Assalamualaikum..tkar slera mkn nsi aroma knyit plak..dpt ilham nak msk nasi kunyit ni msa duk kemas2 tnaman kita yg ada 5-6 pasu tu..sayang tgk daun knyut bnyk..lalu trlintas la utk cba msk nasi gna daun knyit ni..bagi kita yg suke daun knyit ni memang kna la nga slera..
Nasi Kunyit by ilhamdapur.blogspot
Bahan-bahan
- 2 cawang beras basmati
- 2 cawan air atau ikut sukatan air beras masing-masing
- 2 ulas bawang merah
- 1/2 inci kunyit hidup
- 1 batang kulit kayu manis
- 1 sudu besar mentega
- 1-2 sudu besar daun kunyit yang dimayang halus
- 1/2 ketul kiub pati ayam
Cara
1. Tumbuk lumat bawang dan kunyit hidup.
2. Panaskan periuk, masukkan mentega. Bila mentega dah cair masukkan bahan yang ditumbuk dan kulit kayu manis, masak sehingga bawang keperangan.
3. Masukkan air, beras daun kunyit serta kiub pati ayam. Kacau sebati dan masak seperti nasi biasa sehingga masak. Kemudian balik-balikkan nasi guna garfu (tujuannya agar nasi tidak patah). Siap untuk dihidangkan dengan rendang atau lauk pilihan mengikut citarasa.
kak maz, sedapnya nasi kunyit nga rendang daging tu.....
ReplyDeleteSalam kak Maz..
ReplyDeleteKalau belah Trengganu.. nasi kunyit ni = pulut kuning... hehehe... tp sejak sy dok merantau ke Selangor ni dah jarang guna nasi kunyit sebab selalu guna pulut kuning je..
nasi kunyit kak Maz ni baru betul2 nasi... bukan pulut.. hehe.. nampak sedaplah kak..
opss.. "guna" tu maksud saya guna nama... hahaha.. short cut sgt..
ReplyDeleteMaaaazzzzz, wah kencangnya entry...keji tau x pgil akak makan rendang dgn nasi kunyit tuh...adeeii...nak nangis nih..
ReplyDeletesalam maz
ReplyDeleteakak nak cuba la buat nasi kunyit ni..mintak2 lah anak2 suka..masa diorang sek rendah dulu2 takde yg suka aroma daun kunyit ni..bagaimanalah reaksi diorang nnt ya..jgn lepas tu akak yg kena perabihkan sudahlah..mau 3 mggu lepas tu tak makan nasi.huhu
Assalam kak mazz,
ReplyDeleteFuhh nmpak komain sedap nasi ngan rendang akaknih..Beras tu punya la panjang akak,ngee..Bila2 leh try la resepi nih..
mmm Maz...atas nasi tu daun mint eik...pergh...tgok rendang dah tension nih...mane nak carik daun kunyit kat sini...dah 2 kali weekend g kedai philiphins n indon carik daun ni....uwaaaaaaaaaaaa
ReplyDeletemaz~kwn2 semua..
ReplyDeletemksih ye luangkan msa utk jnguk nasi knyit kita ni..tpi kita memang suke nga daun2 knyit ni..lebiuuu smua...muahhh..