbjik nk minum air dah..maniss..rspi dri Yani (Deco Choc)..mksih Yani share rspi yg hebat ni..halal ye nk letak kat sni plak..

nk bntuknya jdi bulat pun dh satu hal yg agak mncbar jgk bgi kita yg slalu nk keje cpat siap ni..jdi ada la yg xsama saiz..ada jgk yg mentuk bujur punn..hahaa...

Macarons
Bahan-bahan
(+-24 set,48 keping):
  • 2 biji (80gm) telur putih L size
  • 60gm gula kastor
  • 80gm almond powder
  • 120gm gula aising
  • sedikit esen vanila
inti :- sy guna chocolate filling je.. ;) - maz guna dulce de leche & straberi filling

Cara-cara:

1.Ayak almond powder dengan gula aising.

2.Pukul putih telur dengan gula kastor sehingga berbuih. Masukkan esen vanila pukul lagi sehingga kembang/ bertanduk. ( Bila terbalik mangkuk telur tu tak jatuh..kira oklah tu)

3.Masukkan sikit demi sedikit bhn yg diayak td ke dalam telur putih. Kacau perlahan-lahan macam buat kek.

4.Masukkan adunan yg dah siap ni ke dalam piping bag ( sy guna plastik putih biasa ja.. pehtu gunting bucu dia yg kat bawah tu ;)) . Picit ke atas dulang oven yg dah di alas dengan baking paper. Jarakkan setiap satu lebih kurang 3 cm. Ambik toothpick , pecahkan mana-mana gelembung udara yg terbentuk di permukaan macarons- untuk mengelakkan permukaan macarons jd berlubang bila dibakar)

5.Biarkan permukaan macarons kering atau tak melekat ditangan sebelum dibakar. Lebih kurang 30-40 minit sebelum dibakar. ( Bergantung pada cuaca juga ni. Saya letak bawah kipas bagi dia cepat kering. Sebelum bakar tu, test dulu dengan jari, kalau dah tak melekat tu bolehlah dibakar).

6.Bakar dlm oven pd suhu 150 degree selama 20 minit. ( Rasa mcm x terlebih bakarlah pulak haritu.. nak kena kurangkan suhu ataupun time tu lain kali ). Pastu sejukkan sebelum letak inti.

** utk rujukkan sendiri lain kali:

1.kisar serbuk almond bg lebih halus sebelum diayak.
2.kurangkan suhu atau masa bakar..
selain sapu delce..kita gna stberi fling skit..akhirnya dpt jgk mrasa cik macaron ni..yg mentuk bujur..leper..4 segi ke kita sorok2 kat blakang tu la ye..hehee..

20 comments:

  1. pepagi dah hidang ni..tq..laparrr :p~


    *word verification: sabor..dia pun suh sy bw2 bersabar..bl mkn jgn gelojoh sgt :))

    ReplyDelete
  2. wah cantiknya macaroon ni..takde kempis pun, cantik sangat2 dah ni maz...pandainya maz buat, bulat, licin comey! umi pun tak laju juga nak makan benda alah ni, manis. tapi suka tgk macaroon ni cute, kalau yg warna warni lagilah..

    ReplyDelete
  3. saya pun mcm teringin jugak nak cuba buat ni kak maz.. dah ramai yg tayang macs dorang yg comey2 belaka... geramm.. nak cuba jugak walaupun tak boleh & tak suka sgt benda2 manis.. tp sebab nakkan pengalaman.. nak jugak cuba.. hehe.. ~tunggu masa yg sesuai baru boleh buat.. hari kerja tak sempat sbb kesuntukan masa mlm2.. hehe~

    ReplyDelete
  4. nak cuba juga tapi belum datang ilham...huhuhu

    ReplyDelete
  5. cantik r k.mas kite teringin gk nk buat tp lum smpi seru lg nih....ape gaknye rasa dia...hu3 confirm sedap ;D

    ReplyDelete
  6. salam kak,
    walaupon kempis, ttap cantik..dan sedap..nak 1

    ReplyDelete
  7. cantik je maz, better dr yg ain buat hari tu.. yg kempis dah sorok eh.. hihi

    ReplyDelete
  8. wallaaaa...cantik n menjadi ni maz..tak kempis pun.. kaki si mac ni pun keluar.. ada juga yg buat tak kuar kaki.. akk nk buat kali ke 2 pun rasa kecut perut.. nsib apa ntah hari tuh ..

    ReplyDelete
  9. kempis pun kempislah kak... kite punye macaron tak kua kaki la pulak hahahahaa

    ReplyDelete
  10. Salam maz..wah dh mendahului akak wat macaron..tahniah sbb dh menampakkan feed...akak teragak2 nk wat..takut xjadi..tp harus dicuba..jeles arr...

    ReplyDelete
  11. Salam maz..wah dh mendahului akak wat macaron..tahniah sbb dh menampakkan feed...akak teragak2 nk wat..takut xjadi..tp harus dicuba..jeles arr...

    ReplyDelete
  12. adeh.......ayu terguda la maz.....kempis ke tu? Cam santeeek molek jer.......adeh terseliorrrr!!!

    ReplyDelete
  13. Salam Kak,

    Memang betul. Mencabar betul nak buat macaron ni. Leceh dan tinggi juga kos nya. Tapi sedap kan? lain dari kuih yg lain.

    jom belajar buat macaron

    ReplyDelete
  14. kAK MAZ,Owh nila projek c DDL tu yer,hehe,nak rasa 2ketoi leh x,xpernah mkn pong c macaron nih..Cantik sgt dah la tu kak oii,xnmpk kempis. pong kak,dah lalicin cm pakai botox jer.ngee..

    ReplyDelete
  15. wah dh sampai dapur kak maz dh....antar skit kak..pernah mkn tak pernah buat memang manis sgt...nantila nk cuba gak pas blk holiday..hehe

    ReplyDelete
  16. waahhh..cantik aper maz punyer macaron nih..lg cun dr akak punyer!! beselaa maz pestaim kan..yg 4 segi 5 segi seme terus ngap masuk pewut sendiri dulu..hahaha!

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum maz...nampak ok jer macaron ni...mesti sedap kan? belum penah try lagi...mintak izin ambik resepi yer...TQ

    ReplyDelete
  18. akak punya lagi teruk..tak kisahlah kan janji dah mencuba

    ReplyDelete
  19. maz~kwn2 semua..
    mksih ye sdi jnguk tgk macaron kita ni..ok ke tu ye..hehee..kita rsa mcm kempiss je..xtngi mcm org lain punyee..nk kna buat lgi rsanya..xpuas ati laa..tpi rsanya memang agak manis skit..nk buat tu xde la leceh mana..

    ReplyDelete
  20. TQ..di atas penerangan yang panjang lebar..saya pernah buat tapi tak jadi dia kembang...sebab lepas piping terus di bakar..rupa2nya ada petua...kena bagi dia beku dulula...semoga ilmu yang diberi..dapat dimanafaatkan oleh semua..Insyaallah

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...