Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Tuesday, March 22, 2011

Strawberry Crumble Cheesecake

Assalamualaikum..layan kek versi lam sudu la plak..kita sukee la ciskek mcm ni..xmuak sbb cheesenya xbnyk dan mkn brsama bskut yg msih rangupp gtuw..walalaa...enak skli buk..hehee..dpt ilham nk buat ciskek cegini stelah terpesona dgn ciskek spoon kat dpur Delilah..cma kita pnye sudu ni xleh mkn..tpi leh cuci la..hehee..buat saiz kecik2 mcm ni seswai sngat la utk umah kita ni sbb xde pngemar kek2 ni..kbtulan baki cream cis yg ada pun ciput bnar, 65g je..rspi ni kita buat sesdp hti je..ejus skit2 rspi ciskek yg prnah kita buat sblum ni..kat blog Del xde rspi la plak..ciskek ni dah 2 mngu kjdiannya..sbb lepas tgk kat blog Del tu kita trus buat..cma bru nk mncul kat sni..mksih Del utk idea yg kretip ni..

nk mkn pun specilnya..1 mulut licinn sudu ku ituw..hehe..enak bangatt..

bskut yg kita gna utk base tu..ckut ni memang sdppp..trasa2 frutynya dan rngup oat..

buat ciput mcm ni pun kna brpaksa2 sruh alisa hbiskan..hero kita yg 2 org tu xmkn..kita sdri pun mkn 2 sudu je..itu pun dah bnyk bgi kita..huhu..

Strawberry Crumble Cheesecake by ilhamdapur.blogspot
Bahan-bahan

  • 65g cream cheese - suhu bilik
  • 2 sudu besar yogurt asli
  • 1/4 sudu kecil jus lemon
  • 1/2 sudu kecil lemon zest (parutan kulit lemon)
  • 1 1/2 sudu besar gula halus
  • 4-5 biji buat straberi - didadu kecil, lenyek sikit dan gaul dengan 1 sudu besar gula
  • biskut secukupnya - maz guna biskut Munchys mcm dalam gambar (oat, strawberi & blackcurren)

Cara

1. Kisar atau ramas biskut untuk base secukupnya, (biskut ni keping kecik je, maz guna dalam 10-12 keping).

2. Dalam bekas, pukul cream cheese seketika, kemudian masukkan gula dan putar sekejap. Kemudian masukkan yogurt, lemon jus dan parutan kulit lemon. Putar hingga sebati dan berkrim (dalam 1-2 minit)

3. Sediakan sudu atau bekas yang sesuai secukupnya. Letakkan biskut sebagai dasar kek, tekan-tekan sikit biar kemas. Kemudian amik cream cheese dan letak atas biskut tadi.

4. Buat sampai habis, kemudian baru letak sedikit buah strawberi diatas cheese tadi. Boleh la dihias mengikut citarasa dan sedia untuk dinikmati. Selamat Mencuba.

P/S : Kalau nak buat sebiji terus, kena gandakan sukatan jadi 3 @ 4 sebab sukatan diatas tu memang sikit. Kemudian bila dah siap masukkan dalam petiais sekejap agar cheese keras sikit, kemudian bila nak makan boleh la discoop ke dalam mangkuk atau bekas yang sesuai. Dalam gelas tu, maz lapis antara biskut dan cream cheese. Mula-mula letak biskut dulu, kemudian lapis dengan cream cheese. Buat sampai 3 lapis. Kemudian baru letak buah strawberi.

pastu kita buat dlm gelas sexsi ni 1 gelas..sbnarnya xckup sudu..hahaa..sudu putih plain mcm tu cma ada 4 bjik je..

12 comments:

  1. wow wow wow..tergoda tergoda...kak, tunggu jap eh...saya dtg..ngeeee

    ReplyDelete
  2. wahhh.. comey! comey! duk tgh makan ciskek gak sambil2 BW nih. kumpul lemak btol.. hihi..

    ReplyDelete
  3. yg kak ilah terpikat sgt2 gambar2 nya mmg sgt cantekkk pro gitu maz ni..sejak azali lagi kak suka hehe..tang masakan tu mesti best laa walapun ciput jer hikhik.. kak ilah ni tah bila nak mula masak dlm maya ni..hhuuuhuu

    ReplyDelete
  4. nampak sgt menggiurkan kak.... hukhukhukkk

    ReplyDelete
  5. Wah kak maz,comey n kretif tol la,nak ngap pong sonang kan kak,ngee.

    ReplyDelete
  6. kreatif nya kak maz ni.... & nampak sedap jugak tu....

    ReplyDelete
  7. comeinye dok terletak kat ats sudu tuh..pstt kak maz...bak sikit boleh??

    ReplyDelete
  8. Assalam maz,
    cantiknya food presentation & photos yang maz ambik ni..terliur akak tengok gamabr2 tu semua.. rasa nak cekup bawa lari 1 sudu kat tepi tu ha..heheh

    ReplyDelete
  9. maz..yg dlm gelas tu cop eh..dpt mkn bnyk skit :) cun la letak kaler merah..nnti leh cuba strwberry plk..sejuk2 mmg sedap kan..resepi tu lebih kurang je cuma sy ganti gula ngan condensed milk n idea guna munchy's tu bagus gak ada buah2 lg..:)

    ReplyDelete
  10. alahai comel nya...nk makan pun rasa mcm x sanggup je...

    ReplyDelete
  11. maz~kwn2 semua..
    mksih ye luangkan msa jnguk ciskek sudu kita ni..hehee..umah kita xleh wak bnyk2..xde smbutan..tpi sdpp la plak ditekak kita ni..sbb bskutnya pun rngup2 gtuw..xmuak..cis xbnyk kan..

    ReplyDelete