Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Saturday, March 12, 2011

Nasi Lemak Sambal Udang & Telur Puyuh

Assalamualaikum..msih lum hbis lgi nga pic2 lama..jdi ni bkn la srpan kita pgi ni atau pgi smlm ke..sbbnya nsi lomak ni kjadiannya dah lama bnar..cma bru nk letak kat sni..wpun dah lama jdi baja kita tepek la jgk sbb dah ada lam kmera tu kan..kita letak rspi smbal puyuh je la..klu ada yg brkenan nga smbal udg ni belek2 je la kat tudung saji kita tu..

nsi lemak biasa je..smbal pun rspi mcm yg duk buat sblum2 ni..kita ni jenis yg maleh snguh la nk cri rspi..klu trlintas nk msk tu..trus buat..jdi duk main ulang tayang rspi samo je la ni..

Sambal Telur Puyuh by ilhamdapur.blogspot
Bahan-bahan

  • 15 biji telur puyih - direbus dan kupas kulit
  • 1/2 cawan cili kisar (rebus cili kering dan kisar)
  • 1 labu bawang besar - dihiris nipis
  • 2 ulas bawang putih - diketuk
  • 3 sudu besar sos cili
  • 1 keping asam keping/gelugor
  • sedikit nesan kerek @ gula melaka (sebesar ibu kaki)
  • sedikit gula dan serbuk pati ayam sebagai perasa
  • minyak masak secukupnya
  • air secukupnya

Cara :

1. Panaskan minyak (dalam 1/2 cawan) , kemudian masukkan bawang putih dan tumis sehingga bawang kekuningan. Masukkan cili kisar dan tumis sehingga pecah minyak dengan api perlahan dan dikacau selalu agar tidak berkerak/hangus.

4. Kemudian tambahkan air sikit-sikit dan tumis lagi sehingga pecah minyak dan sambal benar-benar masak. Masukkan nesan, bawang besar dan sos cili. Masak lagi dalam 10 minit dan kacau sebati. Sentiasa guna api sederhana agar sambal tidak berkerak dan jika perlu tambahkan air sikit-sikit bila sambal hampir kering/berkerak.

5. Kemudian perasakan dengan sedikit gula dan serbuk pati ayam. Masukkan telur puyuh dan balik-balikkan agar telur sebati dengan sambal dan bahan perasa. Padamkan api. Siap..

mkn nga smbal tlur pyuh dan udang..buat bnyk lauk ni sbb adik kita nga isterinya ada kat umah..adik kita ni hri mngu je memang dtg umah..jdi klu nk msk2 tu time mreka ada la..

6 comments:

  1. sedapnye...

    mcm masakan my ummi..

    waa homesick sgt nie...

    ReplyDelete
  2. Kak maz,baru jer nak p mkn kat umah akak,akak dah kata dah jadi baja,huhu,Dah la tayang nasi lemak ngan sambal udang feberet sy tuh,nnti akak wat lain yer,xkesian ke tadi sy g knduri mkn nasi mentah,huhu,akak,sy pong nak jadi adik akak la,weekend jer leh p umah akak,ngee..

    ReplyDelete
  3. nampak sedap sambal telur puyuh tu...lama tak makan...kena cari ni...

    ReplyDelete
  4. Maz....err ni kalu duk doha boleh buka small restoran..mesti kalah restoran indo yg fame skat sini...he3...

    I jadi lapar tgok set nasi lemak u ni Maz.....adeh....lapor3!!!

    ReplyDelete
  5. Wah! lazat berkilat lauk sambal udang & sambal telur puyuh itu... Yum yum...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...