Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Thursday, October 30, 2014

Miang Kham @ Thai Leaf Wraps

Assalamualaikum w.b.t...miang kham atau leaf wraps sjenis appetizer thai...rsanya ada yg dah biasa dgn miang kham ni...mgkin jgk ada yg tak thu psalnya...klu org kelatan pasti dah biasa dgn daun kadok ni...nak2 belah ratau panjang...maz dgn suami memang sukaa sngat...klu blik kmpung...mesti borong yg dah siap paket jual dlm pasar rantau panjang...tak sangka kat sni ada jual daun kadokk...msa kat msia selama ni xpernah npak lgi org jual daun kadok ni kat pasar mlm atau pasar tani ..udang kering thai...thai palm sugar (nisan putih) pun ada jual kat sni...apa lgii gumbira laaa hati ni dpt mkn menda ni...skli prgi asian store tu beli 2 paket terus daun kadok ni...mlmnya kunyah2 depan tv...dah 4-5x buat miang kham ni smjak npak daun kadok tu...cara nk buat sos manis tu maz agak2 rsa sos yg duk mkn selama ni...memang sama rsanya...Alhamdulillah semua dgn izinNya...
Miang Kham @ Thai Leaf Wraps by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan

Sos Manis
  • 120g thai palm sugar (nisan putih - seperti dalam gambar)
nisan putih (thai palm sugar)
  • 2 keping hirisan halia
  • 1 sudu kecil udang kering thai (seperti dalam gambar, yang warna oren)
  • sedikit air (dalam 1/2 cawan)
  • sos ikan (nampla) secukup rasa
Cara

1. Tumbuk lumat halia dan udang kering.

2. Dalam periuk satukan semua bahan kecuali sos ikan. Masak dengan api sederhana sambil dikacau sekali sekala hingga mendidih lama sikit.

3. Masukkan sos ikan secukup rasa. Masak lagi biar mendidih atau renih biar lama sikit. Padamkan api (sos akan menjadi pekat bila dah sejuk sikit, air tu agak-agak la ye, jangan banyak sangat, maz tak sukat pun sebenarnya, sos ni pekat mcm susu pekat gituw dan rasanya memang manis sebab nak seimbang dengan rasa bahan lain).

Bahan Lain
  • daun kadok secukupnya
  • limau nipis
  • halia muda
  • cili padi merah/hijau
  • kacang tanah yang digoreng
  • bawang merah
  • udang kering thai
  • kelapa goring - hiris halus kelapa dan goreng hingga perang tanpa minyak (bukan kelapa parut ye)
Cara : Ambil sehelai daun kadok, letak sikit setiap semua bahan, masukkan sos manis secukupnya. Bungkus sikit dan terus kunyah-kunyah. Sedappp.

sbnarnya datuk belah Ma (ibu) maz memang asal dri Thailand..skrang ni pun ramai lgi saudara mara yg duk belah golok...zaman budak2 dlu time raya selalu la prgi sana...jln rumah2 tok saudara...pastu maz suka sjenis kuih thai yg dijual tepi jln...buat fresh tau..xdan tngan org brniaga tu...lama sngat dh xmkn...miang kham ni rsanya agak unik...sedapp la...lepas mkn 1..nk 1 lgi...nak lagi...xleh stopp...berhenti bila daun tu dah hbiss...klu org india sireh la kan...selain daun kadok ni ada juga leaf wrap yg lain...yg guna daun salad tu...tpi intinya guna dging atau ayam dan masak bercili skit...

2 comments:

  1. Assalam Maz, akk suka sangat miang kham ni, meme betul pun lepas satu2 kunyah, sekali mkn boleh telan 5 set daun kaduk tu heheh. Sos dia yg buat sedap, Mkn tu akk pun fikir2 juga apa benda yg di letak dlm sos tu, sedap ada mcm bau2 sikit tapi bukan belacan.

    Bila kunyah tu sedap ada rasa msm2 pedas2, ranggup kacang n nyor goreng tu, tergigit halia pedas2 sikit, hurmmm buat akk terliur je ni.

    Hari tu ada lah bonda akk belikan nisan putih tu dlm plastik, tak tau nak buat apa buang gitu jah, Nise putih tu di seketul dan lembut kan tak mcm nise biasa tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam kakk...kita pun buat main agak2 jgk tu kak...based pda rsa yg dok mkn tu...kita rsa dia guna udang kering tu...memang bkn belacan kan..pastu ada mcm rsa halia jgk skit kan sosnya tu...sedapp kan kak...rsanya unit sngat...tu yg xleh stop bila mkn...kita pun tgk gmbar ni tringin la plak...

      a ahh..nisan putih tu memang lembutt..tu kita sbb simpan lam peti...tu yg keras skit...tpi bila mask skjap je cair...nisan tu buat somtam jgk kak...sedapp dri guna gula...klu kat belah golok memang guna nisan putih tu utk somtam...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...