Assalamualaikum..musim mnglung kek plak..kita pun nk amik bhgian jgk la..hehee..sbbnya kek ni senang bangat..kita suke bnar klu main putar smua skli mcm ni..dah la tu teramat la sedapppnyee..lembut dan gebus snguhh! msuk mulut trus ilang..xknyah pun xpe..kek ni kita buat mlm klmarin stelah tgk kat dpur Kak Zana..buat nk bgi pda seorang makcik yg baru kita kenal 2 mngu sudah sbb hri ni makcik ni dh nk blik kmpungnya kat taiping..jdi kek ni kita dah pgi la pgi smlm..kami kenal kat senaman tai chi..jdi kita c&p dri dpur Kak Zana je la ye..apa2 pun mksih sngat2 pda Kak Dayangjack pnyumbang resipi kek yg sedap dan mudah ni..kita suke kek yg xmsuk butter ni..xmuak..pasti akan buat slalu ni..hehe..sapa2 yg lum try lagi tu..cpat2 blik p godek ye..cdppp..
nape kek ku ni mngelupas la plak..xckup vtamin ke..huhu..buat2 xnpak je la ye tang kulitnya yg terkelayak tu...
Kek Gulung KasihBahan-bahan :
Kek Gulung KasihBahan-bahan :
- 70 g tepung gandum (diayak)
- 1 sudu besar susu tepung
- 3 biji telur A
- 60 g gula kastor - maz guna 50g je, sbb nak sapu jam plak
- 60 ml minyak masak sayuran/minyak jagung
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 2 sudu kecil ovalette
- Pewarna merah, hijau dan kuning
Cara
1.Panaskan oven 170-180C. Seperti biasa, sediakan loyang swiss roll. Alaskan dengan baking paper. Sapukan dengan sedikit mentega.
2.Satukan kesemua bahan di atas (kecuali minyak dan pewarna) di dalam mangkuk adunan, kemudian putar hingga gebu.
3.Setelah itu, tuangkan minyak masak/minyak jagung sedikit demi sedikit dan kacau sebati dengan senduk kayu atau rubber spatula.
4.Ambil 4 sudu besar untuk setiap adunan yang diwarnakan merah, kuning dan hijau.
5.Tuangkan adunan yang kosong di dalam loyang pembakar dan ratakan. Kemudian, tompok-tompokkan adunan merah, hijau dan kuning di atasnya (rujuk gambar di bawah) - maz buat line. Tak perlu ditekan atau diratakan. Tetapi kalau hendak buat corak pun boleh juga.
6.Kemudian bakarlah hingga keperangan selama lebih kurang 20 minit. (DJ guna suhu 180C dan bakar kek selama 17 minit sahaja). Kepanasan suhu bergantung pada jenis oven masing-masing.
7.Setelah masak, keluarkan terus dari oven dan terbalikkan kek dan sejukkan sebentar.
8.Kemudian sapukan dengan jem/krim mengikut citarasa sendiri. (maz sapu blueberi jam)
9.Gulung kek dengan kemas.
10.Bolehlah dipotong dan dihidangkan.
2.Satukan kesemua bahan di atas (kecuali minyak dan pewarna) di dalam mangkuk adunan, kemudian putar hingga gebu.
3.Setelah itu, tuangkan minyak masak/minyak jagung sedikit demi sedikit dan kacau sebati dengan senduk kayu atau rubber spatula.
4.Ambil 4 sudu besar untuk setiap adunan yang diwarnakan merah, kuning dan hijau.
5.Tuangkan adunan yang kosong di dalam loyang pembakar dan ratakan. Kemudian, tompok-tompokkan adunan merah, hijau dan kuning di atasnya (rujuk gambar di bawah) - maz buat line. Tak perlu ditekan atau diratakan. Tetapi kalau hendak buat corak pun boleh juga.
6.Kemudian bakarlah hingga keperangan selama lebih kurang 20 minit. (DJ guna suhu 180C dan bakar kek selama 17 minit sahaja). Kepanasan suhu bergantung pada jenis oven masing-masing.
7.Setelah masak, keluarkan terus dari oven dan terbalikkan kek dan sejukkan sebentar.
8.Kemudian sapukan dengan jem/krim mengikut citarasa sendiri. (maz sapu blueberi jam)
9.Gulung kek dengan kemas.
