Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Tuesday, January 13, 2015

Nasi Minyak Terengganu Lagi..

Assalamualaikum w.b.t..'La ilaha illa annta subhaanaka inni kuntu minaz zolimin'...lgi sbhagian menu yg msak masa kak long dtg bercti kat sni bln lepas...dpt la kak long layan slera skit2 apa yg smpat mummy masak...tu pun xdpt nk msak hri2 jgk sbb lepas blik dri Istanbul tu duk batuk teruk...demam...ni antara mnu yg pastinya juara la kat rmah ni klu jenis nasi 1 lauk gini...semua suka...tukang msak ni pun lgi la senang hti deh xpyah nk buat 2-3 jnis...Inysaa Allah jumpa lgi...kiranya ada yg dpt dimanafaatkan maz doakan semoga mendpt hasil yg memuaskan dan mohon maaf atas segala kekurangan yg ada...

Nasi Minyak Terengganu by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 2 cawan beras basmati - cuci dan rendam 10 minit, toskan 
  • 3-4 ulas bawang merah 
  • 1 inci halia 
  • 2-3 sudu besar minyak sapi 
  • 1/4 cawan susu cair 
  • 1 kiub pati ayam/daging @ garam secukup rasa
  • 1 helai daun pandan 
  • 5-6 sudu besar minyak masak - maz guna sunflower 
  • 9 biji buah pelaga
  • 5 kuntum bunga cengkih 
  • 1 kayu manis
  • 3 kuntum bunga lawang
  • air secukupnya
  • sedikit pewarna merah, hijau dan kuning 
Cara

1. Tumbuk bawang merah dan halia. 
2. Dalam periuk, panaskan minyak sapi dan minyak masak (maz guna periuk nasi letrik terus). Kemudian masukkan bahan tumbuk dan tumis hingga naik bau. Masukkan rempah 4 sekawan dan daun pandan.
3. Masukkan air dulu sikit, kiub pati ayam dan biar air mendidih. Kemudian masukkan susu cair, kacau sebati. 
4. Masukkan beras, kacau sebati dan tambah air jika tak cukup (air jangan terlebih ye, nanti nasi tidak berderai elok, maz cuma lebihkan 1cm je air dari paras beras).
5. Masak seperti biasa dan bila nasi hampir kering titikkan 3 jenis pewarna atas nasi secara merata. Tutup periuk dan biar nasi masak sepenuhnya. 
6. Bila nasi dah masak, gemburkan sikit nasi dengan garfu agar warna bercampur. Boleh lah dihidang dengan gulai pilihan dan acar timun. 

pasangan nasi minyak ni gulai kamben dan acar timun mentah...Inysaa Allah esk update lauknya plak...sblum ni pun dah ada updated nasi minyak ni...

2 comments:

  1. Salam kak maz.. dh lama x masak nasik berperasa.. kalau nasik kaler2 ni tun panggil nasi hujan panas :)

    ReplyDelete
  2. Ala ala ala...maz ni...rajinnye. Sedap pulak tu nmpk nasik color2...akak nk try la. Kari kamben nye mana resepi he3....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...