Sambal Telur Puyuh by ilhamdapur.blogspot
Bahan-bahan
- 15 biji telur puyih - direbus dan kupas kulit
- 1/2 cawan cili kisar (rebus cili kering dan kisar)
- 1 labu bawang besar - dihiris nipis
- 2 ulas bawang putih - diketuk
- 3 sudu besar sos cili
- 1 keping asam keping/gelugor
- sedikit nesan kerek @ gula melaka (sebesar ibu kaki)
- sedikit gula dan serbuk pati ayam sebagai perasa
- minyak masak secukupnya
- air secukupnya
Cara : mkn nga smbal tlur pyuh dan udang..buat bnyk lauk ni sbb adik kita nga isterinya ada kat umah..adik kita ni hri mngu je memang dtg umah..jdi klu nk msk2 tu time mreka ada la..
1. Panaskan minyak (dalam 1/2 cawan) , kemudian masukkan bawang putih dan tumis sehingga bawang kekuningan. Masukkan cili kisar dan tumis sehingga pecah minyak dengan api perlahan dan dikacau selalu agar tidak berkerak/hangus.
4. Kemudian tambahkan air sikit-sikit dan tumis lagi sehingga pecah minyak dan sambal benar-benar masak. Masukkan nesan, bawang besar dan sos cili. Masak lagi dalam 10 minit dan kacau sebati. Sentiasa guna api sederhana agar sambal tidak berkerak dan jika perlu tambahkan air sikit-sikit bila sambal hampir kering/berkerak.
5. Kemudian perasakan dengan sedikit gula dan serbuk pati ayam. Masukkan telur puyuh dan balik-balikkan agar telur sebati dengan sambal dan bahan perasa. Padamkan api. Siap..
sedapnye...
ReplyDeletemcm masakan my ummi..
waa homesick sgt nie...
Kak maz,baru jer nak p mkn kat umah akak,akak dah kata dah jadi baja,huhu,Dah la tayang nasi lemak ngan sambal udang feberet sy tuh,nnti akak wat lain yer,xkesian ke tadi sy g knduri mkn nasi mentah,huhu,akak,sy pong nak jadi adik akak la,weekend jer leh p umah akak,ngee..
ReplyDeletenampak sedap sambal telur puyuh tu...lama tak makan...kena cari ni...
ReplyDeleteMaz....err ni kalu duk doha boleh buka small restoran..mesti kalah restoran indo yg fame skat sini...he3...
ReplyDeleteI jadi lapar tgok set nasi lemak u ni Maz.....adeh....lapor3!!!
Wah! lazat berkilat lauk sambal udang & sambal telur puyuh itu... Yum yum...
ReplyDeleteterliur tgk sambal
ReplyDelete