10.Bolehlah dipotong dan dihidangkan.
dah siap msuk bkas..kita cma rasa yg kita ptong hjung kiri dan knan je..mkn yg hjung pun dh sedap sngat2..esk lusa nk wak lgi rsanya..maap la pic kek ptong xde la ye..makcik ni dtg umah anaknya 2 mngu yg tngal kat kejiranan kita ni..sbnarnya stiap pgi dri isnin ke jumaat slama 1 jam kita ada buat senaman tai chi kat taman..ramai jgk la yg join dlm 20-30 org stiap pgi..trmasuk la makcik ni pun join skli..insyaallah makcik smgoa jmpa lgi..makcik ni pencen guru..
as salam..lawa nnyeeerrr
ReplyDeleteakak makcik yg dok taiping tuh name ape? mane nak tau kot satu kampung dgn CB..boleh p umah die mintak sepotong hihihi
Salam Kak Maz...iya iya virus kek ni sedang merebak dgn pantasnya ke serata tempat..
ReplyDeleteAkak tanya, loyang swiss roll tu, loyang yang buat kuih talam tu ke?...saya ada satu size jeee..10"x10"...
boleh akak tunjuk gambar tak?...
Apa-apa pun kek akak ni nampak cantikkk
cantiknya....suker...suker... sukerr.!
ReplyDeleteaslmkm kak...terasa nak salin rsp tp bila nak menggulung nyer nih..hihi..pelangi gituw nampak..
ReplyDeletehaaa.. tu dia.. dh kuar dh kek gulung strips ala-ala pelangi gitu.. hihi.. comey laa akak.. len kali wat byk2 bekas sket, ye.. kene kasi kt org yg still x cukup bajet nk beli oven baru nih.. hihi
ReplyDeleteMaz, ko hantar ke mokcik tu jek ke...ni kat mokcik Kontan bila nak antor...hari tuh buat alunan kasih..laa ni, duk berombak menggulung2 kasih lak..hehehehe, maleh lg la nak buat...tggu angin rajin dtg dulu...huhu
ReplyDeleteolololooooo... bertuah makcik tu dpt kek gulung yg sedap ni..... kita pun suka resepi ni sbb mudah sgt! tak sampai 30 minit boleh siap! heheee...
ReplyDeletecantinyer kak gulung nie...mesti sedapkan..bila la pulak nk hantar ke sini...
ReplyDeletewow...terpegun kejap...akak, nk tapau kek sikit buat bekal ni...hehe
ReplyDeletekak maz, yg dlm bekas tu anto bentong je la...ngeh ngeh ngeh...cantik uuu
ReplyDeletecantiknya... kaler maler gitu... kak rose nak jugak!
ReplyDeletekek ni mmg sgt2 sedap sbb tu sekelip mata leh hilang wlpun penat mbtnyer x ilang lagi...pasni anta kat kengkawan blog plk eh :)))
ReplyDeletewooooo.. jalur2.. kreatif la maz.. mengancam sungguh..cam2 corak boleh buat.. lum smpt lagi nk cari ovelet ni.. mmg nk kene buat lagi..
ReplyDeletesalam mas,
ReplyDeletei'm back!...hehe. wah! cantiknya kaler kek rol ni. nanti mas nak buat lg kan. hantar kat umh akak satu rol eh...akak nk juga...hehe
anyway, trm ksh sudi cube resepi ni yer. mmmuahhh!
kak mazzzzzzzzzz!!!!!!!cantiknye kek gulung tuh...ni wat eina x tahan nih...x tahan nak makan..nak buat nye bercinta..ekekeke
ReplyDeleteWow dah musim Kasih bergulung-gulung ni, Akak yang Alunan pun belum buat lagi. Kak suka macaroon t tempting.u very
ReplyDeleteSalam Kak,
ReplyDeleteMeriahnya warna kek ni. Itu lah daya penariknya kan?
Drp : mekar @ mymekar.com
"Jom Belajar Membuat Macaron"
Maz....mmm rajinnya.....memang itew kek mengguda habis....mmm teruje2....kalah la...I tak mampu nak wat byk mende last minute....:)
ReplyDeleteperghhhh sungguh jelita kek gulung mu itu.....sayang nak makan kan..
ReplyDeletemaz~kwn2 semua..
ReplyDeletemksih ye sdi brtndang ke dpur tgk kek jalur2 kasih kita ni..tpi spa yg lum try lgi tu..kita rkem la..memang cdpp..mudah lak tu..kita dah buat plak sbjik..yg ni wak utk bgi kwn kan..smlm wak utk mkn sdri la plak..hehee..mceh kak dayangjack ye..
lawanya maz... bertuah makcik tu dpt mkn kek ni ;)
ReplyDelete